Philips verkoopt halfgeleider-tak

‘Semicon’ aan de Waal zal zich zelfstandig moeten bewijzen

Philips stoot veel van zijn cyclische operaties af. Nieuwste stap is de verkoop van zijn halfgeleiders-tak Semiconductors aan een investeerdersgroep. Nijmegen, waar de chipdivisie in Nederland met 4400 mensen actief is, kan zijn borst natmaken.

Na 53 jaar verdwijnt de bedrijfsnaam Philips uit Nijmegen. Semiconductors trekt zich vooralsnog niet terug uit de Gelderse stad aan de Waal. Wethouder Paul Depla gelooft dat de verkoop zelfs kansen biedt. In De Gelderlander zei hij dat de Philips-top hem heeft verzekerd dat de investeringen en vernieuwingen in het bedrijf doorgaan. Bovendien verwacht Depla dat Semicon veel sneller besluiten kan nemen. “In het verleden werd de besluitvorming vaak opgehouden binnen het grote Philips-concern.”

Anderen vrezen echter voor de werkgelegenheid omdat investeerders nu eenmaal het hoogste rendement nastreven, en zich niet gebonden voelen aan locaties. Als de maakproductie (2600 werknemers) elders goedkoper kan worden uitgevoerd, zal het werk daar worden neergelegd. Tenzij de ‘keizer Karel’-stad zich kan onderscheiden. Locatiedirecteur Jan Rameakers benadrukte in het regionale dagblad dat de Nijmeegse fabriek daarom extra impulsen wil geven aan de fabricage van chips voor speciale toepassingen in de medische sector en auto-industrie. Om de productinnovatie efficiënter in te richten verhuizen dit najaar alle hierbij betrokken afdelingen (in totaal zo’n duizend medewerkers) naar één toren in de stad. Rameakers vindt verder dat het stadsbestuur Nijmegen internationaal beter moet profileren, om hoogopgeleide medewerkers te kunnen aantrekken.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.