Serie: Network Attached Storage (NAS) voor MKB's

Goedkope Network Attached Storage (NAS)

Deel 2: Goedkope NAS’en met twee sleuven

De goedkoopste NAS’en bieden slechts twee sleuven of baaien voor harde schijven. Die zijn zonder schijven soms al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Meestal is hun capaciteit beperkt tot 2 TB per schijf die je dan als losse schijven kunt gebruiken, of in RAID configureren. Vaak zijn er maar twee RAID-versies beschikbaar: RAID-0 ofwel “striping” en RAID-1 of wel “mirroring”. We testten de Freecom Dual Drive Network Center 2 TB en de LG N2R1.

Freecom Dual Drive Network Center

We kennen Freecom al jaren als een Duitse fabrikant van usb-opslagmedia en dan met name harde schijven en cd-/dvd-roms. Kleine NAS'jes vormen de volgende stap. En dat begint met het uitrusten van een externe harde schijf met een netwerkaansluiting. Het Freecom Dual Drive Network Center bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit twee harde schijven. Bij Freecom kun je kiezen voor het NAS'je zonder harde schijven, of met geïntegreerde harde schijven van 1 of 2 TB. Het Network Center is een erg compact zwart kastje met achteraan een netwerk- en usb-aansluiting en vooraan alleen statusleds en wel blauwe.

Functionaliteit

Het Dual Drive Network Center heeft dus twee schijfsleuven en daar passen twee SATA-schijven in van maximaal 2 TB elk. Die kun je dan als losse schijven gebruiken, of ze in een RAID-configuratie opnemen. Er zijn twee RAID-configuraties mogelijk: RAID-0 (striping, zeer snel en met de maximale opslagcapaciteit, maar zonder redundantie en dus risicovol) en RAID-1 (mirroring of spiegelen, gewone snelheid en met de helft van de totale opslagcapaciteit - de andere helft is voor redundantie - en met het kleinste risico). Je mag ook één schijf installeren, maar dat bevelen we natuurlijk niet aan omdat er dan geen redundantie is. Om dezelfde reden raden we RAID-0 af, al levert dat wel een veel hogere snelheid en opslagruimte op. Een netwerkopslagsysteem moet vooral veilig zijn en dan is RAID-1 een betere keuze. Ondanks de aanwezigheid van een usb-poort ondersteunt deze Freecom niet de mogelijkheid als printerserver te fungeren, al kunnen andere modellen van Freecom dat wel. Je kunt wel back-uppen naar een usb-opslagmedium, of dat medium gebruiken voor de opslag van NAS-data. Freecom biedt Windows-netwerktoegang, maar ondersteunt daarnaast geen enkele van de typische Unix-protocollen, hoewel het toestel zelf wel op Linux draait. Er is ook geen terminaltoegang tot de NAS, zodat je zelf ook niets kunt bij-installeren. Er is een multimediaserverdienst en zelfs een mogelijkheid om het toestel als iTunes-server te gebruiken, maar dat vereist in beide gevallen bij te kopen licenties. We moeten het dus als een optie beschouwen en niet als standaardfunctionaliteit.

Beheer

Het beheer gebeurt zoals gebruikelijk met een webinterface. Voor de eerste installatie en ingebruikname is er wel een Freecom Network Storage Assistant, maar die werkt alleen onder Windows. Hij helpt je een of meer Freecom NAS'en in het netwerk op te sporen en toont dan het gevonden ip-adres. Je kunt de gewenste NAS doen oplichten en dan diens webinterface openen of netwerkschijven toevoegen of verwijderen. Je kunt ook de netwerkconfiguratie aanpassen. Standaard maakt die gebruik van dhcp om een netwerkconfiguratie automatisch aan te maken. Het webbeheer bied je de mogelijkheid de harde schijven te configureren, de systeeminstellingen te veranderen of de Windows-netwerkdeling, ftp- en mediaservers in te stellen. Het is allemaal erg karig, maar dit is dan ook voor de onderkant van de NAS-markt bedoeld: meer een systeempje voor thuisgebruikers en kleine zelfstandigen dan voor MKB's.

Prestaties

We zien een sterk verschil tussen lezen en schrijven. Bij RAID-1 is het normaal dat het lezen tot dubbel zo snel is als het schrijven, maar hier is het verschil groter dan dat. Het schrijven is steevast fors trager en dat uit zich vooral in benchmarks waarbij inhoud aangemaakt moet worden, zoals content-creatie en kantoorproductiviteit. Maar ook voor multimedia-activiteiten is hij niet interessant, tenzij voor het streamen (lezen) ervan.

Deelconclusie

De voornaamste troef van de Freecom Dual Drive Network Center is zijn prijs. Qua functionaliteit zit er alleen een basis in en qua prestaties is hij het kneusje van deze vergelijkende test.

LG N2R1

De Koreaanse elektronicareus LG brengt met de N2R1 een aantrekkelijke bijna-kubus in hoogglans pianolak met een matzwart front. Dat front bevat ondermeer een dvd- of Blu-rayschrijver (N2B1 = Blu-ray en N2R1 = dvd) onderaan en helemaal bovenaan een éénregelig lcd-schermpje met een aantal bedieningsknopjes. Die laatste heb je normaal niet nodig: LG levert een cd-rom met software om de NAS in het netwerk te vinden en te configureren. Die Windows-software werkt ook op Mac en op Linux.

