Microsoft scheidt IE en Windows

Nieuwe versie webbrowser verschijnt toch vóór Longhorn

Dit artikel delen:

Microsoft verlicht de koppeling tussen zijn webbrowser Internet Explorer (IE) en pc-besturingssysteem Windows. Bill Gates kondigde vorige week onverwacht aan dat IE7 verschijnt vóór Longhorn.

  
Bill Gates liet vorige week op de RSA Conference weten dat Internet Explorer 7 verschijnt vóór en los van Longhorn.
Dit zei de Microsoft-topman in zijn toespraak op de RSA Conference 2005, die vorige week plaatsvond in San Francisco. Hij gaf aan dat de aankomende nieuwe versie vooral verbeteringen op het gebied van beveiliging bevat. Zo moet IE7 ingebedde bescherming bieden tegen kwaadaardige code, zoals spyware, adware, Trojaanse paarden, phishing-pogingen en virussen.
De aanhoudende vloed aan beveiligingsproblemen met Internet Explorer - leidend tot phishing- en virusaanvallen op Windows - doet de populariteit van andere webbrowsers stijgen. Met name de op Mozilla gebaseerde browser Firefox wint marktaandeel op het marktdominante IE. Microsofts browser had in mei vorig jaar 97 procent marktaandeel, maar dat is nu gedaald naar 90 procent.
Microsoft ontkent dat dit een defensieve actie zou zijn tegen Firefox. Chief software architect Gates erkent wel schoorvoetend dat de browser zelf een vorm van een beveiligingsgat is geworden. Microsoft-critici beweren dat al enige tijd. "Browsen is zeker een kwetsbaarheid", aldus de mede-oprichter van Microsoft.
Naast beveiligingsverbeteringen wil Microsoft ook nieuwe functionaliteit uitbrengen. Het is nog niet bekend wat dit omvat, maar adblocking en tabbladen zijn veelgevraagd. Die functionaliteit is al geruime tijd in gebruik bij alternatieve browsers als Opera en Firefox. Daarnaast vragen webontwikkelaars Microsoft al geruime tijd om betere ondersteuning voor webstandaarden als CSS (Cascading Style Sheets) en het open GIF-alternatief PNG (Portable Network Graphics).

Zomer-bèta

Gates zegt dat er komende zomer een bètaversie verschijnt van IE 7. Die browser draait dan op pc's met Windows XP voorzien van Service Pack 2. Gebruikers van Windows 2000 staan vooralsnog in de kou, hoewel Microsoft benadrukt naar zijn klanten te luisteren. Het is nog niet onthuld wanneer de nieuwe browser uitkomt, maar dat is in ieder geval voor de komst van Longhorn. Die volgende generatie Windows komt naar verwachting in de tweede helft van 2006.
Het besluit IE7 los te weken van de volgende Windows-versie is een grote ommezwaai voor Microsoft. Het bedrijf had eerder namelijk besloten de browser nog hechter te koppelen aan het besturingssysteem. De volgende opwaardering van IE moest dus wachten op de volgende opwaardering van Windows. Dit betrof niet patches voor beveiligingsgaten, maar wel functionaliteit.
In augustus vorig jaar doken er al berichten op over een mogelijke ontkoppeling van IE7 en Longhorn. Dit was gebaseerd op suggesties voor verbeteringen die topontwikkelaars van Microsoft zelf op hun weblogs uitten. Daarbij noemden zij al CSS- en PNG-ondersteuning.

Anti-spyware

Microsoft heeft tot op heden twee antivirusleveranciers (GeCAD en Sybari) en één antispywareleverancier overgenomen (Giant). De technologie van die overnames krijgt ook een plaats in Microsofts enterprise-producten, waaronder groupwareserver Exchange. De Windows-producent komt ook met zelfstandige desktopapplicaties die zijn gebaseerd op de producten van de overgenomen bedrijven.
Gates liet op de RSA Conference ook weten dat Microsofts antispyware gratis zal blijven. De verwachting was dat het bedrijf hier mogelijk een vergoeding voor zou rekenen, wat al tot felle kritiek van Microsoft-tegenstanders had geleid. Gates belooft nu dat de software voor spyware-bestrijding kosteloos blijft. Dit lijkt echter niet te gelden voor de komende bedrijfsuitvoering die uitgebreide beheermogelijkheden biedt. "We komen met een apart beheerproduct met een licentie daarvoor", aldus Gates.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.