Chrome en IE8 willen multicore

Dit artikel delen:

Webbrowsers Chrome en Internet Explorer 8 (IE8) zijn flink anders opgebouwd dan voorgaande browsers en draaien beter op multicore processoren. De twee aanstaande webclients brengen hun eigen componenten en webcontent meer onder in verschillende processen.

Niet alleen besturingssystemen worden steeds zwaarder, maar ook applicaties. Een aparte categorie vormt de webbrowser; die applicatie dient steeds vaker als platform voor webapplicaties. De tijd van de browser in de rol van besturingssysteem lijkt nu echt aangebroken. De nieuwe webbrowsers Chrome van Google en Internet Explorer 8 (IE8) van Microsoft nemen dan ook een voorschot op pc's met multicore processoren.

Chrome en IE8 zijn intern aanmerkelijk anders dan voorgaande browsers. Beide maken meer gebruik van gescheiden processen, in plaats van threads. Processen draaien elk in een apart deel van het computergeheugen, wat dus meer geheugen kost hoewel dat voor Chrome nog mee lijkt te vallen. Deze aanpak dient zowel voor eigen componenten van de browser als voor de verschillende elementen van webpagina's.

Veiliger en stabieler

Een belangrijke reden voor het gebruik van processen is het scheiden van verschillende zaken die verschillende beveiligingsrechten hebben - of behoren te hebben. Daarnaast moet dit de stabiliteit van de gehele browser verbeteren. Een vastloper op een wegpagina of in een browsercomponent (zoals een plugin) heeft dan geen gevolgen voor de rest van het webplatform. Zowel Chrome als IE8 zijn nog niet af en hebben dan ook nog wat lekken en kuren.

Google legt dit uit in een online strip over Chrome. Daarin vertellen de diverse ontwikkelaars van de verschillende browsercomponenten elk over hun deel. Microsofts IE-ontwikkelaars bieden ook uitleg. Tot op heden was het aanmaken en gebruiken processen relatief traag en dus minder nuttig dan threads. Moderne processoren lossen dit op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En hoe zit 't met Firefox???

@Jasper
Wat een gezwets, dit artikel.

Een - vanaf de tekentafel slecht ontworpen "browser" - zal nooit de gewenste snelheid krijgen, hoeveel processoren er ook onder gestopt krijgt.

Internet Exploder (IE) is geen browser maar een web-verlenging en op-afstand-manipultie stuk software van het windows operating system. Als het een "gewone browser" was, kun je 'm ook ,met een druk op de knop deinstalleren. IE zit echter als een gezwel verweven door je gehele windows systeem.

Chrome is ook geen browser, maar een IE-clone van Google. Google is erop uit - net als microsoft - de controle en de inhoud vanje pc op te eisen!
Zie het maar als een soort Light Web Operating system waarbij Chrome het enigste is wat je nodig hebt om te kunnen surfen in het Google-controlled-cyberspace!

Voortaan eerst effu je reseacrh doen, en niet de aangeleverde "feiten" als waarheid overschrijven

"Engage own brains before using typewriter ;-)"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-17T10:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.