iTricity: na de kost bleef de baat uit

Dataman gaf datacenterdienstverlener de nekslag

Failliet

De in dit voorjaar bankroet gegane datacenterleverancier Itricity leed de afgelopen zes jaar, met uitzondering van 2007, verlies. Het duurde te lang eer de investeringen in huur, personeel, hardware, software en hostingcapaciteit werden terugverdiend. De aankoop van Dataman, waarvoor de geldbron wegviel, was de nekslag. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Bert van Apeldoorn van SWDV Advocaten.

Om een renderend datacenterbedrijf uit te baten is geld nodig, veel geld. Zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Bert van Apeldoorn van SWDV Advocaten. 'Het businessmodel behoefde een goede liquiditeitspositie ', schrijft Van Apeldoorn. iTricity had naast de huurlasten van het pand in Schiphol-Rijk (het oude Microsoft-gebouw) en hoge personeelskosten (gemiddeld een veertigtal medewerkers) te maken met hoge leasekosten (hardware en software) en hoge hostinglasten die in rekening werden gebracht door de vier datacentra waarvan iTricity gebruikmaakte: KPN Oude Meer, Global Crossing, Telecity en een locatie in Haarlem. Bovendien moest het bedrijf werken met overcapaciteit van hardware en software om op korte termijn te kunnen voldoen aan wisselende wensen van klanten. Ook dit surplus moest worden gefinancierd.

Het lukte iTricity (omzet 2010: 7,6 miljoen euro), met uitzondering van 2007, het de laatste jaren niet meer om winst te maken. Het bedrijf bleek ook sterk afhankelijk van twee klanten, Inter Access en CTB, die met z'n tweeën goed waren voor 70 procent van de omzet.

Geldnood

Curator Van Apeldoorn meldt dat er al in 2010 sprake was van een liquiditeitstekort. Het bedrijf, onder leiding van directeur Robert Rosier, zocht lange tijd naar nieuwe investeerders. Met een investeerder - de curator meldt de naam niet maar het ging hier om Investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers -  dacht Rosier heel ver te zijn, maar die trok zich op het allerlaatste moment na een due diligence toch terug. Daar had de datacenterleverancier niet op gerekend. Erger nog, vooruitlopend op de op handen zijnde deal had het bedrijf reeds de activa (met medeneming van circa dertig werknemers) uit de boedel van de failliete Utrechtse opslagdienstverlener Dataman ingelijfd. Voor die aankoop was dus helemaal geen geld beschikbaar. Bovendien namen de overgenomen activiteiten door het extra onstane geldtekort in snel tempo af.

Vorderingen

Inmiddels was de belastingschuld fors opgelopen (op surseancedatum tot ruim 1,3 miljoen euro). Ook hadden dwangcrediteuren (de machtigste schuldeisers) een vordering lopen van zo'n twee miljoen euro. Bij de bank stond iTricity voor minimaal vier ton in het krijt. Begin 2011 stelde iTricity als laatste redmiddel een schuldenakkoord van 15 procent tegen finale kwijting voor. Een paar crediteuren gingen echter niet akkoord. Omdat de bank daarop de geldkraan dichtdraaide, moest het bedrijf surseance aanvragen. De curator probeerde vervolgens kopers te vinden, maar ondanks een vijftiental partijen die zich al dan niet echt serieus meldden, hapte niemand toe.

Nadat eind maart het faillissement werd uitgesproken, kwam Van Apeldoorn uiteindelijk tot overeenstemming met Inter Access en CTB. Die partijen wilden, om de continuïteit van de dienstverlening aan hun klanten te kunnen blijven garanderen, een deel van de boedel overnemen voor een slordige tweehonderdduizend euro. De twee partijen richtten hiervoor een aparte BV op: Interflex Datacenter. 

Doorstart iTricity

Curator Van Apeldoorn meldt verder de handelsnamen iTricity en Glidepath te hebben verkocht aan oud-directeur Robert Rosier. Glidepath werd de naam van de Europese managementuitkoop in 2001 van datacenterexploitant Exodus. In 2005 werd iTricity, als onderdeel van Glidepath, opgericht om infrastructuurdiensten op afroep te verkopen. In 2010 veranderde het bedrijf zijn naam in iTricity. Wat Rosier met deze handelsnamen gaat doen is nog niet bekend. Een comeback van deze, nu alleen nog in naam overgebleven datacenterleveranciers valt niet uit te sluiten.

Dataman en Unified Solutions

Interflex Datacenter had geen interesse in het overnemen van de activa van Dataman. Die heeft de curator uiteindelijk kunnen slijten aan de Utrechtse dataopslagspecialist Unified Solutions voor dertigduizend euro. Overigens bestaat er nog een Dataman-debiteurenportefeuille van vijftigduizend euro die Van Apeldoorn wil incasseren met hulp van Unified Solutions.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-18T10:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.