Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Surfsara eist nieuw datacenter in de buurt

20 oktober 2013 - 23:036 minuten leestijdAchtergrondCloud & InfrastructuurEquinixICTroomSurfsaraTelecityGroupVancis
Rik Sanders
Rik Sanders

Bij Surfsara loopt een aanbesteding voor een nieuw datacenter om de high performance computing-apparatuur te huisvesten. Een van de eisen is dat de nieuwe locatie binnen twee kilometer van het Surfsara-kantoor op het Science Park dient te liggen. Daardoor vallen talloze datacenteraanbieders af en is er volgens een aantal van hen sprake van concurrentievervalsing. Volgens de ict-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs is de locatiebegrenzing logisch gezien het belang van de hpc-voorzieningen en is er bovendien geen beter alternatief.

De high performance computing, waaronder de supercomputer Cartesius, en de zware opslagsystemen van Surfsara staan momenteel voor een groot deel in het datacenter van zusterbedrijf Vancis op het Science Park Amsterdam; enkele systemen staan in de Vancis-locatie in Almere. Omdat Surfsara bij Vancis uit zijn jasje groeit wil het naar een nieuw datacenter toe met als steekwoorden modern, duurzaam, flexibel en innovatief. 

Niet meedoen

Medio november maakt Surfsara naar verwachting bekend wie de aanbesteding ‘Nieuw Nationaal HPC Datacenter voor onderzoek’ heeft gewonnen. Met de winnende partij wordt een vijfjarig contract gesloten met een verlengingsoptie van tien maal een jaar.

De kans is echter groot dat er partijen naar de rechter stappen om protest aan te tekenen tegen de gang van zaken. Uit de vragenlijsten (nota’s van inlichtingen) die na de start van de aanbesteding zijn gepubliceerd blijken diverse geïnteresseerde partijen kritiek te hebben op de vestigingseis die Surfsara aan de nieuwe locatie stelt. Zij stellen vast dat inschrijvers, die buiten de twee kilometer vallen, niet kunnen meedoen aan het aanbestedingstraject. Dit is in strijd met de aanbestedingswet die voorschrijft dat alle inschrijvers op een gelijke en niet-discriminerende wijze behandeld moeten worden.

Discriminatoir

Ook stelt een van de criticasters dat volgens deze wet een aanbestedende organisatie alleen eisen, voorwaarden en criteria aan de inschrijvers mag stellen die in een redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. ‘Het doel van de aanbesteding is het beschikbaar stellen van computerruimte en apparatuurkasten binnen een datacenter. Het feit of een inschrijvende partij daarbij binnen twee kilometer gevestigd is, is irrelevant. Wij concluderen daarmee dat de door u gehanteerde eis zowel discriminatoir als disproportioneel is. Daarmee handelt u als aanbestedende dienst in strijd met de geldende wetgeving’, schrijft dit bedrijf aan Surfsara.’

Alleen datacenterexploitanten met locaties in de buurt van Science Park lijken dus een kans te maken, bijvoorbeeld Telecity, Equinix en het eerder genoemde Vancis, dat uitbreidingsplannen heeft. Surfsara wil niet publiekelijk reageren zolang de aanbesteding niet is afgerond.

Groot belang

Maar zowel in het bestek als in de reacties op de protesten van inschrijvers in de nota’s van inlichtingen verweert Surfsara zich door te stellen dat de locatiekeuze is ingegeven door de bijzondere voorzieningen die het beheert. Zoals daar zijn de nationale supercomputer Cartesius, het nationale computer cluster Lisa, de nationale Grid-infrastructuur; een cloud computing infrastructuur voor onderzoek, een big data analysecluster van Hadoop en een centraal archief voor grootschalige data-archivering. Deze situatie brengt een aantal praktische en technische overwegingen met zich mee waardoor Surfsara als eis stelt dat het nieuwe datacenter in de directe nabijheid van de eigen vestiging is gesitueerd. Daarbij gaat het volgens de ict-infrastructuurdienstverlener om de volgende aspecten:
– De hpc-systemen en de supercomputer zijn al aanwezig op het Science Park, namelijk bij zusterbedrijf Vancis.
– Er moet zo min mogelijk netwerkvertraging (latency) optreden tussen de systemen die in de nieuwe computerruimte worden ondergebracht, en de systemen die al op het Science Park aanwezig zijn (bij Vancis en Nikhef en in het Surfsara-kantoor).
– Veel belangrijke glasvezelverbindingen voor onderzoek vanuit het knooppunt op het Science Park (NetherLight) vertrekken naar nationale en internationale onderzoekcentra zoals Cern. Deze glasvezelverbindingen worden ook regelmatig uitgebreid met nieuwe connecties. De netwerkkosten voor verbindingen boven de 1-2 km zijn significant hoger dan verbindingen tot 1-2 km.
– Surfsara verzorgt het onderhoud van de hardware voor een deel zelf en wil de reistijden daarvoor zoveel mogelijk beperken.
– Gasten van Surfsara moeten binnen enkele minuten een bezoek kunnen brengen aan het datacenter en de computerruimte.
– Strategische partners, zoals AMS-IX, en andere samenwerkende organisatie zijn eveneens op het Science Park gevestigd.

Schaalbaar

Daarnaast wijst Surfsara er op dat het zelf regelen en inrichten van een datacenter op eigen of verworven grond juist zorgt voor een beperkte marktwerking, waarbij ook andere leveranciers nodig zijn. De dienstverlener vindt zelfs dat door het in deze vorm op de markt te zetten van de opdracht concurrentie en innovatie bevordert.

