Meer met minder

Desktopstrategie Sun kan veel meer dan Solaris alleen

Niet alleen Microsoft, maar ook een bedrijf als Sun staat te watertanden bij de komende opwaardeerronde van Windows XP naar Vista. Sun schuift zijn thin client systeem naar voren als alternatief om het vervangen van pc’s te voorkomen.

De geschiedenis herhaalt zich weer. Bij de komst van een nieuwe Windows-versie zullen systeembeheerders ook de hardware moeten aanpakken. De budgetten voor het beheer van desktops zullen minder ruim worden ook al komt Vista eraan”, zei de Brit Roger Keyse van Sun op een Technology Track van Sun in Amersfoort vorige week. Keyse, een desktopspecialist binnen Sun, baalt ervan dat bij de desktopstrategie van Sun alleen maar aan de thin clients Sun Ray gedacht wordt. “Het is een mooi concept. Er zijn er alleen maar 37 duizend van verkocht. Sinds de nauwe samenwerking met Microsoft twee jaar terug heeft Sun rechtstreeks toegang tot het remote desktop protocol van Microsoft. Zowel in de backend als op de desktop kunnen we nu centraal draaiende Windows-applicaties bij de eindgebruiker aanleveren, of dat apparaat nu een thin client is of een gewone computer”.

Pluriforme omgeving

“De meerderheid van het bedrijfsleven werkt met gewone computers. Ook deze zijn om te bouwen tot terminals door de harde schijf eruit te schroeven. Als je vervolgens Vista op serverniveau invoert en door de desktop system architecture van Sun laat afleveren op de bestaande pc’s, dan kun je in ieder geval een hardware-upgrade aan deze kant voorkomen”, stelt Keyse. Er zijn wel een aantal Sun Fire x4200-servers nodig om alle desktopsessies van gebruikers te hosten en de Sun Secure Global Server-architectuur te laten werken. Onderzoeksbureau Forrester heeft in opdracht van Sun voorgerekend dat een Sun Fire 64-bits server met 5 GB geheugen 360 gelijktijdige desktopsessies moet kunnen verstouwen.

De Secure Global Server-infrastructuur komt tussen bestaande applicatieservers en de desktops in te staan. Het thin client systeem kan applicatieservers met Solaris, Windows, Linux, maar ook het AS/400-besturingssysteem van IBM aan. Aan de client-kant kan het systeem de eigen Sun Ray, thin clients van anderen, pc’s, maar ook smartphones bedienen.

Sun claimt dat gebruikers met deze architectuur de implementatie- en beheerkosten flink kunnen drukken, ook al staan zij aan de vooravond van een ingrijpende vernieuwing van de desktop.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.