Managed hosting door True

IBM maakt zelfetsende circuits

IBM heeft chips op basis van nanotechnologie onthuld. Dit levert niet alleen aanzienlijk kleinere halfgeleiders op, die dan ook de Wet van Moore voortzetten, maar tevens circuits die zichzelf kunnen etsen.

Onderzoekers van het computerbedrijf hebben polymeermoleculen ontwikkeld die zich kunnen arrangeren in kleine, voorspelbare patronen. Die hexagonale molecuullijnen dienen dan als blauwdruk voor het etsen van circuits op chipplakken (wafers). Dit onderzoek is op de International Electron Devices-bijeenkomst in Washington DC gepresenteerd.
De gehanteerde methode ligt relatief dicht bij huidige productieprocessen en zou dan ook geen enorme investeringen vereisen. Het voornaamste probleem - tevens grootste kostenpost - bij chipproductie is de lithografische apparatuur die middels belichting en de inwerking van verschillende chemicaliën circuits etst. Door de toenemende miniaturisatie stijgt de complexiteit en daarmee de prijs van chipproductiemachines, zoals geleverd door onder meer Asml. Een enkele machine kost luttele miljoenen euro's.

Nanokristallen

IBM heeft al chips gemaakt met de nieuwe polymeermoleculen. De geproduceerde prototypes zijn gelijksoortig aan hedendaagse flash-geheugens, maar dan op basis van sillicium nanokristallen. Dat materiaal vormt een tussenlaag tussen transistoren op de chip om de elektrische lading - en daarmee de data - te behouden. Chipfabrikant Motorola heeft in maart van dit jaar al de eerste chips onthuld met nanokristallen, maar had die nog met reguliere lithografische technieken geproduceerd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.