Test MRV Terascope

Beam me up, Scotty!

Als het nodig is een afstand tussen twee gebouwen te overbruggen voor een netwerkverbinding, is een draadloze netwerkverbinding soms gewoon te traag en een kabel leggen niet mogelijk of te duur. MRV biedt met de Terascope een op laserlicht gebaseerde oplossing.

De MRV Terascope dient ter vervanging van een kabel. Het systeem bestaat uit twee passieve Terascope-modules die via twee glasvezelkabels (een voor elke transmissierichting) verbonden worden met een actieve module. Die module bevat de laser en verzorgt de verbinding met uw netwerk. In ons geval was die actieve module een Media Converter MC102/P met een Fast Ethernet vaste 100 Mbit/s full-duplexaansluiting. Het principe is eenvoudig: sluit het netwerk aan op de Fast Ethernet-poort van de Media Converter. Dat kastje ter grootte van een acht-poortenhub heeft zelf twee glasvezelaansluitingen die verbonden moeten worden met de Terascope-module, een weerbestendige kast met lenzen. Het is de bedoeling hem op een dak of aan een gevel te monteren, maar achter glas werkt ook. Er is een grote ontvangstlens en een wat kleinere zendlens. Daartussen zit een kleine telescooplens met dradenkruis waar de gebruiker doorheenkijkt om de twee modules op elkaar te richten.

Installatie

De eerste stap is het plaatsen van de Terascope-modules. Die hebben een stevige voet waarop ze verankerd kunnen worden. Door een aantal schroeven los te maken kunnen de modules draaien (horizontaal en verticaal) om ze eerst grof op de overkant te richten. Daarna kan het richten op de millimeter gebeuren met een stel fijnregelschroeven. Het is uiteraard de bedoeling dat het laserlicht van de zendende lens netjes terecht komt in de ontvangstlens van de andere module en omgekeerd. De meegeleverde handleiding raadt aan om een losse glasvezellichtbron aan te sluiten op de zendaansluiting van de Terascope en aan het andere eind een 850 nm lichtsterktemeter te gebruiken om de modules zo op elkaar af te stemmen dat de laserverbinding het sterkst is. Daarvoor kunnen de MC102/P Media Converters die wij bij deze test hadden ook gebruikt worden, ze hebben immers een lichtmeter op de ontvangstaansluiting en stralen zelf laserlicht uit via de zendaansluiting.
Bovendien kregen we van de distributeur te horen dat een en ander makkelijk af te stellen is als we het dradenkruis richten op de telescooplens van de module aan de overkant. En inderdaad: dat werkte. Omdat de telescooplens zo klein is, kan hij op grote afstand wel moeilijk zichtbaar zijn. Wij installeerden een module achter een raam (binnen, op de eerste verdieping) en probeerden een netwerkverbinding tot stand te brengen met een 35 tot 40 meter verder gelegen huis, waar we de andere module ook op de eerste verdieping achter een raam plaatsten. Bij de Terascopes en de MC102/P-kastjes worden lange verbindingskabels geleverd. Deze kabels bevatten twee glasvezelkabels en twee gewone stroomdraden. De losse 15V-voeding die bij het geheel geleverd werd, dient voor een verwarmingselement in de Terascopes, maar dat is alleen nodig als er condensatie dreigt door temperatuurschommelingen. In ons gematigde klimaat is dit niet nodig en dan worden de stroomdraden en de adapter dus niet gebruikt. Als u de adapter toch wil aansluiten, moet u de draden zelf strippen en in elkaar draaien. Geen vriendelijke oplossing.

Productinfo
Product: MRV Terascope met MC102/P media converter
Producent: MRV, V.S.; http://www.mrv.com
Leverancier: Truecom NV., Boxtel, tel. 0411 614 411, http://www.truecom.com
Adviesprijs (excl. btw): 3.872 euro voor een complete set voor 200 m Fast Ethetnet Full Duplex; installatie kost zo'n 600 euro voor een halve dag werk, inclusief minimaal benodigd montagemateriaal en voorrijkosten.
Systeemvereisten: netwerkspecificaties afhankelijk van de gekozen media converter of Optiswitch; gewoonlijk Ethernet, Fast Ethernet of Gigabit Ethernet.
Een ander punt van kritiek betreft de beschermhuls die over de glasvezel en eventuele stroomaansluitingen heen zit. Die zit in de behuizing geschroefd. Om de kabels aan te sluiten moet de beschermhuls losgeschroefd worden. De plastic ring met schroefdraad komt daardoor los te liggen, is niet meer netjes gecentreerd en zo kregen wij de beschermhuls er niet meer opgeschroefd! De bajonetstekkers van de glasvezelkabel kunnen ook problemen veroorzaken bij het vastzetten. Onze verbinding bleek na dit alles niet te werken. Na ruggespraak met de distributeur bleek dat te liggen aan een mechanisme dat de Media Converter gebruikt om te controleren dat hij een goede glasvezelverbinding heeft: LIN of 'Link Integrity Notification'. Standaard staat die aan en de handleiding wekt de indruk dat dit zo hoort. We kregen onze verbinding pas aan de praat na het uitschakelen van LIN.

Prestaties

MRV koos voor de MC102/P, een netwerkverbinding die vast op 100 Mbit/s, full-duplex staat. Dat geeft de beste prestaties, maar het is wel erg rigide. Veel andere netwerksystemen detecteren automatisch welke instelling ze nodig hebben. MRV raadt automatische detectie af, en beveelt aan om alle netwerktoestellen die aan de Media Converters worden aangesloten in te stellen op vaste waarden van 100 Mbit/s full-duplex. Inderdaad: wij ondervonden wat transmissieproblemen die verdwenen zodra we alles vast ingesteld hadden. We bereikten hiermee exact dezelfde werksnelheid als met een gewone netwerkkabel. De Terascope levert dus wel degelijk hoge snelheden van gebouw tot gebouw.

Conclusie

MRV Terascope is de eenvoud zelve. Er zijn bij de installatie wel enkele vermijdbare valkuilen. Als alles echter klaar is, werkt het als een lange netwerkkabel met repeaters tussen twee gebouwen. Warm aanbevolen!< BR>
 
Johan Zwiekhorst

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.