Managed hosting door True

Topicpagina, Computable 19 2008

Voor ILM gloort licht aan eind van tunnel

Uit onderzoek van MarketCap blijkt dat nog maar 14 procent van de organisaties zich bezighoudt met information lifecycle management (ilm). Wij vroegen ons af hoe ilm kan slagen en vroegen onze storage-experts wat bedrijven met ilm zouden moeten doen.

Het verbeteren van de beschikbaarheid van informatie is het belangrijkste argument om ilm (eventueel wel) binnen de eigen organisatie door te voeren. De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn het verlagen van het risico op verminderde beschikbaarheid of verlies van informatie, het vergroten van de effectiviteit van informatiebeschikbaarheid en menselijke fouten of interferenties willen verminderen. Ilm wordt echter ook ingezet om op kosten te besparen en voor het optimaliseren van de opslaginfrastructuur. Ook het voldoen aan wet- en regelgeving wordt als reden gegeven om ilm te gaan implementeren.

Vincent van der Linden
Datamanagement adviseur
Inter Access

"Organisatie moeten samen met it in actie komen om de toenemende groei van data, de beveiliging en het beheer hiervan te kunnen overzien. Ilm is hier de juiste oplossing voor. Helaas zien we dat ondanks de grote bekendheid van het ilm-concept nog weinig organisaties hiervoor kiezen. Omdat ilm een allesomvattende bedrijfsstrategie voor datamanagement is, worden organisaties vaak met veel nieuwe dimensies geconfronteerd. Hierdoor zien ze wel in vage lijnen het nut van ilm, echter achten zij hun eigen organisatie te klein voor het invoeren van een dergelijk concept. Organisaties die ilm willen oppakken, maken it verantwoordelijk om dit te doen. Echter zijn it-organisaties zelf niet in staat het informatiebeleid van de organisaties te kunnen ontwerpen en in te vullen. Er is geen techniek die zelfstandig kan bepalen wat de waarde is van de data en welke levensloop deze moet doorgaan. De it-organisatie moet zich alleen richten op het beschikbaar stellen van middelen om de levensloop van data en de wensen en eisen vanuit de organisatie in te vullen."

Gert Brouwer
Adviseur
Brouwer Storage Consultancy

"Ilm (= It's a Lot of Marketing) wordt helaas te vaak verward met dlm. Dlm is wat door de diverse bedrijven geleverd wordt. Vaak doet men niet meer dan het verplaatsen van data naar een goedkopere tier. De oplossingen zijn meestal dermate beperkt dat het maar één richting op kan. In de praktijk (ervaring uit grote bedrijven) wordt bij implementatie data driftig ingedeeld naar geschikt of ongeschikt voor goedkope opslag. Draait het eenmaal dan kijkt niemand ernaar om. Ilm betekent dat data automatisch naar de juiste tier gezet of gemigreerd wordt. De applicaties en klanten zijn hier nog niet aan toe. De echte specialisten die niet marketingtechnisch gelieerd zijn aan leveranciers hebben in het verleden al aangegeven dat echte ilm nog jaren zou gaan duren. Alleen in bepaalde verticale segmenten (zoals PACS-oplossingen in ziekenhuizen) was zelfs voor de hype al ilm aanwezig."

Remko Westrik
Manager StorageWorks
HP Nederland

"Ilm is een veelomvattende term waar oplossingen onder vallen van gelaagde (tiered) opslag in verschillende categorieën tot complete documentstroomoplossingen. Invoering van gelaagde opslag vindt bij veel van de grotere bedrijven plaats op dit moment. Dit soort oplossingen kan door de it-afdeling zelfstandig worden ingevoerd om kosten te besparen. Voorwaarde is voldoende schaalgrote om winst te kunnen halen uit het kostenvoordeel van de hardware ten opzichte van de iets verhoogde beheerinspanning en de beheersoftware. Maar bij een tiental terabyte is dit al het snel het geval. Ilm voor archivering en documentstromen zijn initiatieven waarbij een veelvoud aan functies juist ook buiten it betrokken zijn. In Nederland is de wet- en regelgeving op dit gebied veelal nog niet uitgekristalliseerd. Het zijn dus complexe trajecten en daardoor is de prioriteit voor dit soort trajecten bij veel bedrijven nihil en staat invoering op een laag pitje."

Marcel Derksen
Manager customer services
ion-ip

"Een deel van de invoering van ilm heeft te maken met de acceptatiegraad van de uiteindelijke gebruikers van de informatie. Indien de acceptatiegraad laag is, zal een besparing op storage geen directe reden kunnen zijn voor de invoering van ilm. Kan het zo zijn dat virtualisatie van data een onderdeel van ilm wordt? Virtualisatie van storage betekent dat het voor de gebruiker van data niet zichtbaar is op welke tier de data opgeslagen is. Op deze manier kan data die veel gebruikt wordt op duurdere (en daardoor meestal snellere) opslagcapaciteit worden geplaatst. Data die minder kritisch of wordt minder gebruikt kan dan in de tier-chain zakken. Hiermee kan virtualisatie een onderdeel gaan vormen van het grotere geheel dat ilm inhoudt. Dit zegende zal de invoering van ilm naar de toekomst toe zeker voordelen bieden. Data kunnen immers door een beter beheer en gebruik enorm in hoeveelheid worden verminderd."

Stel ilm-vragen

Tijdens een storagewebcast die Computable houdt op 5 juni 2008 gaan drie experts uitvoerig in op information lifecycle management. Zij leggen uit wanneer een bedrijf ilm zou moeten overwegen, beschrijven de organisatie en ontwikkeling ervan en gaan in op de kostenbesparende aspecten. Er is volop de mogelijkheid om vragen te stellen, maar ook is het nu al mogelijk om vragen naar de redactie van Computable te mailen (computable.storage@vnumedia.nl). Antwoorden worden tijdens de uitzending gegeven.

Gezocht: experts

Op de gerestylde website van Computable (www.computable.nl) zijn 25 topics terug te vinden over verschillende ict-vakgebieden. Voor alle topics zijn we op zoek naar mensen die zichzelf expert vinden op het desbetreffende vakgebied. Wil je jouw kennis met de markt delen en als vraagbaak dienen voor de redactie? Stuur dan een mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar computable.lezers@vnumedia.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-09T11:05:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.