Managed hosting door True

'Cloud storage is de nieuwe trend'

De vraag naar nieuwe storagetechnologie en -oplossingen blijft de komende jaren toenemen, meldt onderzoeksbureau Gartner. Dit komt doordat de hoeveelheid data dat wordt opgeslagen nog meer groeit. Ook de huidige zakencultuur vraagt om meer storage dat online altijd beschikbaar is. Clouddiensten kunnen de komende jaren soelaas bieden voor de steeds maar groeiende hoeveelheid data, aldus de onderzoekers.

Roger Cox, research vice president van onderzoeksbureau Gartner, zegt dat een gemiddeld bedrijf momenteel zeven keer meer disk terabytes aan data opslaat dan in 2008. De complexiteit rond het beheer van storage neemt de komende jaren toe. De huidige eisen van de markt en overheidsregels leiden er toe dat bedrijven meer data opslaan, beschikbaar moeten stellen en beheren. Steeds meer data moet online en continue beschikbaar zijn. Cio's, ict-managers en storage-managers moeten daarom met verschillende marktontwikkelingen rekening houden. Dat zijn krappere ict-budgetten, meer rekenkracht in datacenters, hogere kosten voor ruimtegebruik, strengere overheidseisen, de komst van clouddiensten, de transactie naar virtuele infrastructuren en steeds meer grote hoeveelheden verschillende soorten data dat moet worden opgeslagen.

Technologie

Door de krappe it-budgetten kan cloud computing soelaas bieden. Bijvoorbeeld  voor het maken van offsite backups. Storage clouddiensten zijn daarom de nieuwe trend, volgens Gartner die ilm (information lifecycle management) vervangt. Bij ilm moet alle bedrijfskritische data ten alle tijden beschikbaar zijn. Tot 2013 zal veel in het teken staan van cloud storage. Bedrijven als IBM, EMC, HP, Symantec, HDS en NetApp werken daar al aan. In de tussentijd zullen de nieuwe storage technologieën van vandaag al in 2013 massaal gebruikt worden. Dat zijn technologieën zoals ‘virtuele disks', ‘thin provisioning', ‘reservationless snapshots', ‘automated quality of service', ondersteuning voor Fibre Channel en iSCSI op hetzelfde platform en ‘intelligent power management'.  Vrijwel elke grote storage-leverancier zal deze technologieën in huis hebben en aan klanten of via it-dienstverleners aanbieden.

Nieuwe technologieën die volgens Gartner de komende jaren veel worden gebruikt zijn 4-TB (terabyte) sata hard drives, self-tiering storage met solid state drives (ssd) en encryptie van data op separate storage apparatuur. SAS drives en het iSCSI protocol zullen dan langzamerhand Fibre Channel in datacenters vervangen. Nieuwe protocollen, zoals Fibre Channel over Ethernet (FCoE) nemen dan een hogere vlucht. Fibre Channel blijft overigens lang in het datacenter hangen en zal niet heel snel verdwijnen, aldus Gartner. 

Beheer

Een ander belangrijk vraagstuk is het beheer van storage. Er zijn tal van nieuwe beheeroplossingen, maar dat moet beter worden door de komst van veel meer data. Zo wordt er veel gesproken over storage resource management, maar deze technologie voldoet nog niet aan de verwachtingen en eisen, aldus Gartner. Nieuw is de ´orchestration´ technologie. Hierbij wordt storage geïntegreerd met systeem- en serverbeheer. Dit moet leiden tot een beter beheer van de hele infrastructuur. Orchestration is volgens Gartner nog niet helemaal rijp om gebruikt te worden, maar de eerste leveranciers zijn er al mee bezig. Bijvoorbeeld de Unified Computing System (UCS) van Cisco. Concurrenten, zoals Juniper, komen in 2010 of later met dergelijke initiatieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben van mening dat cloud storage niet information lifecycle management (ILM) zal gaan vervangen, maar dat het een onderdeel van ILM wordt. ILM is geen oplossing maar een information framework hoe men met informatie kan omgaan binnen een bedrijf, zowel op infrastructuur-, als security-, als compliancy- als op business intellengy (BI) niveau.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-30T11:33:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.