Aanklacht van SCO wankel

Novell claimt eigendom deel Unixcode

SCO's klacht dat IBM illegaal Unix-code kopieerde naar de Linux-kernel, is aanzienlijk verzwakt. Linux-distribiteur Novell bestrijdt dat SCO eigenaar is van alle Unix-code, en IBM en Intel storten tien miljoen dollar in een fonds voor de verdediging van Linuxgebruikers.

De woordenstrijd over Linux stevent af op zijn hoogtepunt. Deze week verliep de termijn waarbinnen SCO de betwiste code moet bekendmaken aan een Amerikaanse rechter en aan tegenpartij IBM. Het bedrijf leverde iets meer dan zestig pagina's in en stelde meer bewijzen te kunnen leveren wanneer ook IBM met code over de brug komt. Deze pagina's code worden voorlopig niet bekendgemaakt. Van de coderegels die SCO wel openbaarde, wordt de bewijskracht sterk betwijfeld. Open-broncode-voorvechter Bruce Perens kraakte in augustus de eerste lading code af als zijnde niet van SCO, dan wel vrijgegeven onder een of andere voor Linux-bruikbare licentie. Linux-uitvinder Linus Torvalds zelf herkende eind vorig jaar in enkele nieuw bekend gemaakte regels zijn eigen eerste programmeerwerk: "Ik schaam me over die eerste versies. De macro's zijn zo lelijk dat ik ze liever niet zou erkennen, ware het niet dat nu een ander ze claimt te hebben geschreven."

Koopcontract

SCO kreeg nog meer voor de kiezen. Novell, dankzij de overname van Suse in november op Redhat na de grootste Linux-distribiteur, bestrijdt dat het in 1995 SCO alle Unix-rechten verkocht. "We zijn het oneens met SCO's interpretatie (van de koopovereenkomst)", verklaart woordvoerder Bruce Lowry tegenover systeembeheerder David Heath, die de quote begin dit jaar gebruikt in een opiniestuk voor de Australische krant The Age. "Wij denken dat wij de eigenaar zijn van alle Unix-auteursrechten en hebben die ook zo geregistreerd."

  
Linus Torvalds zit klaar voor een frisse duik voor een liefdadig doel tijdens een Linux-bijeenkomst afgelopen weekeinde in Adelaïde, Australië. Torvalds herkende zijn eerste programmeerwerk in een deel van de door SCO vrijgegeven code "en ik schaam me voor die eerste versies".

Novell publiceert de correspondentie met SCO op haar website. Gedetailleerde verwijzingen naar paragrafen uit het koopcontract, worden door SCO echter zonder al te veel omhaal afgedaan. "Deze recente interpretatie gaat aan sommige onderdelen van de relevante documenten voorbij. We bevelen Novell aan alles nog eens opnieuw te bestuderen", antwoord bijvoorbeeld Ryan Tibbitts, SCO-adviseur.
Niet onder de indruk vrijwaart Novell begin vorige week de eigen (Suse)Linux-gebruikers van mogelijke claims over het intellectueel eigendom. Dergelijke steun komt enkele dagen eerder ook van ict-gigant Intel. Dat doneert met IBM en enkele andere bedrijven drie miljoen dollar aan een fonds ter verdediging van Linux-gebruikers tegen de vraag om schadeclaims van SCO.

Garen spinnen

Hoe het ook afloopt, SCO-bestuurders en -medewerkers spinnen financieel garen bij de twist om de intellectuele eigendomsrechten. De vier maanden vóór de SCO-claim zijn er bij de SEC geen gegevens over aandelentransacties van betrokkenen. Een SCO-aandeel is dan ook geen vijf dollar waard. Vijf maanden na de claims echter is de prijs van een SCO-aandeel verviervoudigd. Topmannen van het bedrijf hebben in die vijf maanden 119.000 aandelen verkocht, zo schrijft financieel persbureau Bloomberg. Volgens de cijfers van de Amerikaanse beurswaakhond SEC doet interne accountant Michael Olson op 13 oktober tienduizend aandelen van de hand, voor ruim 16 dollar per stuk. Hij koopt er die dag 5500, voor -zoals in zijn contract bepaald- net twee dollar per stuk. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.