Gebruik lokale DBMS-systemen daalt sterk

Het gebruik van lokale databasemanagementsystemen (DBMS) blijft afnemen. Zo draaide in 2012 bijna drie kwart (72 procent) van alle DBMS-systemen lokaal. In de afgelopen jaren is dit gedaald tot 43 procent. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile onder zevenduizend it-functionarissen bij organisaties met vijftig of meer werknemers. Daarnaast blijkt dat gemiddeld 82 procent beschikt over één of meerdere DBMS-oplossingen. Hierbij is Microsoft SQL Server nog steeds met voorsprong de meest gebruikte toepassing (68 procent), gevolgd door Oracle (22 procent).

De daling van lokale systemen valt toe te schrijven aan de stijging in remote en hosted systemen. Remote-gebruik betreft DBMS-systemen die op een andere locatie draaien, maar die zich wel binnen de eigen organisatie bevinden. Dit percentage is sinds 2012 gestegen van 22 procent tot 35 procent. Ook bij de hosted DBMS-toepassingen is een stijging te zien van 6 procent in 2012 tot de huidige 22 procent. Bij hosted systemen draait de DBMS-oplossing vanuit een datacenter van een externe dienstverlener. Hieronder vallen ook private cloudoplossingen die door een externe partij in de lucht worden gehouden.

Multinational

82 procent van de organisaties met vijftig of meer werknemers gebruikt één of meerdere DBMS-oplossingen. Bij de multinationals ligt dit percentage het hoogst, namelijk op 90 procent. Ook de instellingen uit de publieke sector (overheid, onderwijs en zorg) scoren boven gemiddeld met 84 procent. Bij organisaties met 250 tot 2500 medewerkers ligt het gebruik van DBMS-oplossingen op 84 procent. Bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers maken het minst gebruik van DBMS-software (72 procent).

Microsoft, Oracle en IBM

Microsoft SQL Server blijft met voorsprong de meest gebruikte DBMS-toepassing; 68 procent van alle oplossingen is van Microsoft. Tot en met 2012 gebruikte circa 62 procent van de bedrijfslocaties Microsoft SQL Server. In de laatste jaren is dit percentage gestegen tot ongeveer drie kwart van alle locaties.

Na de Microsoft-oplossingen volgen de toepassingen van Oracle (22 procent) en IBM (4 procent). Oracle is, met 26 procent, het sterkst vertegenwoordigd op locaties van multinationals. Het aandeel van IBM is het grootst bij locaties van multinationals: ongeveer 8 procent van de DBMS-systemen in dit segment is van Big Blue, het dubbele van het totale aandeel van IBM. Het aandeel van Oracle en IBM is in de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven.

SQL Server

Voor Microsoft SQL Server geldt dat iets minder dan een kwart bestaat uit SQL Server 2005-oplossingen, ongeveer 58 procent uit SQL Server 2008, circa 16 procent uit SQL Server 2012 en ongeveer 1 procent uit de meest recente versie SQL Server 2014. Voor Oracle geldt dat drie kwart van de oplossingen bestaat uit Oracle Database 12c of oudere versies en circa een kwart uit MySQL-oplossingen. Voor IBM geldt dat dit momenteel bijna alleen nog DB2-varianten betreft. Informix vormt minder dan 5 procent van alle IBM-installaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-28T08:24:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.