Functionaliteit

De N2B1/N2R1 heeft twee schijfsleuven waar je SATA-schijven van maximaal 2 TB in kunt steken. Die schijven kun je dan configureren in RAID-0, RAID-1, of individuele losse schijven. Uitbreidbaarheid ligt wat moeilijk, aangezien vermits er maar twee schijfsleuven zijn. Als je twee schijven plaatst, bijvoorbeeld twee keer 1 TB zoals ons geleverd werd voor deze test, dan moet je ze allebei vervangen door bijvoorbeeld 2 TB schijven om te kunnen upgraden naar meer opslagcapaciteit. Er zijn in totaal drie usb-poorten: twee achteraan het toestel samen met de netwerk- en stroomaansluiting, en eentje bovenop het toestel in een uitklapbaar staafje. Behalve de usb-poort bevat dat uitklapbaar staafje ook nog een kaartlezer zodat je foto's of films rechtstreeks van een camerageheugenkaart kunt inlezen op de NAS.
De LG N2 biedt Windows-netwerkdeling, AFP, FTP/FTPS, HTTP/HTTPS en WebDAV. Er is een volautomatische synchroniserende back-up mogelijk vanaf pc naar NAS (alleen Windows-pc's) en vanaf usb- of geheugenkaartopslagmedia naar de NAS toe. Back-ups en schijfbranden van de NAS naar dvd±r/rw of naar Blu-ray zijn ook mogelijk. Qua netwerkdiensten ondersteunt deze LG NAS naast fileserver ook printerserver, Torrent- en iTunes-server, DLNA (digitale-mediaserver), iSCSI en Time Machine (Mac-back-updienst).

Beheer

De N2B1/N2R1 beheer je via een webinterface. Dat is rollengebaseerd en als beheerder kun je dus ook gebruikers beperkte toegang geven. De webinterface laat je als beheerder alle instellingen zien en veranderen. Dat omvat uiteraard de systeeminstellingen voor harde-schijf- en volumeconfiguratie, netwerk- en andere systeemspecifieke instellingen, maar ook de ter beschikking gestelde netwerkdiensten, die je kunt aan- of uitzetten of voorzien van beperkingen. De webinterface spreekt standaard Engels, maar dat kun je omschakelen naar Nederlands. Het is ook een goed idee om de ingestelde tijdzone van het toestel om te zetten naar Europa, want standaard staat dat op Zuid-Azië.

Prestaties

Inzake prestaties valt op, dat de N2R1 veel sneller leest dan schrijft. Het lezen is bijna dubbel zo snel als het schrijven, al is dat conform de verwachtingen voor RAID-1. Bovendien scoort hij zwak op directory's naar de NAS kopiëren en voor het gebruik als fotoalbum. Voor content-creatie en kantoorproductiviteit is het resultaat eerder middelmatig. Deze NAS is dus beter bruikbaar voor wie hem voornamelijk als mediaserver wil inzetten. Als werkmachine of voor bedrijfsspecifieke taken is hij minder geschikt.

Deelconclusie

Ondanks de beperking van twee harde schijven biedt deze LG toch verrassend veel functionaliteit inzake netwerkdiensten. De bedrijfsspecifieke prestaties zijn echter eerder zwak. Deze NAS is vooral bruikbaar als je vooral informatie wil teruglezen en veel minder schrijft of bewerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat het product MyDitto (Dane elec) niet is meegenomen...

Als je dan een test doet, doe het dan goed. Niet eens de meest voorkomende modellen meegenomen, ik noem bijvoorbeeld een Synology... Deed deze mee dan vielen deze twee modellen af. Kortom richt u niet op deze test bij de aanschaf van een NAS maar andere (veel betere en uitgebreidere tests) op het net.

Beste "De Jager", Synology komt aan bod in deel 4 van deze serie, zoals eronder duidelijk is aangegeven.

Beste Jozef, bedankt ik zal deze dan ook eens bekijken. Echter heeft Synology ook mooie 2bay varianten.

Ik weet het, maar we kunnen natuurlijk onmogelijk compleet zijn. De 2-baaivarianten in dit artikel illustreren vooral onze stelling dat je als MKB beter direct voor een 4-baai exemplaar kiest, zelfs al steek je er initieel maar 2 schijven in. Komt op termijn voordeliger uit.

@ de Jager
als je schrijft "Als je dan een test doet, doe het dan goed" heb je gelijk. Maar dat zal niet veranderen, dus geef hier aan wat je weet zodat de lezer zich beter orienteren kan. Inderdaad wie een NAS wil kopen orienteert zich beter in internet of koopt een duits tijdschrift.
Zoals Josef zelf schrijft "we kunnen onmogelijk compleet zijn" en dat klopt volkomen, deze "tests" zijn alleen bruikbaar om een leek een minimaal beetje informatie te geven. Wie een NAS wil kopen zoekt beter elders naar informatie.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-13T08:57:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.