Managed hosting door True

Zuinige super

Koele computer in klein formaat

Het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory heeft een Linux-supercomputer, genaamd Green Destiny, gebouwd die kleiner, goedkoper en energiezuiniger is dan hedendaagse supers. "Iedereen is maar gericht op prestatieniveau, tegen elke prijs, maar wij kijken juist naar de prijs-prestatieverhouding", zegt onderzoeker Wu-chun Feng.

"Je moet ook kijken naar efficiëntie, betrouwbaarheid en beschikbaarheid, ofwel de totale eigendomskosten (tco)." Feng heeft samen met collega's Michael Warren en Eric Weigle een eerste machine ontwikkeld. Deze is al acht maanden operationeel en draait stabiel in een slecht geconditioneerde omgeving.
De onderzoekers stellen dat bij berekening van de totale eigendomskosten voor computergebruik ook aanvullende kosten mee moeten worden genomen. Hiermee doelen zij op de prijs van energieverbruik, infrastructuur, koeling, vloeroppervlak, uitval - ook geplande - en salariëring van beheerders.
Green Destiny is een nieuw soort supercomputer. Het bevat tweehonderdveertig 667 MHz Crusoe-processoren van chipontwerper Transmeta. Deze zijn geplaatst op serverbladen van 1,3 centimeter dik, waarvan vierentwintig stuks zijn geplaatst in een chassis van serverspecialist RLX Technologies. Dit geheel heet dan ook een Bladed Beowulf-cluster.
De machine, die als besturingssysteem Linux gebruikt, heeft een piekvermogen van 160 Gigaflops. Het verbruikt daarvoor echter ongeveer 10 procent van het vermogen van reguliere geclusterde supercomputers. Daarnaast neemt dit Transmeta-cluster een kwart van de ruimte in.

'Hittebestendig'

Feng benadrukt ook de betrouwbaarheid van 'zijn' systeem. "Terwijl de drang naar hogere prestatieniveaus toeneemt, groeit ook het energieverbruik en de opgewekte warmte. Systeemuitval staat in direct verband met hitte en energieverbruik." Een uitgevallen computer voert geen werk uit en kost dan dus alleen maar geld, redeneert de wetenschapper.
De Green Destiny-machine werkt dan ook zonder koelingsapparatuur. De super draait sinds september continue in een stoffig pakhuis waar de temperatuur piekt naar 29 graden Celsius. "Het is zo betrouwbaar dat we maar één reserve-serverblad in voorraad hebben. Die hebben we trouwens nog nooit nodig gehad."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.