GroupWise 7: Meer dan een mailserver

Nieuwe versie nu serieus alternatief voor Exchange

Dit artikel delen:

Wie bij GroupWise alleen denkt aan mail en agenda, komt bedrogen uit. Dit veelzijdige pakket heeft nog veel meer in petto. Onlangs kwam Novell met versie 7 uit.

Flexibiliteit
GroupWise is zeer flexibel als het gaat om systeemvereisten. Het pakket draait op SUSE Linux Enterprise Server 9, NetWare 5.1 en hoger en Windows 2000 en later. Bij GroupWise versie 7 wordt SUSE Linux Enterprise Server als extraatje meegeleverd. De enige softwarevereiste is dat Novells eDirectory aanwezig moet zijn. Dit is relevant als het pakket ingezet wordt op Windows; op NetWare is eDirectory standaard beschikbaar en in de bundel met SUSE Linux Enterprise Server 9 wordt het gratis meegeleverd. Ook voor de klant is de platformondersteuning groot: de GroupWise client is beschikbaar voor Windows, Linux en Macintosh.
Het fenomeen GroupWise is omhuld met mythes. Het zou bijvoorbeeld veel veiliger zijn dan Exchange. Daarnaast zou het lastig zijn om toepassingen van derden aan GroupWise te verbinden. Beide punten kunnen enige nuance gebruiken: zo staan de api's wel degelijk toe om applicaties voor GroupWise te maken wat blijkt uit het grote aantal third-parties. Deze api's zitten echter zo in elkaar dat het vrijwel onmogelijk is op onbevoegde wijze op een GroupWise-systeem binnen te komen. Een voorbeeld hiervan is dat het al vanaf de eerste versies onmogelijk is voor een beheerder op een niet geautoriseerde wijze de mailbox van een gebruiker te lezen. Een andere mythe van GroupWise is de stabiliteit en snelheid van GroupWise. Erno de Korte, oprichter van de GroupWise gebruikersgroep Nederland legt uit dat dat komt door de Flaim-database die op de achtergrond gebruikt wordt. Deze razendsnelle database wordt onder andere ook door de mormonen gebruikt om hun genealogische database bij te houden, met meer dan een miljard personen een van de grootste databases ter wereld. Diezelfde techniek wordt ook in recente eDirectory versies gebruikt en eDirectory is mede daardoor de 'leading Directory Service' geworden.
Afgezien van alle mythes, is GroupWise een uitgebreide Integrated Collaboration Environment. Het pakket biedt namelijk veel meer dan alleen maar mail en een gedeelde agenda. Het kan ook gebruikt worden voor resourceplanning, gedeelde takenlijsten en niet te vergeten documentbeheer. Dit documentbeheer is een functie die vaak onderschat wordt. "In veel omgevingen doet de secretaresse het er gewoon even bij, zonder echt te begrijpen wat de mogelijkheden en implicaties zijn. Om het echt goed van de grond te laten komen, is er eigenlijk net als bij andere DMS-systemen een volledig implementatietraject voor nodig binnen het bedrijf", aldus De Korte. "Als het dan eenmaal goed geregeld is, zorgt dat documentbeheer er wel voor dat de documenten ook gesynchroniseerd kunnen worden. Handig voor mensen die samen willen werken aan documenten in een gezamenlijke store, maar ook omdat niemand zo ooit nog een document kwijt hoeft te raken."

Vernieuwingen

In vergelijking met eerdere versies van GroupWise, biedt versie 7 opmerkelijke vernieuwingen. Deze vernieuwingen zijn zowel op de backend van de mailserver toegepast als in het werkgebied van de eindgebruiker. In de GroupWise-client zijn vernieuwingen aangebracht om de gebruikerservaring prettiger te maken. Zo is er een koppeling naar de GroupWise Messenger, het meegeleverde onderdeel voor instant messaging. De gebruiker ziet nu direct of de contactpersoon on-line is als hij een bericht wil versturen. Als dat het geval is, kan hij een chat starten: zo helpt GroupWise de eindgebruiker op de meest efficiënte wijze te communiceren. Een andere opvallende verbetering is de nieuwe Outlook connector, waardoor Outlook-gebruikers contact kunnen maken met de GroupWise backend/server. Handig, want dat zorgt ervoor dat de eindgebruiker bij een migratie in zijn vertrouwde mailomgeving kan blijven werken. Een belangrijke toevoeging op servergebied is een gratis meegeleverde versie van SUSE Linux Enterprise Server, zodat men meteen met GroupWise aan het werk kan.

GroupWise in Nederland
Na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland in Europa het grootste aantal gebruikers. GroupWise is vooral sterk vertegenwoordigd op scholen, bij de overheid en andere non-profit organisaties.
Vanuit beheeroptiek is het opvallend dat Novell ervoor gekozen heeft dit nog niet onder te brengen in iManager, het beheerprogramma dat ook voor Open Enterprise Server gebruikt wordt. In plaats daarvan moet de gebruiker het doen met ConsoleOne. Algemeen gesproken heeft het beheer van een eenvoudige GroupWise-omgeving niet veel omhanden. Als gekozen wordt voor standaardinstellingen, draait de mailomgeving binnen ruim een kwartier en als hij eenmaal draait, is het een fluitje van een cent: geef de gebruiker een mailbox en hij kan berichten versturen.
GroupWise is ontwikkeld voor alle soorten omgevingen. Voor de allerkleinste bedrijven is het goed te weten dat het pakket meegeleverd wordt met de Novell Small Business Server, waarvan overigens een gratis tot vijf gebruikers gelimiteerde versie verkrijgbaar is. In grote omgevingen kan gewerkt worden met meerdere domeinen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers efficiënt met elkaar kunnen communiceren en de routering van mailberichten zo goed mogelijk plaatsvindt.

Conclusie

Novell heeft met GroupWise een pakket dat een goed alternatief is voor Exchange en zo'n serieus alternatief wordt door steeds meer mensen omarmd. Groot voordeel is dat het pakket weinig beveiligingsproblemen kent en dat steeds meer derde partijen er oplossingen voor bieden. Ook de ondersteuning van alle belangrijke serverplatforms is een belangrijk gegeven.
 

http://www.novell.com
http://www.groupwise.nl


 
Sander van Vugt

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Sander van Vugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.