Soa wint aan bekendheid

Webdiensten en 'service oriented architecture' doen intrede in Nederland en België

Dit artikel delen:

De helft van de ondervraagde cio's uit een onderzoek van Webmethods is bekend met de term 'service oriented architecture' (soa). Een kleine 20 procent is al bezig met de opzet van een soa binnen het bedrijf, tegenover een grote meerderheid (52 procent) die daar nog helemaal niet mee bezig is.

Van de ondervraagde Nederlandse en Belgische it-managers ziet 43 procent soa's als een nieuw it-concept. Als grote voordeel wordt de verbeterde flexibiliteit van een onderneming genoemd (24 procent). De belangrijkste reden om nog niet bezig te zijn met de bouw van een soa is volgens de cio's dat het niet nodig is. Een evengroot percentage (19 procent) denkt hetgeen ze willen doen niet met een soa te kunnen bereiken.

Soa's in de markt
Door het steeds populairder worden van webdiensten, stijgt ook de vraag naar soa's. De Nederlandse cio begint de technologie in te bedden in zijn organisatie. Reden voor leveranciers om daarop in te springen. Computable zet de komende weken de soa-visies van de grote leveranciers op een rij. BEA Systems bijt volgende week het spits af.
Gartner sprak vorig jaar in het onderzoeksrapport 'Service-Oriented Architectures: Mainstream Straight Ahead' de verwachting uit dat in 2008 de dominantie van enkelvoudige software-architectuur zal eindigen en dat de soa tegen die tijd de meest gebruikte architectuur zal zijn.

Webdiensten

Er zijn nog geen bedrijven in Nederland of België die voor alle applicaties een webdienst hebben ingericht. 26 procent van de ondervraagden heeft dat wel voor een groot deel van de applicaties en 34 procent voor een klein gedeelte. Nog eens 26 procent heeft wel plannen om webdiensten te gaan inzetten.
Door de inzet van webdiensten verwacht 40 procent van de cio's een makkelijker integratie. Slechts 2 procent denkt er concurrentie-voordelen uit te halen.
50 procent van de ondervraagde cio's geeft aan dat er nog geen webdiensten worden gebruikt, omdat dit nog niet nodig is. Bijna de helft van de wél-webdienstgebruikers heeft plannen om de webdiensten te commercialiseren.
Bij de inzet van webdiensten kiezen de it-managers veelal voor een combinatie van Java en .Net (42 procent). 32 procent doet het alleen met Java en slechts de helft daarvan (16 procent) gebruikt alleen .Net.

Samengestelde applicaties

Ruim driekwart van de respondenten is niet bekend met de term 'composite applications' (samengestelde applicaties). 30 procent weet wel waar het over gaat. Webmethods onderzocht niet in hoeverre er in het Belgische en Nederlandse zakenleven van deze samengestelde applicaties gebruik wordt gemaakt.
De informatie over webdiensten en soa's halen de respondenten voor een groot deel van collega's, uit het zakelijke netwerk en uit vakbladen (60 procent).< BR> 
'Service oriented architecture'
Een 'service oriented architecture' is eigenlijk een collectie van diensten. Met een dienst wordt een functie bedoeld die duidelijk gedefinieerd is en niet afhankelijk is van de context of staat van andere diensten. Deze diensten communiceren met elkaar. Deze communicatie kan bestaan uit het simpel overbrengen van data of het kan gaan om twee of meer diensten die activiteit coördineren. Dat kan betekenen dat onderling contact van de diensten nodig is.
 
Webdienst
De term webdienst, of webservice, verwijst naar de technologie die het mogelijk maakt om een connectie te maken tussen twee of meer diensten. Het is een afspraak tussen twee partijen over het versturen en verwerken van data. Webdiensten zorgen ervoor dat de data die wordt opgestuurd, automatisch op de juiste plaats in het systeem van de ontvanger terecht komt.
 
'Composite applications'
Bij een samengestelde applicatie worden meerdere diensten gecombineerd. Het bestaat uit de functionaliteit die wordt ontleend aan verschillende andere bronnen binnen een soa. Delen van bestaande applicaties worden dus hergebruikt. Vaak wordt de front-end van een composite application wel nieuw gebouwd. Daarnaast worden delen en functionaliteit van bestaande programmatuur hergebruikt.
 
Meer over webdiensten en soa's:
http://www.computable.nl/artikels/archief4/d20kl4by.htm
http://www.computable.nl/artikels/archief4/d35kl4tw.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.