Managed hosting door True

Topicpagina, Computable 51-52 2007

SOA is geen kinderspel

Service-oriented architecture is 'hot'. Toch lijken de bewegingen in de SOA-markt verdacht veel op de ontwikkelingen in de erp-markt (enterprise resource planning) van tien jaar geleden. Dit schrijft expert Michael Widjaja op het weblog van het nieuwe Topic SOA op Computable.nl. Een dé-ja vu? Onze Topic soa-experts aan het woord.

Edwin van Asch
Solution architect
Systemation

"Deze bewegingen zijn een teken van het volwassen worden van de markt. Alle nieuwe ontwikkelingen, dus ook soa, worden ontwikkeld in kleine, nieuwe, innovatieve ontwikkelclubs. Als de markt tot rust begint te komen en het stof neerdaalt, komen de grote spelers en die nemen de kleintjes over vanwege hun technologie of marktaandeel, of beide. Voor soa in het algemeen is het een goed teken en een hele geruststelling voor de bedrijven die in soa willen investeren."

Art Ligthart
Principal solution architect
Ordina

"De bewegingen laten zien dat de markt voor soa door de de 'early adopters'-fase heen is. Bij klanten neemt de interesse snel toe. Velen hebben afgewacht totdat de technologie 'just proven' was geworden en de plannen van hun pakketleveranciers duidelijk werden. Overigens zijn nog lang niet alle producten nu al volwassen! Fascinerend is dat de grote vendors hun 'enterprise service bussen' laten doorgroeien naar 'enterprise service platformen'. Het aantal mogelijkheden van de service bus is immers snel aan het toenemen en dat maakt deze nieuwe middleware wel heel erg complex."

Edgar de Groot
Business architect
Information Builders

Volgens Widjaja hebben deze marktbewegingen er sterk mee te maken dat soa in steeds grotere mate wordt geaccepteerd als volwassen technologie om diverse integratie en applicatiebouw projecten mee uit te voeren. Je ziet dat de huidige erp-leveranciers soa-technologie omarmen om een flexibeler portfolio aan applicaties in de markt te zetten. De pure-play soa-leveranciers zullen zich meer richten op de ondersteuning van business processen over applicaties heen en op composite applicatiebouw. Schaalvergroting is voor deze vendors een manier om het marktaandeel snel te vergroten. De resterende groep bpm-, soa integration- en soa management-leveranciers zal zich door middel van specialismen en innovatie (adapters, governance, verticale oplossingen) een aanvullende plek in de markt kunnen verwerven. Zij zorgen voor gemak en snelheid door kant-en-klare bouwstenen aan te bieden. Een prima gegeven als we soa zien zoals het bedoeld is: een open platform voor het inrichten van bedrijfsprocessen."

Mendel Koerts
Cluster leader SAP architecture
Capgemini

"Déjà-vu? Mais non! De vergelijking met de ontwikkelingen in de erp-markt afgelopen decennium gaat op voor wat betreft de genoemde verschillende origines en de consolidatiegolf. Maar noem eens een industriesegment waar dat anders is? De derde vergelijking betreft specialisatie naar marktsegment en daar gaat het mank.
SAP, Oracle en Microsoft, bien sûr: dat zijn de grote jongens die op marktsegmenten toegespitste it-functionaliteit in het portfolio hebben zitten. Genoemde leveranciers als BEA verkopen echter infrastructuur in de categorie 'does not matter'. Waarmee ik overigens niet de importantie ervan wil bagatelliseren. Het bijvoorbeeld zonder elektriciteit moeten stellen is ook voor mij een doemscenario! Wat zijn 'soa-leveranciers' überhaupt? Een soa kun je niet kopen...

Gershon Janssen
Zelfstandig adviseur

"Een déjà-vu gevoel bij soa-leveranciers lijkt zich al zodanig af te tekenen, maar is eigenlijk niet heel vreemd. Voor zuiver een soa-technologie-stack hebben inmiddels vrijwel de meeste soa-leveranciers een goed productaanbod. soa-stacks zijn zelfs groeiende, gezien de optredende vervaging van de kunstmatige grenzen en onderzoekstaxonomieën tussen soa, bpm, EDA en web 2.0. Echter enkel soa-technologie leveren is niet voldoende. Kennis en ervaring van organisatievraagstukken gecombineerd met toespitsing op maximale bruikbaarheid van technologieoplossingen binnen bepaalde marktsegmenten, leidt tot voorkeur qua leveranciers en ultimo tot consolidatie. Soa is niet de onderliggende technologie maar stelt organisaties in staat om verandering mogelijk te maken en zich daarop aan te passen."

Edwin van den Thillart
Programma manager SOA
Inter Access

Michael Widjaja ziet voor soa eenzelfde beweging als tien jaar gedelen bij de erp-markt. Daar is het wat mij betreft nog te vroeg voor. De soa-markt is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Want waar is op dit moment al sprake van een echte volwaardige servicegeoriënteerde architecturen? Slechts enkele tientallen organisaties zijn nu in Nederland live hiermee."

Theo Stolker
Solution architect
HP Software Professional Services

"De vergelijking van soa-vendors met erp-vendors tien jaar geleden is wat mij betreft misplaats. Als er erp-achtige situaties ontstaan bij verkoop van soa duidt dat eerder op onvolwassenheid dan volwassenhied! Bij soa gaat het uitsluitend om technologie en infrastructuur, en niet om verticale bedrijfsfuncties. Ieder bedrijf wil uiteraard weten of een bepaalde oplossing aan hun eisen op het gebied van (o.a.) performance en beveiliging voldoet, en zoeken een leverancier die hun markt snapt en - voor zover dat iets met soa te maken heeft - eventueel wat proces-templates heeft voor hun processen. Er is dus ongetwijfeld wat verticale differentatie."

Wout Hofman
Senior consultant
TNO ICT/E-IT

"Soa lijkt het nieuwe paradigma om alle problemen op te lossen en, zoals Van Asch aangeeft, lijkt de markt volwassen te worden. Leveranciers specialiseren zich in bepaalde markten. Soa is echter niet de Haarlemmerolie die alles gaat oplossen. Volgens mij moet er nog een volgende slag plaatsvinden, waarbij soa-leveranciers ook hun business rules en bpm-functionaliteit sterk verbeteren. BEA is een voorbeeld van een leverancier die hiervoor samenwerking met bijvoorbeeld ILOG is aangegaan. Zo zullen er nog meer volgen."

Is ook SOA een hype?

Krijg jij ook een déjà-vu-gevoel bij soa? Is soa net als zoveel ict-ontwikkelingen slechts een hype? Of is soa meer dan een drieletterige ict-term? Mail je antwoord aan computable.lezers@vnumedia.nl o.v.v. soa-hype. Lees ook meer en uitgebreidere reacties van onze experts over dit onderwerp in op Computable.nl/soa.

Gezocht: experts

Voor al onze huidige topics, waaronder de gelanceerde soa-topic, zoeken we altijd nieuwe experts. Maar we gaan ook nieuwe topics lanceren waarvoor we personen zoeken die als vraagbaak willen dienen voor de redactie. Mail je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) aan de bijbehorende mailbox!


Storage
computable.storage@vnumedia.nl

ECM/EDM
computable.ecm@vnumedia.nl

Outsourcing
computable.outsourcing@vnumedia.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.