Managed hosting door True

Storage in 2010: doelmatig en duurzaam

Negen storage trends van Frans Blankert

Dit artikel delen:

In het jaar 2010 staat storage voor doelmatigheid en duurzaamheid, zegt directeur Frans Blankert van dienstverlener E-Storage uit Nieuwegein. Computable-expert van het topic storage Blankert definieert negen storagetrends voor het nieuwe jaar. Zijn bedrijf is onder andere IBM-partner en levert complexe opslag aan klanten uit het top 250-segment in Nederland.

1. Storage staat in het jaar 2010 voor doelmatigheid en duurzaamheid. Anno 2009 wordt meer energie verbruikt door computers, storage en netwerken dan door vliegtuigen. Bovendien worden storagesystemen niet goed benut en is het rendement laag. Bankert constateert soms bij klanten dat hun rendement minder is dan 40 procent. Dus: van iedere euro die wordt geïnvesteerd, is levert veertig cent echt iets op. Deze twee kernproblemen kunnen integraal worden aangepakt en levert een ict-organisatie direct een grote kostenbesparing op.

2. Een belangrijke trend is dat information life cycle management (ilm) en de bijbehorende 'storage tiering' niet meer toereikend is voor grote ict-organisaties. Ilm is te complex gebleken en er kunnen met deze beperkende visie slechts kleine besparingen op hardware worden gerealiseerd. Bovendien gaat het ‘grote geld' met ilm naar de beheertaak. Nieuw is ‘one size fits all' en de storage grids zoals IBM's XIV-storagesysteem passen hier perfect in. Deze nieuwe platformen bieden onder andere self healing en self tuning en zijn dus beheerextensief.

3. Storagevirtualisatie: de logische loskoppeling van servers en storage-apparatuur. Hiermee krijgen grote ict-gebruikers de controle over hun infrastructuur terug. Controle die nu veelal ligt bij hun leveranciers (vendor lock in), bij de gekozen werkmethoden (zoals offline migraties en backup processen) en de inrichting van systemen (lun's, operating systems etc.) Met een gevirtualiseerde storage-infrastructuur ontstaan er meer keuzes en zijn er minder afhankelijkheden. De kosten nemen hierdoor af en de ‘operational excellence' van de datacenter-organisatie neemt toe.

4. Deduplicatie. De hoeveelheid informatie die bedrijven opslaan groeit exponentieel, maar tegelijkertijd is duidelijk dat er zich binnen die totale hoeveelheid vastgelegde informatie veel dubbelingen voordoen. Deduplicatie pakt dit rationeel aan en reduceert dubbelingen. Op die manier kan flink bespaard worden op de totale hoeveelheid opslagcapaciteit. Dat is niet alleen prettig in verband met de aan te schaffen hoeveelheid storage, maar helpt ook om uit de voeten te kunnen met almaar kleiner worden backup-vensters.

5. Thin provision: het vergroten en verkleinen van de aan een applicatie toegekende storage lun is nog steeds geen eenvoudige zaak. Zo kan de bovenliggende applicatie met het verkleinen van lun's vaak niet overweg en als het echt tegenzit dient de storagebeheerder zelf een nieuw volume toe te kennen en zal de data van de oude lun moeten worden gemigreerd. In de praktijk worden er dus 'ruime' lun's gealloceerd die niet worden verkleind, met als gevolg een lage bezetting op het storage systeem. Thin provisioning biedt hiervoor soelaas.

6. Datamigratie-projecten: verhuizen van data is moeilijker dan je denkt. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt voor elk bedrijf.Bedrijven verhuizen data om de drie tot vijf jaar naar een nieuwe infrastructuur. Dat vraagt om een grondige aanpak. Om een succesvolle datamigratie uit te voeren is expertise en ervaring een must. De omstandigheden waaronder deze migratie moet plaatsvinden zijn voor elk bedrijf anders, maar vaak gaat het 'normale' werk gewoon door. Klanten zijn het beste af als je ze helpt door voor een afgesproken termijn en een vaste prijs voor hen te migreren.

7. Cloud storage. Cloud storage is mogelijk door de consolidatie van data-opslag in storagenetwerken en het koppelen aan andere netwerken. Storage dienstverleners kunnen daarvoor diensten aanbieden, zoals online backup. De vraag is of je dit aanbiedt vanuit een private cloud (binnen de datacenter) of de public cloud, waar de juridische aspecten nog niet heel goed zijn geregeld. E-Storage biedt om die reden cloud storage vanuit de private cloud.

8. Unstructured data blijft in 2010 belangrijk. De ongecontroleerde groei van deze 'platte bestanden'op zowel centrale en decentrale servers brengt grote kosten met zich mee. Deze data heeft vaak geen eigenaar, geen goede logische naamconventie, een onbekende content en het is bovendien niet duidelijk wat er op termijn met het bestand moet gebeuren. Vernietigen of bewaren dat is telkens de vraag en een goed beheer is hierdoor haast onmogelijk. Voor dit soort hedendaagse vraagstukken zijn er nieuwe applicaties ontwikkeld die gebruik maken van Content Adressed Storage: de platte bestanden worden verrijkt met meta-informatie op basis waarvan het cas-systeem kan bepalen wat te doen: policy based storage management.

9. Storagemarkt: in 2010 zal er in de markt een scheiding van het kaf en koren plaatsvinden. De snelle jongens die voor snelle deals gaan, verliezen hun reputatie in een markt waar veel zorgvuldiger met geld omgegaan wordt. Rendement verhogen bij een klant vergt kennis en ervaring van storage-integratie. Testen van configuraties en het inbedden van een aanschaf in een toekomstgerichte roadmap zullen belangrijker worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-04T10:54:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.