Netscape Communicator suite biedt groupware

E-mail verbeterd en een Html-editor toegevoegd

Dit artikel delen:

Netscape's Navigator 4.0 maakt nu deel uit van de Communicator suite die een reeks Internet- en intranet-produkten omvat. Vooral de e-mail component is verbeterd.

De jongste versie van Navigator krijgt lovende recensies. Hoewel de bèta-versie nog niet alle beloofde nieuwe features bevat, maakt Communicator, de naam waaronder het produkt gelanceerd zal worden, indruk. Bladeren op het Web wordt gemakkelijker, de geïntegreerde e-mail-functies kunnen de vergelijking met de betere standalone e-mail-pakketten doorstaan en de integratie van Collabra geeft Communicator professionele groupware-mogelijkheden die voorheen slechts beschikbaar waren voor Lotus Notes-gebruikers.
Een ingebouwde taakbalk maakt het mogelijk om snel te wisselen tussen de verschillende componenten, zoals elektronische post, Navigator, Composer en Collabra. Een belangrijke nieuwe functie is (nog niet geïmplementeerd) de mogelijkheid om gebruikersprofielen in Communicator op te slaan. Daarmee zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om bij verschillende access providers in één keer post op te halen. In het uiteindelijke produkt zal het daarnaast mogelijk worden om voor gehele afdelingen de gebruikersprofielen op te slaan. Deze functie moet het beheer van netwerken vergemakkelijken.
De belangrijkste verbeteringen zijn te vinden in de e-mail-functies. Waren die bij de eerdere Navigator-versies tamelijk beperkt, nu doet Navigator nog nauwelijks onder voor de specialistische pakketten. E-mail-berichten kunnen gesorteerd en geordend worden op bijvoorbeeld datum, onderwerp of afzender. Post kan worden gefilterd en men kan van berichten alleen de kop lezen voordat ze opgehaald worden. De nieuwe e-mail-component kan ook aangeven of er post aangekomen is.
Versleuteling van e-mail via S/Mime en digitale handtekeningen behoren tot de mogelijkheden. Het adresboek van Communicator ondersteunt een reeks protocollen: S/Mime; Imap4 en Ldap.
De nieuwe toevoegingen in Communicator betreffen de integratie van Netscape Collabra en Netscape Composer, een Html-editor. Collabra voorziet in groupware-functionaliteit vergelijkbaar met Lotus Notes. Het is mogelijk nieuwsgroepdiscussies op te zetten en deelnemers aan een discussie automatisch op de hoogte te stellen van een nieuwe bijdrage van een van de deelnemers. Er kunnen zowel besloten als open nieuwsgroepen worden opgezet. De 'threading' en filters van Collabra zijn vergelijkbaar met die van de e-mail-component. De ondersteuning van Secure Sockets Layer 3.0 zorgt ervoor dat de discussies niet 'afgeluisterd' kunnen worden.
Netscape Composer is met zijn Page Wizard en voorgekookte voorbeelden een hulp bij het maken van eenvoudige webpagina's.
De Conference-module van Netscape Communicator bevat 'white board'-, babbel- en audio-vergaderfuncties. Dé middelen die het elektronisch vergaderen (mogelijk) zinvol moeten maken. De kwaliteit van de audio over het Net is niet geweldig aldus een tester in Infoworld. Ook de H.323 telefoniestandaard voor Internet wordt ondersteund.
Naast de reguliere versie van Communicator zal een professionele versie worden uitgebracht. Deze bevat extra functies als groepsagendabeheer en een kalender, beheer-'tools' en 3270 mainframe terminal-emulatie. De definitieve versie van Communicator zal in eerste kwartaal beschikbaar komen. De bèta-versie (duurt even gezien de vele MB's) kan opgehaald worden bij netscape.com/comprod/products/communicator.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.