Softwarebedrijven bereiden zich voor op komst Umts

Mobiele software

Dit artikel delen:

Naast het wlan (draadloos local area netwerk) komt de telecomstandaard Umts steeds scherper in beeld voor draadloze en mobiele oplossingen. Op het iForum van Citrix, vorige week in Londen, was 3G een belangrijk thema voor de softwarebedrijven Citrix en Symbian. Pikant detail is dat Symbians aartsrivaal Microsoft de belangrijkste partner is van Citrix.

Het besturingssysteem van Symbian is de grootse bedreiging voor Microsoft op de markt voor mobiele communicatie-apparatuur. Symbian is ontstaan uit de software-divisie van pda-fabrikant Psion, die het besturingssysteem Epoc heeft ontwikkeld voor zijn machines. Dit systeem is in 1998 omarmd door de grootste partijen uit de telecom-markt. Deelnemers in Symbian zijn op dit moment Nokia, Ericsson, Motorola, Psion en Panasonic.
In zijn keynote-speech tijdens het iForum ging ceo Colly Myers in op de ontwikkeling van Symbian in de richting van Gprs- en 3G-machines. Symbian gaat zich volledig richten op de ontwikkeling van een besturingssysteem voor mobiele apparaten. Myers verklaarde dat Symbian geen besturingssytseem gaat maken voor bijvoorbeeld laptops.

Moeilijk

De joint venture zal zich richten op 'communicators' en vergelijkbare machines voor de zakelijke markt, en slimme telefoons voor de consumentenmarkt. Hiermee voorkomt Symbian een botsing met Microsoft op de computermarkt, terwijl het zich concentreert op een markt waar Microsoft met Windows CE tot nu toe een ondergeschikte rol speelt.
Het marktaandeel dat de licentiehouders van Symbian hebben op de markt voor mobiele apparatuur bedraagt ruim 70 procent. Naast de aandeelhouders in Symbian hebben ook Siemens, Sony, Sanyo en Kenwood licenties op het besturingssysteem. Na het uitbrengen van een nieuwe Symbian-versie duurt het vier tot zes maanden voor er nieuwe machines op de markt komen.
Myers denkt in een comfortabele positie te verkeren, omdat het aantal aanbieders van 3G-communicatie-apparatuur beperkt blijft: "Mobiele telefoons maken is moeilijk. Het is geen markt waar duizenden bedrijven op acties zijn. De markt blijft beperkt tot een paar spelers."
De huidige versie van Symbian, 6.1, is geschikt voor 2,5 G (Gprs); de eerste producten op basis van 6.1 zullen waarschijnlijk voor de zomer op de markt komen. Deze maand verschijnt in ieder geval de eerste open Symbian-machine, de Nokia Communicator 9210.
Versie 6.2 van Symbian zal voor het eerst 3G-functionaliteiten bevatten. Myers verwacht de eerste volledige 3G-release van Symbian, 7.0, in het eerste kwartaal van 2002. Dit betekent dat de eerste Umts-apparaten op basis van dit besturingssysteem nog zeker een jaar op zich laten wachten.

Onduidelijkheid

Voor software-ontwikkelaar Citrix is de telecomstandaard Umts een van de standaarden waarmee het zijn draadloze, op servers gebaseerde oplossingen wil aanbieden. Om deze reden was Myers een van de belangrijkste sprekers op iForum, terwijl eigenlijk Microsoft bij de huidige implementaties veruit de belangrijkste partner is. De huidige mobiele oplossingen van Citrix zijn vooral gebaseerd op technologieën die hun oorsprong hebben in de it, zoals het wlan.
Citrix heeft zich met de acquisitie van Sequoia een plaats verworven op de markt voor enterprise portals. Volgens Nikos Drakos, analist bij Gartner Research, moet er nog veel gebeuren voordat die portalen mobiel bruikbaar zijn. In de eerste plaats is de huidige markt voor enterprise portals volgens Drakos een rommeltje. Er zijn teveel aanbieders en het aanbod is te divers, waardoor de noodzakelijke consolidatie nog zeker tot volgend jaar zal doorgaan.
Maar los van de onduidelijkheid aan de aanbodzijde kleven is er nog geen duidelijke keuze gemaakt voor de technologie om zakelijke informatie overzichtelijk te vertalen naar mobiele apparatuur. Citrix heeft daarvoor de ICA-technologie ontwikkeld, een dunne client-technologie die toegang mogelijk moet maken zonder veel te installeren.
IBM heeft daar de transcoding-technologie tegenover gezet, waarbij de server afhankelijk van het apparaat dat hem benadert, de informatie naar het juiste protocol omzet. Hiervoor moet wel voor iedere situatie apart worden geprogrammeerd. De derde technologie die in aanmerking komt, is XML, dat werkt op basis van een hiërarchische informatiestructuur.
Drakos verwacht dat de vraag naar mobiele toegang tot zakelijke informatie die is opgeslagen in it-systemen, vanzelf toeneemt naarmate de machines beschikbaar komen. "Er zijn nu al veel projecten waarbij dit werkt, met toegang tot een horizontale applicatie. We zijn al verder dan alleen het concept. Maar een platform dat voor alle soorten mobiele apparatuur toegang geeft, bestaat op dit moment nog niet."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.