Online back-up niet vanzelfsprekend

Lezers en experts Computable verkennen de voor- en nadelen

Dit artikel delen:

Een alternatief voor eigen back-up is natuurlijk online opslag. Of de aanbieder daarvan nou tape of disk gebruikt, is voor de gebruiker niet van belang. Hij is meer gebaat bij een duidelijk beeld van de voor- en nadelen.

Lezers van Computable en de experts van het topic storage verschillen nogal van mening over online back-up. De experts voorzien een eigen plekje in het ict-landschap voor deze nieuwe vorm van back-up. Dat is echter een duidelijk afgebakend plekje. Bijvoorbeeld op basis van kosten; ondanks het belang van back-up en restore - namelijk de bedrijfscontinuïteit - heeft niet elk bedrijf er veel budget voor.

Zo zien Remko Westrik van HP en Paul Sijbers van Capgemini vooral consumenten en het mkb (midden- en kleinbedrijf) aan de online back-up gaan. Hij en zijn collega-experts reageren op het opiniestuk van storage-expert Roland Sars van Backupagent, leverancier van online back-upsoftware. Hij twijfelt er niet aan dat online back-up een eigen hokje krijgt.

Nadelen

De experts van het Computable-topic storage erkennen dat er ook nadelen kleven aan online back-up. Zij hebben de zes grootste op een rijtje gezet. Lezers komen weer met gemengde reacties hierop. De één meent dat online back-up tegenwoordig prima werkt, mits afgenomen van betrouwbare partijen. "Het is heel simpel; wie nu nog een tapestreamer heeft, heeft zijn laatste", aldus lezer Hilco. Enkele kritische lezers zien in Hilco's reactie reclame voor online back-up aanbieder Backup-Connect, met Hilco de Roo als commercieel directeur.

Zijn stelling wordt hoe dan ook gelijk gepareerd door lezer Marco die op de kosten wijst: "Tapestreamers zijn nog altijd veel goedkoper dan online back-up. Geld is zeker een issue, vooral voor kleine bedrijven." De onlangs onthulde terabyte-tapes zijn nu nog duur, maar het medium groeit dus nog.

Internetlijntje

Andere lezers uiten twijfels over het herstellen van data: als dat via de reguliere internetverbinding loopt, kan het heel erg lang duren. Online back-up is volgens lezer Peter voor zakelijke doeleinden vooral handig als extra. "Naast back-up op eigen media. Wanneer je een grotere calamiteit hebt, waarbij niet alleen data maar ook complete (data)servers betrokken zijn, wil je toch echt niet terugvallen op een internetaansluiting."

Hilco haalt die zorg om lange hersteltijden onderuit: "Het herstellen van een online back-up duurt bij Backup-Connect maximaal vier uur, dat is de tijd die nodig is om de data aan te leveren op harde schijf. Probeer dat na een brand maar eens te evenaren met bijvoorbeeld een drie jaar oude tapestreamer." Online back-up betekent dus niet automatisch ook online restore.

Maar Peter ziet meer beren op de weg: "Daarnaast maak je jezelf ook erg afhankelijk van de beschikbaarheid van de gegevens via een online back-updienst. De partij waarbij je dit hebt geregeld mag dan wel over redundante systemen beschikken en dito internetaansluitingen, maar voor het gemiddelde bedrijf is er vaak geen extra (redundante) internetaansluiting aanwezig om opvang te bieden in geval van storing."

De recente grote DSL-storing bij KPN heeft dit wel duidelijk gemaakt. "Dus je bent als afnemer van online back-up direct verplicht om een tweede internetverbinding aan te schaffen, bij een andere partij dan waarvan je de eerste hebt ingekocht." Peter ziet naast een langere restore-tijd dus ook andere extra kosten. "Hoezo handig en kostenbesparend?"

Afhankelijk

Lezer Ruben vindt de zorgen bij online back-up over de security en de extra afhankelijkheden terecht. "Denk ook aan regelgeving als Basel en SOX (Sarbanes-Oxley - red.) die eisen aan data back-ups stelt. Dat wil overigens niet zeggen dat online back-up geen valide alternatief zou zijn voor de doelgroep mkb. Het wil wél zeggen dat de bedrijfsrisico's beter geadresseerd moeten zijn. Vaak werkt dat kostenverhogend." Die extra, niet direct zichtbare kosten moet je wel meenemen in je afweging, adviseert hij.

Daarnaast spelen nog juridische zorgen of zelfs risico's: wie is de eigenaar van de data, wie heeft toegang, en welke mate van geheimhouding geldt er? Lezer Arnoud wijst hierop en stelt dat er bijna nooit garanties worden gegeven voor de back-updienst. "Dus de klant draagt alle risico's, ook die van beveiliging en vertrouwelijkheid."

Volgens lezer Martijn zitten we nu simpelweg in een tussenperiode. Hij is al overtuigd: "Online back-up is leuk voor de komende paar jaar, als alternatief voor tapes en portable harddisks. Over een paar jaar heb je je back-up niet meer online, maar je gehele storage, inclusief back-up."

Voor de één wel

Lezer André ziet zinnige argumenten, maar roept zijn medelezers op niet zoveel vanuit hun eigen situatie te redeneren. Voor de één is online back-up wel geschikt, voor de ander niet. "Voorbeeld: eenmanszaak, eigenaar woont boven het bedrijf. Klein servertje. Waar bewaar je de tapes? Brandkluis thuis? Kluisje bij de bank? Leuk, maar dat werkt niet in de praktijk. Hier is online back-up een uitstekende oplossing. Veilig en betaalbaar."

"Heb je een grote toko, met meerdere vestigingen, diverse serverfarms, et cetera, dan zet je ook niet alles op één DAT-streamertje, toch?" Hij vat bondig samen: "Online back-up is, net als disk-to-disk (d2d) back-up een paar jaar terug, een nieuwe oplossing voor een oud probleem. Vreselijk handig in bepaalde situaties en absolute no-no in andere. Kijk goed naar het probleem en zoek dan de best passende oplossing."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Suggestie voor een overzicht van prijzen en aanbieders avn Online backupdiensten: www.vergelijkbackuponline.nl

Ik gebruik al enige tijd de software van Online Backup Server. Prima software, lekker snel en vooral, wat ik als particulier zoek: gemakkelijk en simpel.

Ik betaal een kleine 9,95 per maand, maar dat is zeker te doen aangezien ik ook veel in het buitenland zit en niet met een hardeschijf hoef rond te lopen. Super dus!

Ik gebruik sinds vandaag ook Online Backup Server. Via de sportschoolreclame zag ik wie ze waren. Tot mijn verbazing (had ik niet gezien) kreeg ik als welkomstkado een iPod. Leuk en het werkt overigens goed en is voor mij als leek een prima oplossing.

Groetjes,

Dominique

Jammer alleen dat in het betreffende onderzoek mijn leverancier, Jamby International niet is meegenomen. Ben uitermate tevreden over met name de prijs-kwaliteitverhouding. Enorm goedkoop in vergelijking met andere aanbieders.

Meer accurate info is terug te vinden op http://backupreviews.be

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-31T08:36:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.