PC-fabriek Sanmina-SCI definitief dicht

PC-fabriek Sanmina-SCI definitief dicht

De Heerenveense pc-fabriek van Sanmina-SCI is vorige maand definitief gesloten. Een dip in de orders en de hoge lonen noopten de assembleerder hiertoe. Die tekende vorige week wel een nieuw contract met IBM voor de productie van diens lichtere servers met Intel-processoren.

Sanmina-SCI produceerde al de Netvista desktop-pc's van IBM, maar ook de pc's van Hewlett-Packard. Dat laatste gebeurde in de gloednieuwe fabriek te Heerenveen. Die productie is nu verplaatst naar Hongarije en naar een van HP gekochte fabriek in Frankrijk.
De Nederlandse fabriek opende in 1997 de deuren. Het bedrijf was naar Heerenveen gehaald met forse regionale en Europese subsidies, waarvan de terechtheid ter discussie stond.

Aanhoudende ophef

De fabriek is nu gesloten, maar de discussie is nog niet voorbij. De ondernemingsraad stelt dat er geen bewezen noodzaak is voor de sluiting. De lonen in Frankrijk bijvoorbeeld zijn niet lager dan in Nederland, protesteert de or. Het lonenargument geldt wel voor Hongarije, maar het zou niet allesbepalend zijn voor pc-productie. Demissionair EZ-staatssecretaris Joop Wijn laat, in reactie op kamervragen van de PvdA, door de EZ-accountantsdienst nu een verificatieonderzoek uitvoeren naar de toegezegde subsidies.
Ondertussen heeft Sanmina-SCI een nieuw miljardencontract met IBM binnengehaald. Dit betreft de productie van lichte pc-servers, voor drie jaar met een waarde van 3,6 miljard dollar. Dat gebeurt in Schotland en Mexico. IBM wil de fabricage van zijn zwaardere, complexe servers niet uitbesteden.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.