Topicpagina, Computable 4 2008

Storage moet goedkoper

Storage is inmiddels een noodzakelijk goed geworden en veruit het grootste deel van het ict-budget wordt uitgegeven aan de opslag van data. Dat maakt storage tot een dure aangelegenheid. De experts van ons storage-panel leggen uit hoe er op storage bespaard kan worden en hoe de opslagkosten beheerbaar blijven.

Roland Sars
Directeur sales & marketing
BackupAgent

"De kosten van storage zitten niet alleen in de in de hardware (disks, tapes, systemen), maar meer in handling en in de manuren van systeembeheerders. Om dus echt kosten te kunnen besparen moeten deze indirecte ‘hidden costs' worden aangepakt. Dat kan op twee manieren. Ten eerste het ontlasten van systeembeheerders. Veel eindgebruikers belasten hun it-afdeling zeer sterk vanwege een beperkt vermogen tot zelfredzaamheid. Beheerders zijn te vaak bezig met zoeken naar 'verloren' bestandjes, terugzetten van data, etc... Dit zou de gebruiker ook kunnen mits hij de juiste tools heeft (vergt wel weer een investering). Leg dus meer verantwoordelijkheden bij de eindgebruiker. Hierdoor kunnen systeembeheerders hun tijd besteden om preventief te werk te gaan en dat bespaart ook kosten.
Ten tweede dienen tapes vervangen te worden door disk-to-disk (D2D) back-up. Niet alleen de opslag van data is van belang, maar minstens net zo belangrijk zijn de back-ups. Er zijn veel FTEs nodig voor het managen van tape-backups en het lezen van de logfiles, want dit duurt lang. D2D-back-up is beter beheersbaar; zorgt dat het back-up-window korter wordt en biedt continue beschikbaarheid en snellere restores. Zo hebben tests uitgewezen dat D2D-backup tot zeven keer sneller back-upt en tot twintig keer sneller kan restoren dan tape."

Anna Lidén
Commercial product manager EMEA
Imation

"Er zijn vele manieren om te besparen op storage, waarbij één manier is om alleen op te slaan wat je daadwerkelijk nodig hebt. Een andere manier is gebruik te maken van de meest geschikte technologie. Ik wil echter graag dieper ingaan op wat GreenIT wordt genoemd. Elektrische stroom en koelingskosten zijn meer en meer een dominante factor binnen datacenters en dwingen deze datacenters ertoe om hun strategieën te herzien om kosteneffectief te blijven. Nieuwe hardware en GreenIT-oplossingen zijn reeds verkrijgbaar, maar ook veranderingen in de indeling van het datacentra als gevolg van hot/cold airflow voorzien in uitstekende mogelijkheden om productiekosten te verlagen. Ook wordt een gebalanceerde overweging van technologieën belangrijker met het verbruik van energie in het achterhoofd, harde schijfoplossingen voorzien in snelheid, tapeoplossingen zijn aanzienlijk langzamer maar verbruiken minder energie en zijn daarom goedkoper."

Remko Westrik
Manager StorageWorks
HP Nederland

"Opslag neemt een steeds groter deel van het it-infrastructuurbudget in. Deze kosten zijn onder te verdelen in aanschaf, onderhoud en beheer. Aanschafkosten zijn relatief eenvoudig: hoe hoger de eisen die gesteld worden aan het systeem hoe hoger de kosten. Onderhoudskosten zijn veelal gerelateerd aan de aanschafkosten. In het bijzonder de kosten voor beheer moeten niet onderschat worden. Om de kosten beheerbaar te maken moet u rekening houden met de volgende punten. Ten eerste moet bij de aanschaf duidelijk gekeken worden naar de beheersaspecten, aanpassen en optimaliseren moet eenvoudig of beter nog geautomatiseerd zijn. Ten tweede moet er rekening gehouden worden met groei van de omgeving, niets is zo duur dan tijdens het gebruik er achter te moeten komen dat de omgeving niet voldoet. Ten slotte moeten de gegevens actief beheerd worden, welke gegevens slaat u wel op, welke niet en waar slaat u ze op?"

