Brocom kaapt domeinnamen IBM en Compaq weg

Ook Microsoft ondervindt last van webnaam-kapers

Dit artikel delen:

Brocom heeft in totaal vijf merknamen van IBM en Compaq als domeinnamen laten registreren: http://www.as400.nl, http://www.rs6000.nl, http://www.netfinity.nl (IBM) en http://www.proliant.nl en http://www.deskpro.nl (Compaq). Dit is in strijd met het handelsnaam- en merkenrecht. IBM en Compaq zijn nog niet naar de rechter gestapt.

Het Amersfoortse Brocom is van uitbater van tweedehandse IBM-spullen uitgegroeid tot een bekende wederverkoper van onder meer IBM en Compaq. Het bedrijf wil volgend jaar ook via Internet verkopen en heeft daarvoor vijf computersystemen van IBM en Compaq als Nederlandse domeinnaam laten registeren. Pas daarna heeft het de twee partners ingelicht. Marketing-directeur R. Ederveen vindt dit geen vreemde gang van zaken. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar het komt erop neer dat Brocom commercieel gezien attenter heeft gereageerd dan zijn partners en de andere wederverkopers. "Wij hebben zelf de touwtjes in handen genomen, omdat wij via het registreren van deze namen een commercieel interessante actie op Internet willen beginnen."
Details geeft hij niet, maar Ederveen benadrukt dat zijn bedrijf alle toekomstige Internet-activiteiten samen met IBM en Compaq zal ontplooien. "We bespreken onze plannen in goed overleg met beide partijen. Gerechtelijke procedures zijn niet aan de orde." Tot aan het einde van het jaar gebeurt er in ieder geval niets met de domeinnamen. Wie de www-adressen daadwerkelijk op Internet intikt, komt bij de IBM-merken terecht op de IBM-site en krijgt bij de Compaq-merken de mededeling dat de site binnenkort gereed is.
Woordvoerster Jolanda Peek van Compaq bevestigt dat juristen van haar bedrijf in gesprek zijn met Brocom. Hoewel wederverkopers de neiging hebben om zich sommige zaken toe te eigenen, neemt Peek aan dat Brocom niet zo naïef is om te denken dat Compaq hun actie als een logische handelswijze beschouwt. Zegsvrouw Jacqueline Hagman van IBM zegt dat de juridische afdeling van haar bedrijf van de hele zaak niets afweet. Overigens had IBM eerder een akkefietje rond de vermelding http://www.ibm.nl, maar het heeft daar kennelijk geen lering uit getrokken.

Onrechtmatig

Hoewel de regels van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland onlangs zijn versoepeld, en iedereen onder bepaalde voorwaarden een registratieverzoek kan indienen, gelden voor het gebruik van domeinnamen de regels van het handelsnaam- en merkenrecht. Volgens Reina Weening, juriste bij het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, heeft Brocom dan ook in beginsel onrechtmatig gehandeld, omdat het zonder toestemming merknamen van derden heeft gebruikt. "IBM en Compaq kunnen - als ze dat willen "bij de stichting bezwaar maken tegen de domeinnaamregistratie van Brocom. Zij kunnen de domeinnamen vorderen of van Brocom eisen dat de namen worden uitgeschreven."
De actie van Brocom staat niet op zichzelf. Het bedrijf Datacenter.nl uit Leiden heeft bijvoorbeeld de naam http://www.windows.nl eind juni geclaimd. Volgens Marloes Spoor, juriste bij het merkenadviesbureau Knijff & Partners, is ook hier sprake van merk-inbreuk, omdat de naam Windows door Microsoft wereldwijd is gedeponeerd en geregistreerd. "Tenzij Datacenter.nl en Microsoft hierover afspraken hebben gemaakt", voegt zij er aan toe.
Wie http://www.windows.nl intikt komt bij de site van Datacenter.nl terecht. Het bedrijf blijkt ook nog eens Microsoft solution provider te zijn. Algemeen directeur Serge Diekstra beroept zich erop dat 'windows' een algemeen begrip is dat niet als merknaam kan worden geregistreerd. "Wij bieden ook geen gelijknamige producten aan." Maar hij beseft dat hij zich op glad ijs bevindt. "Mocht Microsoft bezwaar maken, dan veranderen we die naam zo." De advocaat van Microsoft Nederland meldt in een reactie dat hier sprake is van inbreuk op het merkrecht. "Wij zullen hiertegen protesteren en Datacenter.nl een sommering sturen."
Zowel IBM, Compaq als Microsoft zijn exemplarisch voor Amerikaanse bedrijven die hun domeinregistratie alleen tot het internationale '.com' beperken. Zij krijgen daardoor stelselmatig problemen rond lokale registraties van hun merknamen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.