Managed hosting door True

Web 2.0 brengt SOA naar het web

Dit artikel delen:

Web 2.0-technieken als Ajax zijn ook inzetbaar binnen soa's voor bedrijfs-it, belooft het Amerikaanse Nexaweb, dat zich nu ook op de Nederlandse markt begeeft. 'Web 2.0 is de laatste stap voor soa's, zegt Bob Buffone van Nexaweb.

Bob Buffone, chief architect van Nexaweb is Web 2.0 , heeft een missie. Discussies over soa gaan volgens hem te veel over de infrastructuur en het maken van diensten. "Heel veel aandacht is daarop gericht, maar de grootste vraag is: hoe krijg je die diensten op een aantrekkelijke manier naar de eindgebruiker? Daar kunnen Web 2.0-principes voor zorgen."

Grote groepen mensen raken momenteel gewend aan het gebruik van 'Web 2.0-diensten' als Google Maps, online tekstverwerkers en fototools. Zelfs grote softwaremakers gaan op de Web 2.0-tour: Adobe komt met een gratis webversie van Photoshop en Microsoft is begonnen met de eerste online Office-diensten. AJAX (Asynchronous Javascript and XML), dat dit soort webtoepassingen mogelijk maakt, is ook prima te gebruiken om bestaande bedrijfsapplicaties naar de browser te brengen. Zo verkoopt het Amsterdamse Enable-U sinds kort het 'Web 2.0-platform voor bedrijven' van Nexaweb op de Nederlandse markt. Nexaweb is niet de enige die zich op 'Enterprise 2.0' stort. Belangrijkste concurrent is het Amerikaanse JackBe, dat het pakket Presto aanbiedt.

Zowel Nexaweb als JackBe laten zien dat Ajax-applicaties in combinatie met mashups van openbare webdiensten ook voor bedrijfsnetwerken een gebruiksvriendelijke oplossing kunnen zijn. Een mashup is een webpagina of -applicatie waarbinnen gegevens uit verschillende bronnen gecombineerd en gezamenlijk gepresenteerd worden. Zowel Nexaweb als JackBe bieden vooral extra ondersteuning in de vorm van frameworks en backends, die aansluiten op bestaande systemen. Volgens Bob Buffone, chief architect van Nexaweb is Web 2.0 'de ideale laatste stap voor service oriented architectures (soa's)'. "Alles wat aantrekkelijk is aan Web 2.0, koppelen we aan IT-behoeften als beveiliging en beheer. We kunnen een heel spectrum van toepassingen aan, ook bedrijfskritische programma's", aldus Buffone tijdens een recent bezoek aan Amsterdam. Het framework van Nexaweb werkt onder meer met een Internet Messaging Bus, een betrouwbaar communicatiekanaal tussen de server waarop de web-applicatie draait en de desktops.

Beveiliging en AJAX

Beveiliging is een heikel thema als het gaat om Web 2.0. Dat wordt alleen maar complexer, erkent Buffone, al laat Nexaweb al het dataverkeer via centrale servers verlopen om zo meer controle te houden over de in- en uitgaande gegevens. "Zeker bij mashups zijn natuurlijk meer derde partijen betrokken dan vroeger. Wie zegt me dat een ontwikkelaar geen data doorsluist naar derden? Je moet de code van derden dan ook niet zelf vanuit de desktop aanroepen, maar dit verkeer via een centrale server laten verlopen. Het verkeer tussen deze server en de browser wordt versleuteld en de code gaat niet als Javascript over het net, maar als geëncrypte XML."

Buffone merkt dat Javascript uit de gratie is bij ontwikkelaars. "Bij conferenties gaan alle handen de lucht in als je vraagt wie er iets wil bouwen in Ajax. En ze gaan allemaal weer naar beneden als je datzelfde vraagt voor Javascript." Dat komt volgens Buffone omdat Javascript niet flexibel en simpel genoeg is. Maar ook AJAX kan volgens hem niet alles vervangen. "Ajax wordt nu soms gebruikt voor zaken waar het nooit voor was bedoeld."

Nexaweb biedt een keuze uit Ajax en Java-applicaties, eventueel aangevuld met Flash, Dotnet en Spring-componenten. Aan de serverkant ondersteunt het platform frameworks als Struts, Hibernate, PHP, Ruby on Rails en JSP-Servlets. Nexaweb zelf richt zich vooral op grote bedrijven, maar kleine bedrijven mogen via het open source-deel gratis van dezelfde toepassingen gebruikmaken. Via een extensie-mechanisme kunnen er nieuwe functies aan worden toegevoegd. Nexaweb-klanten bouwden al diverse nieuwe toepassingen, die ook door anderen zijn te gebruiken, zoals een dienst die desktop-beelden live deelt met anderen, inclusief annotaties, en een webchat-client die automatisch contextuele advertenties naar chatters stuurt.

Lichter en simpeler

Een groot probleem bij bedrijven met veel externe locaties is dat de systemen lokaal soms sterk verouderd zijn, ziet Buffone. Een van zijn klanten, het Japanse Mitsubishi, had alleen het beheer over desktops binnen Japan en niet in de rest van de wereld. "En bij hotelketen BestWestern konden ze geen zware programma's pushen naar hun duizenden hotels. Daar stonden soms nog 15 jaar oude computers en de bandbreedte was in veel gebieden onvoldoende. Het moest lichter en simpeler."

Ook offline werken met een deel van de web-toepassingen wordt binnenkort mogelijk, zegt Buffone, door gebruik te maken van Google Gears, waarmee nu bijvoorbeeld Google Reader offline is te lezen. Partijen als Google, Yahoo of Microsoft vormen volgens Buffone overigens geen concurrentie voor 'Enterprise 2.0'-aanbieders als Nexaweb en JackBe. "Je kan hun diensten gewoon binnen ons framework gebruiken." Hij hoopt dat een grote online gemeenschap van ontwikkelaars zijn model omarmt. "We vergelijken ons graag met een ontwikkeltool als PowerBuilder. Wij worden de PowerBuilder van het web, maar dan gemoderniseerd en online."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.