Jack van der Schoot
SE manager Europe North
Brocade Communications Systems

"Eén van de middelen om de operationele kosten van de it-infrastructuur te beperken, is te kijken naar energiebesparing en optimalisatie van de productiviteit van hardware. In veel gevallen zal dit leiden tot een herziening van de architectuur van de bestaande processing en storage-omgeving. Dit kan onder andere worden bereikt door het virtualiseren van server- en storage-omgevingen welke gekoppeld zijn middels een netwerk (SAN). Servervirtualisatie optimaliseert de productiviteit van de hardware door meerdere virtuele machines de onderliggende hardware te laten delen. Door storagevirtualisatie is men in staat om bestaande opslagcapaciteit zo optimaal en efficiënt mogelijk te benutten.
Energiekosten zullen een steeds groter deel van de operationele kosten van het datacenter gaan uitmaken en energiemanagement zal een integraal onderdeel worden van datamanagement. Storagemanagers kijken in de toekomst niet uitsluitend meer naar processing efficiency en storagegebruik, maar tevens zullen zij gaan monitoren op energieverbruik en warmteafgifte van infrastructuurcomponenten."

Jerry Rozeman
Manager consultancy
ISIT

"Er zijn verschillende trends gaande om de kosten van storage te beperken. Kijk naar de opkomst van iSCSI waarmee er veel op aansluitkosten kan worden bespaard, de opkomst van goedkopere disk-technologie als SATA en SAS of de opkomst van commodity hardwarecomponenten in plaats van dure hardware. De laatste trend is het ontdubbelen van data waardoor ook weer minder opslag nodig is. Toch is het belangrijk om niet teveel op storage te besparen, immers alle bedrijfsprocessen zijn hieraan gekoppeld. Daarom is het belangrijker om het rendement van de investering te verhogen door de storage-infrastructuur maximaal in te zetten. Een hedendaagse storage-infrastructuur beschikt over zeer veel intelligentie waarmee vooral de operationele kosten worden beperkt en de beschikbaarheid van informatie wordt verhoogd. Het is daarom belangrijk om een oplossing aan te schaffen die over zo veel mogelijk intelligentie beschikt om zo het aantal point solutions te vermijden, aangezien point solutions juist voor extra investeringen zorgen."

Erwin van Londen
System engineer
Hitachi Data Systems

"In de huidige it-infrastructuren maakt storage een groot deel van de kosten uit. Het is dus zaak dat deze zo efficiënt als mogelijk wordt ingezet. Daarnaast is het beschikbaar zijn van bedrijfsinformatie dermate belangrijk dat bij mogelijke verstoringen en/of verlies van data de bedrijfscontinuïteit in gevaar kan komen. De analisten van deze wereld zoals Gartner, ESG en IDG hebben dit al meerdere malen in hun rapporten laten zien. Het is dus zaak dat de mensen die deze storage-infrastructuren bedenken en in architectuurplannen opnemen alsmede de mensen die het beheer gaan uitvoeren goed moeten weten waar ze mee bezig zijn, anders kunnen de gevolgen desastreus zijn."

Phillip Hyde
Algemeen directeur
IntelliStorage en Continuity Solutions

"Het klinkt vreselijk basaal en niet sexy, maar ik vind dat bedrijven pro-actiever zouden moeten zijn. Ik zie dat organisaties pas nadenken over hun dataopslag of servercapaciteit als het een serieus probleem wordt. Ik noem dat ‘pleistermanagement'! Organisaties die aan pleistermanagement doen, lossen een probleem pas op wanneer het zich voordoet. Dus met ad hoc investeringen. Het zou veel slimmer kunnen als een organisatie vooraf een datastrategie ontwikkelt. Dat hoeft natuurlijk niet een uitgebreid plan te zijn, maar wel een kritische blik op de benodigde resources. Met dit inzicht heeft de organisatie een helder beeld van de omgeving en kan makkelijker worden bepaald of zelf opslaan van data of outsourcen van de storage de meeste flexibiliteit biedt en/of kosteneffectief is. Een combinatie zal vaak de optimale oplossing blijken. De SLA rules!"

Gezocht: experts

Het Topic Storage is het zesde topic dat momenteel live staat op Computable.nl. Mocht je zelf als vraagbaak willen dienen voor de redactie, meld je dan nu aan als expert voor ons panel. Mail je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar computable.storage@vnumedia.nl. Verder zoeken wij nog experts voor de volgende panels:

Enterprise Content Management
computable.ecm@vnumedia.nl

Outsourcing
computable.outsourcing@vnumedia.nl

Mobility
computable.mobility@vnumedia.nl

Storage te duur

Ben jij die hoge aanschafkosten van storage-apparatuur zat? Is jouw opslagbeheer te duur? Dreigen de energie- en onderhoudkosten van jouw datacenter jouw bedrijf te nekken? Draag dan nu jouw suggesties, vragen of opmerkingen bij de redactie aan via computable.lezers@vnumedia.nl o.v.v. Storagekosten. Lees ook de mening van onze Storage Experts op www.computable.nl/storage.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-25T13:30:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.