OPTA bezorgd over KPN

Dit artikel delen:

OPTA onderzoekt de toegangsverplichting van KPN nu deze aanbieder zijn glasvezel dieper in het netwerk uitrolt.

OPTA kondigde dit aan tijdens de presentatie van haar jaarverslag over 2005. Auteur Jonas Rosenstok: “We onderzoeken het gevolg van de modernisering van het KPN-netwerk voor de concurrentieverhoudingen op de markt voor breedbandinternet.” In zijn streven naar ‘all ip’ breidt KPN zijn glasvezelnetwerk uit tot voorbij de nummercentrales. De aanbieder wil deze centrales daarom verwijderen.

Voorzitter Feyo Sickinghe van de Associatie van Competitieve Tele-comoperators: “KPN kan andere aanbieders niet zomaar de nummercentrales uitknikkeren. Partijen hebben er enorme investeringen in gedaan. Het bedrijf dwingt aanbieders te kiezen zelf glasvezel aan te leggen tot aan de straatkasten of toegang te vragen op een hoger niveau in het netwerk van KPN. Het eerste vraagt een forse kapitaalinvestering, waarvan het de vraag is of dat zinvol is voor de relatief kleine individuele concurrenten. Wanneer KPN op een hoger niveau in het netwerk toegang biedt, is het afwachten hoeveel dat gaat kosten.”

Remko Bos, sectorleider Telefonie van OPTA: “Wij zullen goed moeten monitoren wat KPN precies doet op het gebied van ‘all ip’, vooral met betrekking tot de toegangsverplichting.” Het gaat daarbij niet alleen om de huurprijs die KPN mag vragen voor het resterende koperdraad, maar ook om de ruimte die het moet reserveren voor aansluitingen van andere aanbieders in de straatkasten. Daarnaast bekijkt OPTA of en hoe KPN toegang moet bieden op een hoger niveau dan de straatkasten.

Tot en met 31 december 2008 is KPN verplicht om andere breedbandaanbieders toegang te geven tot de nummercentrales en over de koperdraad tot aan de aansluitpunten in de wijk. Het bedrijf wil voldoen aan zijn toegangsverplichting door ruimte in zijn straatkasten beschikbaar te stellen aan andere aanbieders. De aanleg van dit glasvezelnetwerk maakt de toepassing van vdsl, en dus veel sneller breedbandinternet, mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.