Psinet wil grip houden op groei

Nieuwe directeur richt zich op partners en dealers

Sander Scholten is de nieuwe directeur van Psinet Nederland. Hij moet de groei van het hostingbedrijf zien te kanaliseren.

Waar is Ron Happel?
Ron Happel (ex-Tandem/Compaq) gold jarenlang als het gezicht van Psinet in Nederland. Hij bleef vertrouwen houden in de goede afloop in Europa, nadat het bedrijf in de Verenigde Staten als een kaartenhuis ineenstortte. In 2003 was Happel plots verdwenen. De samenwerking met het nieuwe management verliep steeds stroever en deed hem besluiten te vertrekken. "In goed overleg", benadrukt hij. Directeur Psinet Nederland Scholten kent hij goed. "We zaten samen in het Compaq-managementteam onder leiding van Ton Pannekoek."
Momenteel biedt Happel zich als adviseur aan. Hij begeleidt twee starters en verricht marktonderzoek voor een Schotse aanbieder van draadloze internettoegang.
Scholten komt van Syntegra, waar hij leiding gaf aan de eenheid 'technische infrastructuurprojecten'. Hij is aangetrokken om meer structuur aan te brengen in de groei van Psinet Nederland. "Dat kan door het aantrekken van nieuwe klanten, maar ook door overeenkomsten te sluiten met partners en het dealerkanaal. Dat deed Psinet wel, alleen met onvoldoende focus." Hij kent het klappen van die zweep, omdat hij vóór Syntegra werkzaam was bij Compaq en IBM.
Psinet speelt in zijn ogen puur de rol van aanbieder van een technische infrastructuur die volcontinu in de lucht is en altijd wordt beheerd. Aanvullende expertise komt van partners: leveranciers van databases en bedrijfsapplicaties, zoals Exact, JD Edwards, Microsoft en SAP. Verder wil Scholten sneller nieuwe diensten introduceren. Hij wijst op een kersverse overeenkomst met Xpert Integrated Systems, voor het leveren van de backup-oplossing Revive, voor data en kernapplicaties. Overnames in Nederland, waarover zijn voorgangers spraken, zijn voorlopig niet aan de orde.
Investeerders
Psinet Europa is actief in de Benelux, Engeland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Duitsland. De Europese tak werd in oktober 2002 opgekocht door investeerders die de infrastructuurbeheerder er weer bovenop lijken te hebben gekregen. In oktober 2003 deed investeerder Unicorn Worldwide zijn belang van 40 procent over aan Israel Corporation Group, die nu volledig eigenaar is van Psinet. Unicorn was een groep investeerders onder leiding van Andy Ruhan die na de verkoop zijn voorzittershamer neerlegde en is opgevolgd door Gilad Shavit. Onder de Israel Corporation Group opereren ook nog een paar privé-investeerders, waaronder ceo Richard Williams.
De Nederlandse organisatie is de goed draaiende spil van Psinet Europa. Er werken 35 mensen op een totaal van 350. De nieuwe directeur beschouwt zijn bedrijf het liefst als een ict-onderneming, en ziet zich niet graag ingedeeld bij telecombedrijven, als Versatel, Colt Telecom en KPN, of netwerkbeheerders als Equant en Infonet. "We proberen weg te komen uit de connectiviteitshoek. Psinet wil niet gezien worden als verkoper van dsl-lijnen, maar als beheerder van computeromgevingen. Dat doen we via een eigen Europese backbone, met lokaal ingekochte netwerkcapaciteit."
Hij erkent dat zijn bedrijf te klein lijkt voor het tafellaken en te groot voor het servet. "Daarom richten we ons niet op de multinationals, maar op het middensegment: klanten met 200 tot 3500 werkplekken." De capaciteit van het datacentrum van 10.000 m2 in Amsterdam is voor een kwart gevuld. "Ook bij datacentra van andere partijen bestaat veel overcapaciteit", zegt Scholten. "Het is een kwestie van tijd voordat er enkele dichtgaan Gelukkig zijn bij Psinet de investeringen hiervoor bij de doorstart afgeschreven."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.