De race tussen umts-leveranciers is begonnen

De eerste - of toch niet?

Dit artikel delen:

Eén dag voor de geplande openstelling van het eerste Europese umts-netwerk door Nokia in Finland bracht Ericsson-klant Mobilkom in Oostenrijk de eerste verbinding tot stand. Nokia haalde de geplande datum niet, maar kwam wel met de eerste Europese umts-telefoon, én introduceerde met partner Sonera de eerste concrete derde generatie-diensten.

Belangrijker dan de vraag wie het eerste is met umts - op het eiland Man heeft British Telecom al enige tijd een proefopstelling in de lucht - is de daadwerkelijke invulling van 3g-communicatie. Tot nu toe bleef het vooral bij plannen en ideeën, en was het maar de vraag of de hoge verwachtingen waargemaakt konden worden. Die laatste vraag blijft wat betreft de rentabiliteit van umts in de lucht hangen. In technisch opzicht zijn vorige week belangrijke stappen gezet.

Kleurenbeeld

Het umts-netwerk dat in Oostenrijk operationeel is beslaat 25 procent van het land, waaronder de meeste grote stedelijke gebieden. Mobilkom en Ericsson openden het netwerk met een 'live streaming video call'. Voor de invulling van de diensten die Mobilkom gaat bieden heeft het samenwerkingsovereenkomsten gesloten met onder meer het nieuwsagentschap Reuters, de Oostenrijkse publieke televisie en een sportzender.
In Finland presenteerden Nokia en Sonera 3g-diensten, die vooralsnog, in afwachting van het in gebruik nemen van het umts-netwerk, draaien op gprs. Kern van de diensten is het toevoegen van geluid en kleurenbeeld aan de spraak- en tekstdiensten die draaien op gsm en gprs. De interface die Sonera daarvoor heeft ontwikkeld is een kleurenscherm met iconen, enigszins vergelijkbaar met het computerscherm
Sonera biedt in Finland bijvoorbeeld een nieuwsdienst, een online telefoongids en een 'locator'. Deze laatste dienst bestaat uit de mogelijkheid om overal in Finland te zoeken naar de dichtstbijzijnde locatie van achttien verschillende diensten, zoals een apotheek, geldautomaat of benzinestation. De locatie verschijnt vervolgens op een kleurenscherm. Vanwege de snelle datatransmissie claimt Sonera voor de zakelijke gebruiker een draadloze verbinding met het bedrijfsnetwerk.

Toestel

Onontbeerlijk voor het functioneren van umts zijn speciale 3g-toestellen. Tegelijk met de aankondiging van de Sonera-diensten presenteerde Nokia in Helsinki de 6650, de eerste Europese 3g-telefoon. Om het ontbreken van umts in de meeste landen te ondervangen werkt deze zogenoemde Wcdma-telefoon ook op de 900/1800 gsm-frequenties. Overigens bevindt het toestel zich nog in de testfase. Pas in het eerste halfjaar van 2003 komt het op de markt.
Een van de nieuwe functionaliteiten die vanwege umts zijn opgenomen is de mogelijkheid tegelijk video- en geluidsopnamen te maken met het toestel. Met de vga-camera is het mogelijk videoclips van 20 seconden op te nemen. Daarnaast heeft het toestel een wap 1.2.1 browser en kunnen met behulp van Java applicaties worden gedownload. De verbinding met andere ict-apparatuur verloopt via usb, Bluetooth en infrarood. Hiermee komt de mobiele telefoon opnieuw dichter in de buurt van computers als de pda.
 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.