Taakgericht samenwerken: Lotus Notes 7

Gebruik hardware veel efficiënter

Dit artikel delen:

De laatste versie van Lotus Notes bevat vernieuwingen in de interface die het gebruikers makkelijker moeten maken samen te werken. De schaalbaarheid is verhoogd door een beter gebruik van de gebruikte hardware. Lotus Notes 7 is een upgrade die goed aangeeft wat IBM van plan is met de samensmelting van Notes/Domino met het op Java gebaseerde Workplace-platform.

Brede platformondersteuning
Lotus Domino 7 - de server - is beschikbaar voor Microsoft Windows 2000, 2003, IBM iSeries, zSeries, AIX 5.2 en 5.3, Sun Solaris 9, Linux (x86), SUSE Linux Enterprise Server 8 en 9, Red Hat Enterprise Linux 4 en Sun Solaris 10. Lotus Notes 7 is beschikbaar voor Windows 2000 en XP. Ondersteuning voor Mac OS X is onderweg. Lotus Domino Web Access 7 is beschikbaar op Microsoft Internet Explorer, Mozilla 1.7x op Linux, en Firefox 1.0.x op Windows en Linux.
Volgens Erica Rugullies, analiste bij Forrester Research, is de belangrijkste verbetering in versie 7 het trio prestatie/schaalbaarheid/beheer. "Meer gebruikers zullen op dezelfde hardware kunnen werken", zegt ze. Verder weet Rugullies dat de upgrade van versie 6 of 6.5 naar 7 een makkelijke opstap wordt. Rugullies merkt wel op dat IBM DB2 pas echt goed ondersteund zal worden in een zogenaamde 'maintenance release' in de loop van 2006.
Verder ziet Rugullies Lotus Notes/Domino 7 vooral in een gevecht gewikkeld met Microsoft Exchange en Office 12 en Oracle Collaboration Suite. "Van GroupWise hebben ze minder te vrezen, want dat marktaandeel krimpt. De grote clash van de titanen is echt die tussen Lotus Notes/Domino 7 en Exchange/Office 12". Volgens IDC's gegevens hadden Microsoft en IBM/Lotus in 2004 een marktaandeel van respectievelijk 51 en 40 procent.
Systeembeheerders bewaken de prestatiegraad
De systeembeheerder kan het prestatieniveau verhogen zonder dat de kosten de pan uit rijzen. Op basis van interne benchmarking stelde IBM vast dat versie 7 vijftig procent meer gebruikers aankan op dezelfde hardware. In de praktijk komt dit er grofweg op neer dat je met een kwart minder hardware dezelfde werkbelasting aankunt. Daarnaast kunnen systeembeheerders de prestaties bewaken met autonome instrumenten en de Tivoli Analyzer-technologie. Deze systemen zullen de beheerders attent maken op potentiële problemen op het vlak van prestatievermogen voor die feitelijk optreden. Hierdoor maken it-beheerders maximaal gebruik van hun resources en worden dure crashes en downtime op de server vermeden.
Eindgebruikers moeten met Notes 7 sneller en beter kunnen werken. De mailclient maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen mailberichten naar één ontvanger of naar mailing lists. Echt belangrijke berichten kunnen dan makkelijker als eerste worden afgehandeld. Verder is er ondersteuning voor Microsoft Office 2003's SmartTags, en een betere integratie met IBM's instant messaging software Sametime. In de nieuwe versie zien gebruikers altijd wie er beschikbaar is, en kunnen ze meteen een chat opstarten met de ingebouwde chat client. Er zijn controlemechanismen ingebouwd in het smtp-protocol om spam beter te blokkeren.
Notes/Domino 7 lijkt echter vooral goed voor ontwikkelaars en systeembeheerders. De laatste groep krijgt bijvoorbeeld een betere schaalbaarheid van 40 tot 80 procent cadeau. Verder kunnen DB2-databases benaderd worden (maar deze functionaliteit is voorlopig beperkt tot een handvol grote klanten), en worden webservices ondersteund.
Volgens Werner te Riet, sales manager Benelux, is de nieuwe versie één van de belangrijkste in de geschiedenis van het product omdat het de eerste stap is op weg naar de volledige versmelting met Workplace, die in de volgende versie met codenaam Hannover compleet moet zijn.

Een versmelting, geen migratie

Gartner vindt Notes/Domino 7 de investering wel waard, maar benadrukt dat de toekomst van Notes in IBM Workplace ligt. Ook Domino vindt genade in Gartners ogen. Domino 7 zal volgens de analist een soort omvattende technologie worden van Tivoli, DB2 en WebSphere - waarmee IBM mobiele toepassingen aanstuurt - met aanvullende ondersteuning voor Java, webservices en Microsoft-toepassingen en -besturingssystemen.
Notes 7 is echter vooral een eerste stap naar de versmelting - IBM benadrukt dat het niet gaat om een migratie naar - met Workplace, die in Hannover zijn beslag moet krijgen.
Workplace ondersteunt nu al het concept van de centrale commandotoren van waaruit een heel scala aan toepassingen (inbegrepen Office) vanaf een server aan de gebruiker wordt aangeboden. Met de versmelting tussen Notes en Workplace hoopt IBM de grote groep Notes-gebruikers een aantrekkelijk aanbod te kunnen blijven leveren, en misschien ook Exchange-gebruikers over de streep te trekken.
Microsoft heeft Exchange de laatste maanden immers stiefmoederlijk behandeld, en gaat pas tegen het einde van het jaar iets doen aan spamcontrole met een service pack.

Conclusie

Lotus Notes/Domino 7 levert een meer geïntegreerde aanpak van taakgericht samenwerken, wat moet leiden tot effiëntere werkstromen. Met een verregaande ondersteuning voor het gezond houden van Notes' prestatiegraad voor de systeembeheerder en de mogelijkheid om ook DB2-databases te benaderen, heeft IBM een geducht wapen om op zijn minst de nummer twee te blijven in de markt van de collaboratiesoftware.
 
IBM Workplace
IBM Workplace is een modulair op Java 2 Enterprise Edition gebaseerd platform met een open ontwikkelingsomgeving (Eclipse). Het vertrouwt op DB2 en Cloudscape voor het beheer van de gegevens en is niet rond documentbeheer ontwikkeld. Workplace is breder en de services draaien op een WebSphere Java toepassingsserver. Een WebSphere portaalserver levert de services aan de eindgebruiker. Dit is ook het platform waarmee IBM mobiele apparatuur ondersteunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.