Topicpagina, Computable 43 2008

Markt nog niet klaar voor server-SSD

Op het Topic Storage is een achtergrondartikel terug te vinden over de inzet van solid-state drives in servers. Openlijk wordt afgevraagd of de markt wel klaar is voor server-ssd. Onze experts aan het woord.

Het verbond van leveranciers van opslagtechnologie SNIA heeft een lans gebroken voor het gebruik van solid-state drives (ssd) in servers. Dat opslagmedium heeft geen bewegende delen en is relatief snel. De markt voor het servergebruik daarvan echter staat nog in de kinderschoenen. Hoewel enkele fabrikanten hebben aangekondigd ssd binnenkort in te zetten bij verschillende serverproducten, is het de vraag of alles er wel klaar voor is. De voordelen wegen vaak nog niet op tegen de vereiste investeringen. Daarnaast zijn de systemen die met deze nieuwe opslagvorm moeten werken er nog niet op voorbereid.

Frank van der Lecq
Business development manager
Bull Nederland

"De grootste uitdaging bij het ontwerp van nieuwe servertechnologie is het omzeilen van knelpunten en ssd levert in feite weer een nieuwe bottleneck op. Want het is mooi dat je in één seconde 30.000 reads kunt uitvoeren, maar je server moet die informatie wel net zo snel in het geheugen kunnen laden. Dergelijke bottlenecks kenden we ook al op cpu-niveau, waarbij data sneller kan worden geprocessed dan het kan worden ge-offload, waardoor er een virtuele verstopping ontstaat. Cache is dan een workaround die niet meer werkt als de buffer volloopt en dat gaat snel met dergelijke i/o-specs. De oplossing zal liggen in een nieuw server- en storageontwerp en die zal er snel genoeg zijn, want de voordelen van ssd ten opzichte van ‘draaischijven' zijn veel te groot om niet benut te worden."

Erwin van Londen
System engineer
Hitachi Data Systems

"Ssd heeft zo z'n specifieke toepassingen. Eén ding waar ssd nog erg slecht in is, is sequentieel schrijven. Dus uitgebreide datawarehousing-applicaties zullen nog niet echt veel voordeel hebben bij deze technologie. Iedere hardwarefabrikant zal op den duur met ssd's uitkomen, het is echter aan de eindgebruiker om te bepalen waar dit het best tot z'n recht komt."

Jerry Rozeman
Manager consultancy
ISIT

"Het grootste voordeel van solid-state drives is dat er veel meer IOPS (input/output operations per second) gehaald kunnen worden met veel minder diskdrives. Stel dat er 30.000 IOPS per disk gehaald kunnen worden, dan zijn er ongeveer tweehonderd conventionele drives nodig voor hetzelfde resultaat. Van oudsher werden ssd's selectief toegepast om hot spots in storagesystemen te elimineren. Grootschalige inzet van ssd's heeft dus alleen nut als er een uniforme behoefte bestaat aan veel IOPS. Persoonlijk zie ik dit niet in de server zelf gebeuren, maar juist in de centrale storage-oplossing. Als gevolg van grootschalige consolidatie en vooral servervirtualisatie is er een extreem hoog aantal IOPS nodig op de centrale systemen, terwijl er maar beperkte capaciteit nodig is. Wellicht dat VMware wel eens de killerapp voor ssd's kan worden."

Remko Westrik
Manager StorageWorks
HP Nederland

"De eerste ssd's voor servers zijn al een feit. Ssd's verhogen de betrouwbaarheid van servers in extreme omstandigheden. Het heeft geen draaiende onderdelen; denk aan mobiel gebruik. Het biedt hogere leessnelheden waarmee ssd's inspelen op gegevens die weinig veranderen, maar veel worden opgevraagd, zoals database-tables die te groot zijn voor het werkgeheugen. Ook zeer relevant: ze gebruiken minder energie. De markt is klaar voor deze toepassing en er is vraag naar. De markt is nog niet groot door de prijs die ongeveer 2,5 maal zo hoog ligt en de nog enigszins geringe capaciteit. Uitdagingen zijn er ook: maak je een component zoveel sneller, dan ontdek je bottlenecks op andere componenten. Al is dat geen reden de markt niet in te duiken. Voor innovatieve spelers is dit juist een interessante uitdaging."

Roland Sars
Director Marketing and New Business Development
BackupAgent

"Solid-state disks zijn een zeer innovatieve ontwikkeling. Ik verwacht dat de toekomst hier helemaal naartoe gaat. De prijs is echter nog relatief hoog. Daarnaast kun je verwachten dat de technologie nog wat kinderziektes kent, waardoor veel partijen er nog niet aan willen. Waarschijnlijk zal het grote omslagpunt pas komen als het ‘proven technology' is en de prijs volgt wat later. Ik voorzie dat het lagere energieverbruik een belangrijke rol zal spelen in de acceptatie hiervan. Misschien kunnen overheden hierin een rol spelen. Voor back-up- en archive-oplossingen zie ik op korte termijn geen toegevoegde waarde, door de hoge prijs."

Henri Behari
Oprichter/directeur
StorageConnections.Net

"Flash-based ssd voor servers is een typische ‘hyped technology' op dit moment. Het zal nog heel lang op zich laten wachten voordat het ssd net zoals hdd gemeengoed is. Ook moeten er nog veel technische barrières overwonnen worden (even los van de commerciële kant). Een grote uitdaging van flash-based ssd is de levensduur, tegenwoordige serverapplicaties met al hun logfiles schrijven zo vaak op de drives dat flash-based ssd een veel kortere levensduur heeft dan de server zelf. Met de tijd zal ook dit probleem opgelost zijn door bijvoorbeeld raid-technologie op de ssd zelf te integreren en single-level cell-technologie te gebruiken in plaats van multi-level cell. Flash-based ssd is ongeveer 50 procent sneller in het lezen en ongeveer 40 procent langzamer in het schrijven van data. Of dit allemaal economisch verantwoord is, is helemaal afhankelijk van het type applicatie dat men gebruikt. Compatibiliteitsproblemen met besturingssystemen zijn er niet omdat flash-based ssd een harddisk-interface heeft, al zal het filesysteem van het besturingssystemen her en der getuned moeten worden. Flash-based ssd kan in servers worden toegepast mits het niet als primairy storage wordt gebruikt, maar meer als een hybride oplossing tussen de harde schijf en geheugen."

Paul Sijbers
Community leader ILM & Storage
Capgemini

"Het gebruik van ssd binnen het server- en storagelandschap komt nu echt van de grond. Moeten we hier blij mee zijn? Gaat het ict-problemen oplossen of komen er nieuwe bij? Opmerkelijk is dat bijna elke storageleverancier een andere architectuur hanteert om ssd binnen het server- en storagelandschap te positioneren. Aan de ene kant wordt ssd zo dicht mogelijk tegen het servergeheugen gezet en aan de andere kant zo dicht mogelijk tegen de storage aan. Vooral in deze tijd waar standaardisatie ontzettend belangrijk is om de ict-complexiteit te verminderen, is het een gemiste kans van de storageleveranciers om met ssd hieraan bij te dragen. Want hoe gaan producten van bijvoorbeeld VMware om met ssd als er geen standaarden zijn en wat houdt dit in voor de kans van slagen van ssd? Ik hoop dat deze standaarden snel komen, want de voordelen van ssd, energiezuinig en zeer snelle lees- en schrijfacties, zijn te belangrijk om links te laten liggen."

Experts gezocht

Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:

CRM: crm@computable.nl
Development: development@computable.nl
ERP: erp@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl

Ben jij expert op een van bovengenoemde zes vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-24T11:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.