Subsidieregeling Kenniswijk op de schop

Dit artikel delen:

Kenniswijk praat met het ministerie van Economische Zaken over een verandering van de subsidieopzet voor infrastructuurleveranciers. In plaats van vraagstimulering denken beide partijen na over een aanbodsubsidieregeling.

Dit zei Henk de Wilt, lid van de raad van commissarissen van Kenniswijk BV, op het congres '@brabant: op weg naar een excellente ict-provincie' vorige week in het Provinciehuis van Den Bosch. Kenniswijk is een proeftuin in de regio Eindhoven, waar inwoners kunnen experimenteren met innovatieve ict-toepassingen. Het project wordt zwaar gesubsidieerd door EZ, onder andere via een vraagstimuleringsregeling voor de aanleg van breedbandnetwerken. Daarbij krijgen bewoners die een glasvezelaansluiting willen korting op de aansluit- en abonnementskosten. Het idee erachter is dat netwerkleveranciers op deze manier verzekerd zijn van afname. In de praktijk melden huishoudens vanwege het verslechterde economische klimaat zich niet in groten getale aan en blijven veel aanbieders ook weg. Van het startbudget van 25 miljoen euro is dan ook slechts een fractie gebruikt.
Om leveranciers, die ook opzien tegen de hoge beheerkosten, over de streep te trekken, overwegen Kenniswijk en EZ de subsidieregeling om te buigen ten gunste van de aanbieder. Infrastructuurleveranciers krijgen dan een deel van de aanlegkosten terug. Een woordvoerster van Kenniswijk wijst erop dat de onderhandelingen tussen beide partijen zich nog niet in een afrondend stadium bevinden. Waarschijnlijk zal EZ wachten op de bevindingen van Berenschot, dat naar verwachting in maart 2004 een evaluatie van Kenniswijk afrondt.
Het project in de regio Eindhoven kent reeds een aanbodsubsidieregeling voor diensten, waarbij tot maximaal 50 procent van de ontwikkelkosten worden vergoed. Te denken valt aan webtelevisie voor de buurt (Vlinder-TV), het via internet controleren van bloedstolling of het volgen van online raadsvergaderingen van de gemeente Eindhoven. De zegsvrouw meldt dat er twintig nieuwe diensten in de pijplijn zitten.
Op dit moment omvat Kenniswijk delen van Eindhoven en Helmond, met in totaal zo'n 84duizend inwoners. De kans is aanwezig dat daar een deel van het nabijgelegen Nuenen bijkomt. Onder aanvoering van directeur Smits van woningbouwvereniging Helpt Elkander wordt daarvoor een plan ontwikkeld.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.