Fujitsu komt met perpendicular-schijf

Fujitsu brengt volgende maand harde schijven met perpendicular recording op de markt. De producent was een van de eerste schijffabrikanten die in 2002 al een vooruitblik bood op deze nieuwe manier van magnetische opslag, met aanmerkelijk hogere datadichtheid.

Concurrenten Seagate, Hitachi en Toshiba hebben eerder dit jaar al perpendicular-schijven uitgebracht. Die nieuwe manier van dataopslag plaatst de magnetisch geladen deeltjes rechtop op het schijfoppervlak (platter) in plaats van naast elkaar. Daardoor passen er meer van die deeltjes op hetzelfde oppervlak, waarmee schijven dus fysiek kleiner of qua capaciteit groter kunnen zijn.

Fujitsu komt komende maand met twee van deze harde schijven voor laptops. Die modellen bieden een capaciteit van 80 en 160 GB en zijn voorzien van antischok-mechanismes. De Japanse onderneming is met een marktaandeel van 21 procent de op twee na grootste leverancier van laptopschijven. Het bedrijf is eind 2001 gestopt met de productie van desktopschijven om zich puur te richten op de lucratievere markt voor laptopschjiven.

Seagate onthulde in januari al een 160 GB perpendicular-laptopschijf (van 2,5 inch) en heeft in april desktopschijven (van 3,5 inch) gelanceerd. Toshiba toonde in juni een voorproefje van een laptopexemplaar met een capaciteit van 200 GB. Daarnaast zijn er ook 1,8 en 1 inch-schijven verschenen, voor mobiele apparaten als iPods en gsm’s.

De hardeschijf-industrie zit al enkele jaren met een probleem: fysieke grenzen kwamen in zicht, waardoor de capaciteit nauwelijks meer viel uit te breiden. Vergeleken met de capaciteitstoename van computerprocessoren en -geheugenchips lopen harde schijven zelfs sterk achter. Perpendicular recording biedt nu uitkomt.

De verwachting is dat deze technologie het nog tot 2011 uithoudt, met voortdurende verbeteringen. Tegen die tijd loopt de datadichtheid tegen het theoretisch maximum aan van 1 Terabit per vierkante inch. Huidige niet-perpendicular (longitudal) schijven kunnen niet meer data bevatten dan 130 Gigabit per vierkante inch.

Hitachi komt komend jaar met perpendicular-schijven op basis van zijn doorbraak vorig jaar van 230 Gigabit per vierkante inch. Dat maakt 3,5 inch schijven van 1 Terabyte en 1 inch schijven van 20 GB mogelijk. Hitachi verbrak hiermee het vorige record van Toshiba dat in december 2004 een datadichtheid van 206 Gigabit per vierkante inch haalde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.