EMC/Dell-alliantie is 'end of life'

De dataopslagalliantie tussen Dell en EMC is bijna voorbij. Dat zeggen Dell-managers in gesprek met Computable. Dell, ooit goed voor 10 procent van de omzet van EMC, voert een eigen storagestrategie. Hierbij verkoopt Dell meer eigen poducten door overgenomen technologie van onder andere Compellent en EqualLogic. ‘De relatie tussen Dell en EMC is ‘end of life'.’

John Everett, Dell's EMEA storage business manager, zegt dat Dell steeds meer eigen technologie verkoopt in plaats van oem-producten (orginal equipment manufacturer) van andere leveranciers. Dat geldt ook voor dataopslagroducten van EMC. Zo werden in het tweede kwartaal van 2011 ruim 62 procent minder EMC-producten via Dell verkocht. De verkoop van Dell-dataopslag, zoals van EqualLogic en Compellent, steeg met 15 procent. Volgens Everett worden zo veel mogelijk klanten die EMC-storage afnemen, overgeheveld naar Dell-dataopslagsystemen. Dat zijn volgens Everett ‘logische consequenties', omdat de relatie met EMC op zijn einde loopt. De relatie tussen Dell en EMC is ‘end of life', aldus Everett.

EqualLogic

EMC tekende Dell in oktober 2001 op als wederverkoper. Dat was een slimme zet van beide partijen. Dell werd EMC's grootste reseller, soms tot irritatie van andere EMC-resellers. Van alle indirecte verkoop van EMC deed Dell op een gegeven moment 33 procent. In 2008 werd de alliantie met vijf jaar verlengd, maar toen waren er al spanningen.

De relatie tussen EMC en Dell begon al in 2010 scheuren te tonen. Dat begon in 2008 toen Dell voor 1,4 miljard dollar ISCSI-specialist EqualLogic overnam. In de zomer van 2010 was directeur Joe Tucci van EMC  onaangenaam verrast dat Dell 3Par wilde overnemen. De actie van Dell raakte de verkoop van EMC's Clariion storage-oplossingen. Uiteindelijk ging HP er met 3Par vandoor. Tijdens de presentatie van Dell's derde kwartaalcijfers in 2010 werd de verkoop van Dell-EMC-oplossingen niet meer toelicht, maar wel de goede verkoopcijfers van Dell EqualLogic. Dat wees op meer barsten in de alliantie tussen Dell en EMC, aldus analisten en ict-dienstverleners.

Cisco

Begin januari 2011liet EMC-ceo Joe Tucci weten dat Dell niet langer een strategische partner is. Tucci zei toen dat netwerkleverancier Cisco nu de belangrijkste strategische partner van het bedrijf is. Joe Tucci maakte de aangepaste relatie met Dell bekend tijdens de introductie van een nieuw dataopslagportfolio voor het mkb en de middenmarkt. Hierbij werden de EMC VNX- en VNXe-storage appliances geïntroduceerd.

Deze dataopslagproducten worden verkocht via ict-dienstverleners, maar Dell mag echter niet de low-end VNXe verkopen. Dit product mag alleen verkocht worden via distributeurs en resellers. Computable vroeg aan Tucci hoe de relatie met Dell op dit moment er uitziet. ‘De relatie met Dell is veranderd van strategisch naar tactisch', aldus Tucci. ‘Er wordt met Dell samengewerkt, maar ook geconcurreerd.'

VCE

Volgens Tucci is Cisco nu de belangrijkste strategische partner voor verdere groei op het gebied van 'unfiied computing' en nieuwe generatie datacenters. Hierbij wordt nauw samengewerkt tussen EMC, VMware (tevens onderdeel van EMC) en Cisco. Dat doen ze onder de bedrijfsnaam Virtual Computing Environment (VCE), waarbij ook nauw wordt samengewerkt met ict-dienstverleners. Hierbij promoot EMC Cisco's Unified Computing System (UCS), een nieuwe datacentertechnolgie dat netwerken, server en dataopslag combineert. VCE kampt op dit moment met verlies. Naar verluidt wordt VCE, dat onder leiding staat van voormalig Compaq-ceo Michael Capellas, gereorganiseerd.

De relatie is overigens officieel niet voorbij. De verkoop van de Dell-EMC CX-oplossingen en Dell-EMC datadeduplicatie en nas-oplossingen gaat nog door.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-31T10:01:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.