Test Centurion Mail 3.0

Gemakkelijk e-mail versleutelen

Dit artikel delen:

We versleutelen onze e-mails niet, hoewel dat soms nuttig en zelfs noodzakelijk kan zijn. De reden: te omslachtig in het gebruik. Centurion Mail is qua gebruik erg gemakkelijk en kan encryptie van mails daarom weer actueel maken.

  
Centurion Mail hoofdmenu
Zowat iedereen verstuurt tegenwoordig e-mail en vrijwel iedereen doet dat open en bloot, zonder enige vorm van encryptie. Bovendien zijn we niet echt terughoudend in wat we in die e-mails zoal prijsgeven: credit-cardinformatie, financiële, medische en verzekeringsgegevens, noem maar op. We weten natuurlijk wel dat er encryptie bestaat, maar dat is meestal veel te omslachtig in het gebruik. De ontvanger moet namelijk meestal dezelfde software draaien, bovendien zijn er verschillende handelingen nodig om een versleuteld bericht te maken en om zo'n bericht aan de andere kant weer te ontcijferen zodat de ontvanger het kan lezen. Het gevolg is dus dat we het dan maar zonder encryptie doen. Nochtans staat de gebruiker er in dat geval niet bij stil dat e-mails minstens twee mailservers passeren en daar dus bekeken kunnen worden door het personeel van de uitbater. Er wordt vaak verondersteld dat al die mensen ter goeder trouw zijn. Wellicht is dat meestal zo, maar daar kan niemand honderd procent op vertrouwen. Bij de gewone post verzegelen we een brief immers ook in een enveloppe, zodat niet iedereen door wiens handen die brief passeert, die zomaar kan lezen. Een enveloppe dichtplakken is natuurlijk geen goede beveiliging, maar het schept wel een extra drempel die de meeste mensen niet zullen overschrijden. Bij e-mails is zo'n drempel er zelfs helemaal niet. Het Amerikaanse bedrijf Centurionsoft brengt met Centurion Mail een oplossing die het versleutelen van e-mails zo gemakkelijk mogelijk moet maken.

Centurion Mail

Het installeren van de applicatie verloopt vrijwel zonder dialoog. De software ziet zelf of de gebruiker met Outlook werkt en installeert dan de noodzakelijke plugin voor de encryptie. Als er een ander mailprogramma wordt gebruikt, krijgt de gebruiker geen geïntegreerde encryptie, maar moet hij de te beveiligen tekst in een losse Centurion-Mail-applicatie intikken en dan het resulterende versleutelde bestand als bijlage in het mailprogramma toevoegen. Het is uiteraard het makkelijkst met Outlook vanwege de integratie.

Productinfo
Product: Centurion Mail 3.0
Producent: Centurionsoft, Spanje; http://www.centurionsoft.com
Leverancier: idem
Adviesprijs (excl. btw): 47,96 euro (single user); 184,75 euro (Small Business Multi-User Pack voor 5 gebruikers)
Systeemvereisten: Windows 2000 of XP met mailclient (Outlook, pop3, smtp, imap4)
Er is dan één knop waarmee de encryptie in- of uitgeschakeld kan worden. Bij ingeschakelde encryptie verschijnt automatisch het encryptiescherm van Centurion Mail als de mail wordt verzonden. De gebruiker geeft het wachtwoord op dat de ontvanger zal moeten intikken en de rest gaat volautomatisch: Centurion Mail haalt de tekst uit de e-mail weg, versleutelt die en voegt het versleutelde bestand als bijlage bij een e-mail, waarin alleen nog een standaardtekst te zien is die zegt dat de ontvanger op de bijlage moet dubbelklikken om de echte berichtinhoud te kunnen zien. Dat is qua gebruik uiterst gemakkelijk. Ons enige probleem is dat het versleutelde bestand altijd een applicatie in Windows exe-formaat is - ook als gekozen is voor een bijlage in zip-formaat (dan zit de exe gewoon in het niet van een wachtwoord voorziene zip-archief). De ontvanger moet dus ook Windows draaien om het exe-bestand te kunnen starten. Deze applicatie vraagt hem eerst om het wachtwoord en als dat juist is, verschijnt er een editorscherm met daarin het nu ontcijferde e-mailbericht. Iemand met Linux of Mac kan hiermee dus helaas niets beginnen.
Behalve de mailencryptie biedt de applicatie nog meer functionaliteit. Het is geen probleem om losse bestanden en hele mappen te versleutelen en te bewaren. Verder is er een veilig-wisprogramma waarmee bestanden en mappen overschreven kunnen worden volgens de patronen van het Amerikaanse ministerie van landsverdediging (DoD). Over de encryptie op zichzelf hebben we niets te klagen: dat is een 256-bit AES en dus zeker veilig genoeg.

Conclusie

Centurion Mail is vooral gemakkelijk in het gebruik voor personen die met Outlook werken. Voor een andere mailclient wordt het al wat omslachtiger. De ontvanger moet met Windows werken om een versleuteld bericht te kunnen lezen. Iemand met Linux of een Mac heeft dus pech. Dat losse bestanden en mappen versleuteld kunnen worden en ze ook veilig kunnen worden gewist is mooi meegenomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.