Handel via Internet groeit ondanks obstakels

Slechts 0,5 procent van de Internet-sites handelt transacties veilig af

Dit artikel delen:

Onlangs stelde onderzoeksbureau IDC zijn verwachtingen ten aanzien van handel via het Internet naar boven bij. De Amerikaanse Federal Trade Commission waarschuwt echter dat consumenten vrezen voor hun privacy. Terecht, want slechts een minimaal aantal sites blijkt deugdelijk beveiligd.

IDC voorspelt dat er voor 5,4 miljard dollar via het Net verhandeld zal worden in het jaar 2000. Oorspronkelijk ging het bedrijf uit van één gebruiker per gezin die op deze manier inkopen doet. Het werkelijke aantal bleek echter ongeveer 2,5 gebruikers. Eerdere schattingen waren hierdoor pessimistischer. Het aantal mensen dat winkelt via Internet zal niet veel toenemen: van 24 procent in december 1995 tot 28 procent in 2000. Deze gebruikers zullen echter meer kopen. IDC verwacht dat de typische Internetter voor ongeveer 300 dollar per jaar zal aanschaffen.

De Federal Trade Commission ziet de toekomst minder rooskleurig in. Volgens een rapport van deze commissie wordt het pas iets met Internet, als de consument ervan overtuigd raakt dat zijn privacy gewaarborgd is. Technische foefjes en het zelfregulerend vermogen van de branche zijn daarvoor waarschijnlijk niet voldoende, waarschuwt de FTC. "Internet kan fysiek niet functioneren zonder de uitwisseling van computer-adressen en dergelijke maar het verzamelen, opslaan van persoonlijke informatie alsmede de daarop gebaseerde marketing kan de privacy in gevaar brengen en bedrog in de hand werken". Onderzoeksbureau Harris rapporteerde in 1995 dat 82 procent van de Amerikanen bevreesd is voor hun privacy en 78 procent van hen meent dat de consument geen vat meer heeft op de wijze waarop bedrijven zijn persoonlijke informatie gebruiken. Het FTC-rapport besteedt een apart hoofdstuk aan kinderen als extra kwetsbare doelgroep.

Veilige transacties

Onderzoeksbureau O'Reilly & Associates onderzocht in samenwerking met Netcraft 648.613 websites en kwam tot de onthutsende conclusie dat slechts 0,5 procent in staat was om volledig beveiligde transacties te voltrekken. Als huidige de facto standaard hiervoor geldt Netscape's Secure Sockets Layer (SSL). Van de onderzochte sites blijkt slechts 10 procent deze versleutelingstechniek te bieden en daarvan is een magere 5 procent in het bezit van het vereiste certificaat van een derde partij.
Het onderzoeksbureau is daarom van mening dat de standaarden en methoden voor het beveiligen van Internet-handel nog steeds in ontwikkeling zijn. "Het aantal volledig beveiligde sites is nog zo klein dat het weinig moeite kost ze allemaal te bellen en uit te zoeken wat er voor nodig is om ze te doen overstappen naar een andere leverancier", zei Mike Prettejohn, directeur van Netcraft.
In Nederland zijn gebruikers blijkbaar minder bezorgd over hun privacy. De marktonderzoekers van Multiscope berekenden dat degenen die al eens via het Internet gekocht hebben jaarlijks gemiddeld een bedrag besteden van 478 gulden. Zij geven hun geld voornamelijk uit aan CD's, boeken, hard- en software. De kans bestaat dat dit bedrag juist afneemt wanneer binnen niet al te lange tijd ook btw over de goederen moet worden afgedragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.