Teleplace laat Amsterdam links leggen

Energiecrisis in Silicon Valley verergert

Dit artikel delen:

Teleplace opent een internet-datacenter in Haarlem. Amsterdam was een logischer keus geweest, maar daar bestaat een lange wachtlijst voor een elektriciteitsaansluiting. In Silicon Valley bestaan weer andere energieproblemen: daar zaten de ict-bedrijven bijna zonder stroom.

Het anderhalf jaar oude Amerikaanse Teleplace probeert een graantje van de webhosting-markt mee te pikken. Het bedrijf opent zes internet-datacenters in eigen land en drie vestigingen in Europa: Frankfurt, Parijs en Haarlem. De meeste datacenters in Nederland staan echter in Amsterdam (-Zuidoost) en dat aantal zal alleen nog maar toenemen. Bij energiebedrijf Nuon lopen nog diverse aanvragen voor een elektriciteitsaansluiting. De wachttijd voor een aansluiting bedraagt, afhankelijk van locatie en gevraagd vermogen (datacenters zijn stroomvreters), een half tot drie jaar. Dit vormt voor Teleplace een van de redenen om naar de Spaarnestad uit te wijken, vertelt Aad van Waveren, directielid van het Amerikaanse Teleplace. "Andere redenen zijn de hoge kostprijs van de grond in Amsterdam en de goede locatie in Haarlem."
Het datacenter, dat in april zijn deuren opent, is gehuisvest in het pand van de voormalige VNU-drukkerij Rotogravure in de Waarderpolder. Behalve de verkrijgbaarheid van energie is er een goede toegang tot glasvezelkabels voor telefonie- en internet-toegang. Ook staat het pal naast een bedrijfscentrum. "De hier gevestigde bedrijven kunnen hun computerapparatuur direct naast de deur onderbrengen", zegt Van Waveren.
Het internet-datacenter heeft een oppervlakte van 9.000 vierkante meter. Wanneer het - volgens planning over een paar jaar - op volle toeren draait, verbruikt het dagelijks zo'n 9 megawatt stroom. Teleplace biedt huisvesting aan computerapparatuur, co-locatie-mogelijkheden en infrastructuur-diensten.

Computerkabinet

Hoewel de webhosting-markt er minder florissant uitziet dan een paar jaar terug, verwacht Van Waveren dat zijn bedrijf geen moeite zal hebben klanten te vinden. Hij denkt dat bedrijven hun bedrijfskritische systemen steeds vaker parallel als backup in een datacenter laten draaien. "Ook nieuwe bedrijfskritische applicatie-omgevingen zullen ze niet meer in hun eigen pand, maar in een datacenter willen onderbrengen. Daar zijn ze verzekerd van voldoende energie, koeling en technische kennis."
Van Waveren merkt wel dat sommige bedrijven, waarschijnlijk ingegeven door de Amerikaanse energiecrisis, overdreven eisen stellen aan de hoeveelheid beschikbare stroom per computerkabinet. "Ze willen dan 3 kilowatt per kabinet, terwijl voor de gemiddelde applicatie maximaal 1,5 kilowatt voldoende is. Wij gaan op zulke eisen niet in. In Nederland kent het elektriciteitsnet voldoende capaciteit."

Fiasco

In Silicon Valley daarentegen is de vrees voor een tekort aan stroom wel gegrond. Daar vormt de energievoorziening sinds de zomer de achilleshiel van de staat Californië. Het driejarige experiment met deregulering is daar op een fiasco uitgelopen. In plaats van de geprognosticeerde lagere prijzen door de grotere concurrentie ontstond er meer vraag dan aanbod. Belangrijke oorzaken zijn de groeiende bevolking, de economische groei, de bijbehorende uitbreiding van (high-tech) bedrijfsterreinen en de aan strenge voorwaarden gebonden aankoop van elektriciteit om voorraadvorming tegen te gaan. Daarbij mogen grote energiebedrijven als Pacific Gas & Electric en Edison International hun tarieven in deze periode volgens afspraak niet verhogen. Zij verkeren in grote financiële nood omdat de prijzen op de stroommarkt fors zijn gestegen. Bovendien hebben beide bedrijven nauwelijks geïnvesteerd in het bouwen van nieuwe krachtcentrales, al geven ze zelf hiervoor de schuld aan de strenge Californische milieuregels.
In de zomer van 2000 leverden hittegolven in combinatie met een grote stroomstoring al de nodige hachelijke momenten op. Deze winter is de situatie verergerd door het koude weer in combinatie met een aantal kapotte centrales. De autoriteiten kondigden uiteindelijk alarmfase drie af, wat inhoudt dat er langdurige stroomstoringen zullen optreden. Het inkopen van capaciteit en het tijdelijk fors bezuinigen door bedrijven en consumenten op hun energieverbruik hebben dit op het laatste moment nog kunnen verhinderen. Voor hoe lang, vraagt men zich in SiliconValley af.
De energiecrisis pakt niet voor iedereen slecht uit. De fabrikanten van dieselgeneratoren beleven gouden tijden. Grote ict-bedrijven, die veel last ondervinden van stroomuitval, hoe miniem ook, hebben de laatste tijd veel van deze dure apparaten aangeschaft om hun rekencentra te allen tijde van stroom te voorzien. Zo investeerde Oracle ruim zes miljoen dollar in eigen noodstroomvoorziening.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.