Hier is de Nederlandse datacenterdienstverlener Ictroom het mee eens. Het bedrijf is, hoewel niet in de buurt van Surfsara gevestigd, benaderd voor het inschrijven op de aanbesteding. De datacenterdienstverler kan met zijn concept, IMD (Ictroom Modular Datacenter), meedingen met een schaalbaar en ter plekke in te richten locatie, vertelt mede-eigenaar Honoré du Puy. ‘Dit concept, is geschikt voor de uitvraag van Surfsara, waarbij het gaat om zo’n duizend vierkante mater datavloeroppervlakte en een beperkte energievoorziening. Het gaat hierbij namelijk niet om het neerzetten van hele grote datacentra voor diverse klanten die veel energie vreten en waarvoor speciale vergunningen nodig zijn. Op Science Park zijn al energie- en netwerkvoorzieningen aanwezig waarvan wij met ons modulair op te bouwen datacenter gebruik van zouden kunnen maken.’

Herbruikbaar

Du Puy zegt dat Ictroom een modulair gebouw kan neerzetten op beschikbare grond of door een oud pand te ontmantelen en daarin ruimte te scheppen voor zo’n datacenter. In het geval van de Surfsara-aanbesteding heeft Ictroom al een plek gevonden op of rond het Science Park. Hij snapt dat de grote datacenterleveranciers moeite hebben met de eisen van Surfsara maar stelt dat modulaire bouw de toekomst heeft. Het maakt opdrachtgevers minder afhankelijk van de traditioneel vaste datacenterlocaties.

Bovendien zijn de gebouwen door de modulaire opbouw en het werken met herbruikbare materialen makkelijk op- en af te schalen. Prima geschikt voor het flexibel willen inzetten van computercapaciteit, van heel zwaar tot licht, concludeert Du Puy.

Hij wijst er nog op dat het modulaire datacenter niet verward moet worden met een datacentercontainer. ‘Dat zijn meestal tijdelijke voorzieningen, zoals de iTainer, of worden door fabrikanten neergezet met hun eigen apparatuur, zoals de Spin-container van Sun en de IBM- en HP-oplossingen. Onze gebouwen zetten we neer voor zo’n vijf tot vijftien jaar waarbij opdrachtgevers zelf hun apparatuur naar binnen kunnen rijden.’ Du Puy gaat met het concept van Ictroom binnenkort ook de grens over. Hij ziet vooral internationaal de vraag naar modulaire datacenters groeien.

Meer over

AanbestedingHPC

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Fujitsu: HPC-order Surfsara opent Nederlandse markt

    Datacenter ICTroom Serverius 2e datazaal
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ICTroom bouwt Serverius-datacenter vol

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Supercomputer Cartesius verdringt Huygens

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    Prins bezoekt ook Collaboratorium bij Surfsara

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Sara gaat in 2013 onder Surf verder als Surfsara

    Anwar Osseyran van Surfsara en Alexandra Schless van TelecityGroup
    ActueelCloud & Infrastructuur

    AMS01 Telecity wordt HPC-datacenter Surfsara

    12 reacties op “Surfsara eist nieuw datacenter in de buurt”

    « Oudere reacties
    1. Floris Sluiter schreef:
      11 november 2013 om 15:51

      En nog een laatste reactie (het artikel boven geeft het eigenlijk al heel goed weer):
      in de nota van informatie (NvI op tenderned.nl) beroept de klager zich in 2.11 op: “Conform artikel 1.8 Aanbestedingswet moet u alle inschrijvers op een gelijke en niet-discriminerende wijze behandelen. U overtreed momenteel zojuist genoemde artikel gezien het feit dat enkel inschrijvers binnen twee kilometer kunnen inschrijver. Dit maakt de door u gestelde eis discriminatoir, u behandeld de inschrijvers op ongelijke wijze.”
      en het antwoord: “Inschrijvers hebben de keuze om een Datacenter binnen deze afstand te bouwen of op een andere wijze te realiseren.”

      Al ben ik geen jurist, het lijkt mij niet discriminatoir: Iedereen mag aanbieden, alleen het DC moet binnen 2km komen te staan (eventueel nieuw te bouwen). Als iemand niet bereid is binnen die afstand een DC te realiseren kan men niet aanbieden. Maar dat geldt voor elke eis die in een aanbesteding gesteld wordt. (als een gemeente printers aanbesteedt, is het wel de bedoeling dat die in de kantoren worden geplaatst en niet ergens anders omdat de geprinte pagina’s toch ook met een koerier uit Polen kunnen komen bv)
      Maar wellicht dat hier op het forum nog iemand schuilt die daar meer inzicht in heeft en kan aangeven of hier misschien toch een gegronde klacht ligt.

      Login om te reageren
    2. Maarten Oberman schreef:
      18 november 2013 om 11:12

      @Floris,

      ik hoop niet in herhaling te vervallen, maar

      Elke eis met een correcte onderbouwing is prima, je vergelijk met de printers gaat niet op helaas. Dit is echt iets anders.
      Ik kan mij zo maar indenken, bijvoorbeeld dat 2,5 km ook goed is, maar dat 20km weer niet handig is…. kortom corcreet onderbouwen, is denk ik op zich geen moeite en voorkomt forse problemen achteraf en voorkomt de schijn dat…..

      Ik denk dat de tijd die in de verschillende comments gestoken al 3 keer zo veel tijd is als het ff onderbouwen van de eis, die namelijk een resultaat is van “diep” nadenken

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs