Ecaf schept orde in elektronische handtekeningen

Dit artikel delen:

In Amsterdam is vorige week woensdag een coördinerend orgaan opgericht dat orde moet scheppen op het gebied van digitale handtekeningen. Dit bleek tijdens het jaarlijkse congres van Eema, een Europese organisatie die zich inzet voor standaardisatie van het elektronisch berichtenverkeer tussen ondernemingen.

Eema heeft de aanzet gegeven tot oprichting van Ecaf (European Certification Authority Forum). Hoofddoel is het bewerkstelligen van uniformiteit bij digitale certificaten. Verwarring op dit gebied belemmert het elektronisch zakendoen, aldus Roger Dean, algemeen directeur van Eema.
Ecaf wil eerst in Europa standaardisatie bereiken, daarna in de VS en vervolgens in de rest van de wereld. Grote fabrikanten, belangrijke gebruikers, zoals multinationale ondernemingen, en certificerende instellingen kunnen lid worden. Meer dan zeventig organisaties hebben al serieuze belangstelling getoond. Tot nu toe bestond er geen coördinerend lichaam.

Herkenbaarheid

Hoofdtaak van Ecaf is in Europa overeenstemming bereiken over digitale handtekeningen. Het streven is dat de pan-Europese certificatie-autoriteiten tot een gemeenschappelijke werkwijze besluiten.
Cruciaal voor e-commercie is de herkenbaarheid van de koper als de partij die hij zegt te zijn. Daarnaast is een standaard voor certificering en digitale handtekeningen van belang. Concerns als Shell en Unilever hechten daar zwaar aan. Ecaf streeft uiteindelijk naar een wereldstandaard voor veilig elektronisch berichtenverkeer.
Eema presenteerde een plan voor een raamwerk voor veilig berichtenverkeer tussen organisaties. Het raamwerk geeft specificaties voor beveiligde berichten met een certificaat van oorsprong, digitale handtekeningen en gegarandeerde vertrouwelijkheid. De volgende stap is uitvoering van een pilot-project.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.