Weer schot in .eu

Voorwaarden voor registratie op korte termijn openbaar

Dit artikel delen:

Er wordt al vijf jaar gesoebat over het Europese toplevel-domein .eu. Nu de lidstaten de voorwaarden van registratie in maart hebben goedgekeurd, kan de eerste Europese domeinnaam binnen een jaar een feit zijn.

De vorig jaar door de Europese Commissie aangewezen beheerder Eurid voor het .eu-internetachtervoegsel heeft met de goedkeuring van de voorwaarden weer een drempel geslecht. "Alle lidstaten moesten formeel hun goedkeuring voor die voorwaarden geven. Dat heeft lang geduurd", zei voorzitter van Eurid Marc van Wesemael. Hij sprak vorige week op het congres "Wat zou jij doen met een miljoen", dat de Nederlandse domeinregistreerder Sidn hield ter ere van de éénmiljoenste .nl-domeinnaam die zij in december vorig jaar uitgaf.

Contract

Eurid is een samenwerkingsverband van de Belgische, Italiaanse, Tsjechische en Zweedse internetregistreerder die feitelijk het contract voor het beheer van de .eu-domeinnamen nog met de EC moet tekenen. "Zolang de algemene voorwaarden nog niet duidelijk waren, is er alleen een formele toezegging van de opdracht geweest. Het contract is nu de eerst volgende stap", aldus Van Wesemael. Hij schat in dat begin volgend jaar de eerste Europese domeinnamen geregistreerd kunnen worden. Eurid gaat niet zelf die domeinnamen uitgeven, maar delegeert deze bevoegdheid aan bedrijven die de registraties doorsluizen. Ook het beoordelen van aanvragen legt de stichting buiten de deur.
Van Wesemael verwacht binnen een jaar één miljoen Europese domeinnamen geregistreerd te hebben. "Er is veel belangstelling voor Europese domeinnamen bij organisaties uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten vanwege het positieve imago." Uit andere landen verwacht hij vooral defensieve registraties; bedrijven willen met een .eu-registratie hun eigen merknaam op internet beschermen. Bij de toekenning van Europese domeinnamen geldt het tijdstip van aanvraag als uitgangspunt. Daarnaast wordt gekeken of een organisatie de rechten op de merknaam bezit. Iedere lidstaat heeft een lijst met namen mogen aanleveren, die de overheden bij voorbaat hebben geclaimd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.