Managed hosting door True

Komst Blu-raybranders pas in 2007

Ricoh ontwikkelt speler die zowel Blu-ray als hd-dvd aankan

 

De komst van Blu-raybranders wordt opgeschort naar komend jaar. Deze conclusie trekken analisten naar aanleiding van uitspraken van producenten Lite-On IT en BenQ.

Ondertussen zijn er berichten dat reguliere Blu-rayspelers eveneens aan bevoorradingsproblemen lijden. Onder meer Pioneer zou niet in staat zijn voldoende producten te leveren voor de Europese markt. Concurrent Toshiba zou de productiezaken wel op orde hebben.

De problemen voor Blu-raybranders komen voort uit de lage productieopbrengst (yield) van de laserdiodes. Daarnaast speelt dat Sony en Nichia de enige twee grote fabrikanten van die componenten zijn. Eerstgenoemd bedrijf is de voornaamste toeleverancier voor Philips, BenQ en Lite-On IT.


PS3

Sony zet echter een groot deel van zijn productie apart voor de eigen Playstation 3-spelcomputer (PS3). Dat apparaat komt in september op de markt, dus de krapte van Blu-ray laser-diodes zou daarmee tot dat moment aanhouden.

Ondertussen heeft hardwareproducent Ricoh een ‘vierweg’ dvd-speler aangekondigd die zowel cd’s, dvd’s, hd-dvd’s als de concurrerende Blu-ray dvd’s leest.

Het geheim van deze speler is een rond plaatje met een diameter van 3,5 mm en een dikte van 1 mm, die door Ricoh werd getoond op de International Optoelectronics Exhibition in Tokio. Dit ‘diffractie-element’ wordt geplaatst tussen laser en lens en buigt de lichtstraal via een reeks concentrische groeven zodanig af dat hij tot de juiste diepte doordringt in elk type schijf. Zo worden blauwe stralen afgebogen tot een diepte van 0,1 millimeter onder het schijfoppervlak, omdat de data op een Blu-ray schijfje zich daar bevinden. De rode straal die is bedoeld voor een hd-dvd-schijf komt tot het gewenste niveau van 0,6 millimeter diepte. Hoewel deze techniek ook geschikt is voor het branden van schijfjes, laat een ‘vierweg’ brander nog op zich wachten. Het diffractie-element verzwakt namelijk de laserstraal. Die zal dus eerst krachtiger moeten worden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1683281). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×