Managed hosting door True

Milieu stijgt op agenda ict

Stijging energiekosten stimuleert bewustwording computergebruik

Milieuactivisten roepen al jaren dat we zuiniger moet leven en werken. Het bedrijfsleven, inclusief ict-leveranciers en -gebruikers, ziet nu concreet voordelen in ‘groen’ zijn.

De omslag naar groen komt door pressie van aankomende groene wetgeving en door acties van bijvoorbeeld Greenpeace. Zo publiceert de milieubeschermer een gifstoffen-ranglijst van elektronicaproducenten met een ‘groen hart’. Vorig jaar hield Greenpeace al een opvallende demonstratie bij ict-beurs CeBIT en begin deze maand nam het Apple Nederland op de korrel, dat in de goenoemde lijst slecht scoort. (zie de video op www.computable.nl/video).

Kosten ict-gebruik

Anderzijds komt de omslag door een groeiend bewustzijn bij de afnemers van ict-middelen. Naast de consument die milieuvriendelijkheid hoger aanslaat, betreft dat ook zeker het bedrijfsleven. Ondernemingen zien de kosten voor energie bijvoorbeeld sterk stijgen en rekenen dat door naar hun ict-gebruik.

Bovendien is er een concrete grens in zicht voor energielevering aan grote bedrijven en datacenters. Enkele maanden geleden kwamen analisten al met de kritische vraag wat er in Londen eerder op zou zijn: ruimte voor nieuwe datacenters of stroom ervoor. Nu geldt dit dilemma ook voor de Nederlandse Randstad. Computable meldde al dat stroomuitvallen zijn te verwachten, want pas na 2012 komen er nieuwe hoogspanningskabels.

Toch hebben de meeste bedrijven groene criteria als bouwstoffen en energieverbruik nog niet opgenomen in hun ict-aanschafbeleid. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Greening of IT’ van Forrester, wiens IT Forum in Londen komende maand ook ‘Groene it’ op de agenda heeft staan. Terwijl 85 procent van de 124 ondervraagde managers milieu-factoren hoog aanslaat voor hun ict-activiteiten, heeft slechts 25 procent concreet groene criteria opgenomen in hun aanschafprocessen. Er is dus nog veel werk te verrichten.

Weinig invulling

Uit recent onderzoek van opslagleverancier HDS (Hitachi Data Systems) blijkt dat er wel groei is in het aantal bedrijven dat rekening houdt met het milieu bij het doen van hun ict-investeringen. Eenderde van de door HDS ondervraagde 950 ict-managers in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) geeft aan dat het milieu bij ict-investeringen een belangrijke rol speelt. Concrete invulling lijkt ook hier achteraan te lopen: slechts 17 procent van de geenquêteerden stelt concreet ‘groene eisen’ voor ict-aankopen.

Daar tegenover staat dat 15 procent van de bedrijven in EMEA zegt dat het milieu geen rol speelt. Oostenrijk en Zwitserland voeren hierbij de landenlijst aan: maar liefst 28 procent van de bedrijven in die landen zegt dat het milieu helemaal geen rol speelt bij hun ict-investeringen. Bedrijven in de Benelux, Finland en Noorwegen doen het juist goed wat groen bewustzijn betreft. Ruim een kwart van de ondernemingen vraagt ict-leveranciers vóór aanschaf naar de milieu-impact van hun producten.

HDS steekt bij zijn onderzoek ook de hand in eigen boezem: het bedrijf schat dat dataopslag goed is voor een derde van het energieverbruik in datacenters. De leverancier noemt dan ook de noodzaak van moderne oplossingen die de aanschaf van nieuwe hardware beperken, zoals opslagvirtualisatie. Dit moet de energie-efficiëntie in datacenters verbeteren.

Op dit moment maakt 57 procent van de bedrijven in EMEA concreet gebruik van opslagvirtualisatie of heeft plannen daarvoor, blijkt uit het HDS-onderzoek. Ook hier loopt de Benelux (72 procent van de bedrijven) voorop, samen met Zweden (72 procent) en Polen (80 procent). Opvallende achterblijver zijn de – relatief rijke – Verenigde Arabische Emiraten, waar opslagvirtualisatie slechts 48 procent scoort en waar er nauwelijks plannen zijn voor inzet op korte termijn.

Meer informatie

Bekijk het filmpje op www.computable.nl/video

Supercomputer

Energieverbruik en warmte-afgifte spelen natuurlijk ook een belangrijke rol bij supercomputers. Bij de aanbesteding voor de nieuwe nationale supercomputer, die wordt geïnstalleerd bij SARA, was een zo laag mogelijk energieverbruik specifiek opgenomen in de aanbesteding. Uiteindelijk heeft IBM die gewonnen. De oude, afgevoerde supercomputer verbruikte weliswaar meer per teraflop dan de nieuwe, maar laatstgenoemde is zoveel krachtiger dat het totale verbruik weer veel hoger ligt.

De machine krijgt dan ook een flinke uitbreiding van het koelingssysteem. Daarbij kijkt SARA ook breder naar het milieu; twee van de nieuwe koelmachines zijn uitgevoerd als warmtepomp die de restwarmte in de winter gebruiken voor verwarming van de gebouwen. Ook andersom wordt er milieuvriendelijk aan koeling gedaan: SARA heeft nog een koelmachine die bij lage buitentemperaturen (onder de 5 graden Celsius) koude lucht van buiten binnenhaalt zodat er geen externe energie voor koeling nodig is.

Zie ook het artikel 'Water in het hart van de machine'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.