Brocom zet e-handelstak apart

Dit artikel delen:

Brocom Holding heeft zijn e-handelsactiviteiten in de dochteronderneming Bartox ondergebracht. Ze kwamen in de huidige organisatie niet uit de verf. Bartox-directeur Ronald Ederveen is niet bang voor een 'Total-e effect'.

Het Amersfoortse automatiseringsbedrijf voerde vorig jaar een nieuwe organisatievorm in, waarbij de aparte tak E-business werd opgericht. Deze groep ontwikkelt oplossingen voor het integreren van backend-systemen met webfrontend-oplossingen en voor het beveiligen van transacties over internet. Ondanks een pr-campagne bleven deze diensten echter in de schaduw staan van de gangbare infrastructuur-activiteiten van Brocom. "Daarom hebben we besloten om de e-business-tak onder de naam Bartox een eigen gezicht te geven", zegt Ronald Ederveen, directeur Bartox.
Brocom Automatisering is met negentig medewerkers een van de grotere wederverkopers van Nederland, met name op AS/400-terrein, en voert daarnaast netwerkactiviteiten uit op het gebied van Windows NT en Novell. Het heeft in vergelijking met andere IT-bedrijven een redelijk jaar achter de rug. Omzet en winst liggen op een vergelijkbaar niveau als in 1999 (omzet: 124 miljoen gulden, winst: 4,5 miljoen). Het bedrijf kon de terugval in AS/400-opbrengsten compenseren met een groeiende omzet in de verkoop van PC's en dienstverlening (advies, implementaties en beheer).

Bartox

Dochterbedrijf Bartox richt zich op het bank- en verzekeringswezen en op de medische sector. Op dit moment werken er tien mensen. Ederveen wil dit jaar doorgroeien naar dertig medewerkers, en eind 2002 naar zo'n zestig. Waar Brocom Automatisering sterk gericht is op AS/400, opereert Bartox platform-onafhankelijk. Het gebruikt voor het integreren van achterliggende systemen met frontend-oplossingen de IBM-hulpmiddelen Visual Age for Java en Websphere. Bartox past de Tivoli Secure Way-producten PKI en Policy Director en de smartcard-technologie van Gemplus toe om internet-transacties te beveiligen. "Wij bouwen geen websites, maar richten ons op de techniek erachter", zegt Ederveen. "Onze kennis gaat verder dan alleen AS/400. We hebben ook mainframe/Cics-kennis in huis."
Ederveen is niet bevreesd dat Bartox dezelfde kant opgaat als Brocom-concurrent Total-e. Dat bedrijf wilde zich omturnen tot e-handelspecialist voor het mkb, kreeg door de malaise van de markt de financiering niet meer rond en is failliet gegaan. "Wellicht was Total-e te ambitieus. Wijzelf hebben geen overnames gedaan waarvoor we externe financiers nodig zouden hebben. We willen de touwtjes in eigen hand houden. Autonome groei staat voorop."
Wat Total-e betreft, de arrondissementsrechtbank in Amsterdam heeft afgelopen dinsdag het door een aantal distributeurs aangevraagde faillissement over het bedrijf uitgesproken. Alleen het onderdeel Byelex is in beperkte vorm doorgestart. Een Duitse IBM-wederverkoper onderzoekt nog de mogelijkheden om met een aantal Total-e-medewerkers bepaalde activiteiten opnieuw op te pakken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.