ECP-EPN: kennisbron voor ICT en samenleving

Dit artikel delen:

Ze noemen zichzelf Generatie 1.0. Hun jongere collega’s, gemiddeld 28 jaar vormen Generatie 2.0. Arie van Bellen (voorheen ECP.NL) en Tom van der Maas (voorheen EPN) leiden sinds begin dit jaar het platform voor de informatiesamenleving ECP.EPN, na de fusie begin dit jaar.

ECP-EPN is de nieuwe naam voor de organisatie die is ontstaan uit de samensmelting van de twee maatschappelijk georiënteerde ict-platforms ECP.nl en EPN. Beide organisaties werkten al regelmatig samen. Samen met TNO gaven ze bijvoorbeeld het Jaarboek ICT en Samenleving 2008-2009. EPN bestaat vijftien jaar, ECP.NL ruim tien jaar en dat vonden de organisaties een mooi moment om samen te gaan.

Tom van der Maas van EPN: "Al jaren spraken we met elkaar en organiseerden we samen evenementen. ECP.NL, dat in de beginjaren alleen met uitvoering bezig was - standaarden -, kreeg ook steeds meer belangstelling voor beleidsvragen waar EPN zich op richtte. Bijvoorbeeld vragen rond flexibel werken of kinderen veilig op internet. Ook de participanten zagen dit, en sommige van hen waren aan beide platforms verbonden. De activiteiten gingen elkaar vaker overlappen. Dan kun je intensief gaan samenwerken of integreren en voor dat laatste kozen we."

Onafhankelijke kennisbron

Arie van Bellen (directeur) en Van der Maas (adjunct-directeur) spreken in hun kantoor in Leidschendam met zichtbaar plezier over de nieuwe organisatie. Ze vertegenwoordigen honderdzestig partijen uit alle segmenten van de samenleving: overheden, gebruikers, bedrijven, koepels (VNO-NCW, Consumentenbond) en kenniscentra (universiteiten, TNO). "Een unieke mix," volgens Van Bellen. En onafhankelijk bovendien. "Andere landen zijn jaloers op onze autonome organisatie. Brussel heeft ons al snel gevonden als onafhankelijke kennisbron."

ECP-EPN wil standaarden ontwikkelen, bijvoorbeeld voor privacy. Van der Maas: "Waar zijn we het over eens als het gaat om privacy? Is er een modus waar we een standaard van kunnen maken?" Dat geldt ook voor driedimensionale werelden zoals Second Life. "Het is handig als je met je ene digitale persoonlijkheid ook in een andere digitale wereld kunt functioneren. Daar doen wij onderzoek naar."

Vertrouwen

Jaarlijks organiseert het platform zo'n veertig tot vijftig evenenten om contact te houden met de leden. ECP-EPN zet projecten op om goede basiscondities voor ict te ontwikkelen, zoals een goede infrastructuur, maar ook ter verbetering van computervaardigheden. Nog steeds gebruiken 1,6 miljoen Nederlanders de computer niet of nauwelijks. Dat aantal wil de organisatie in viereneenhalf jaar terugbrengen tot de helft. De overheid stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het programma Digivaardig en Digibewust dat ECP-EPN uitvoert. Van Bellen: "We richten ons op de doelgroepen ouderen, opvoeders en kinderen, digibeten, MKB en mensen in publieke dienst zoals plantsoenmedewerkers." Onder andere Microsoft, UPC en KPN dragen jaarlijks samen 300.000 euro bij, vanwege het maatschappelijk belang.

Verder denkt het platform mee over schaalvergroting van ict-toepassingen voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van elektronisch factureren, open mobiel internet en authenticatietoepassingen. Van Bellen: "Over vijf jaar kun je boodschappen doen zonder langs een caissière te moeten. Voor deze Rfid (radio-frequency identification) wijzen wij de weg, zodat het systeem niet versnipperd raakt."

Ook draagt ECP-EPN bij aan het ontwikkelen van randvoorwaarden voor vertrouwen van ict-gebruikers. Van Bellen: "Neem de problematiek rond de ov-chipkaart. Het is niet onze rol om dit de burger rechtstreeks te informeren of te beïnvloeden, maar wel om het onderwerp op de agenda te zetten." ECP-EPN gaat voorts partijen bij elkaar brengen, zoals ouders, scholen, Justitie en internetserviceproviders onder meer om kinderen veilig te laten internetten. Hiervoor is eerder al het programma Digibewust ontwikkeld.

Is het niet lastig om de belangen van alle honderdzestig leden te vertegenwoordigen? Van der Maas: "Wij hebben geen ander belang dan het brede maatschappelijk belang te dienen." Van Bellen: "Wij zijn de enige club die voor verbinding zorgt, omdat mensen ons vertrouwen. We beschikken over een goed netwerk en over veel goodwill. Dat stijgt boven alle belangen uit."

Van der Maas en Van Bellen deden de integratie ‘fluitend' en kijken nu uit naar de eerste deelnemersbijeenkomst van 18 maart, waar de belangrijkste onderwerpen van ECP-EPN voor dit jaar worden gepresenteerd, waaronder het nieuwe programma Digivaardig & Digibewust en het project Virtuele Werelden.

Was er geen spannender naam Dan ECP-EPN? Van der Maas: "We hebben een aantal weken gezocht naar een naam waarbij we een .nl-domein konden vinden, in combinatie met vier letters. Die is er niet. Verder wilden we het liefst de merkwaarde van beide organisaties behouden. Dat lukt met de nieuwe naam, ook zonder een naamwijzigingscampagne."

Organisatie

Er zijn zo'n vijfentwintig mensen werkzaam bij ECP-EPN. In de Raad van Advies zitten onder meer Prins Willem-Alexander, Ad Scheepbouwer (KPN), Alexander Rinnooy Kan (SER), Guido van Woerkom (ANWB), Wim Deetman (oud-minister en ex-burgemeester van Den Haag) en Bernard Wientjes (VNO-NCW). Roger van Boxtel is voorzitter. Voormalig Kamerlid Zsolt Szabó is lid van het bestuur.

Meer info: www.ecp.nl en www.epn.net (de nieuwe website www.ecp-epn.nl is nog niet in gebruik).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-20T09:21:00.000Z Anneke Houtman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.