Video: Internet heeft een gerechtelijk systeem nodig

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Colin Rule, coo en medeoprichter van Modria.com, stelt dat het internet een gerechtelijk systeem nodig heeft, net als de ‘face-to-face’-wereld. Zijn oplossing hiervoor is de Online Dispute Resolution.

‘Internet heeft net zo’n gerechtelijk systeem nodig als de face-to-face wereld. De rechtszalen zijn echter te verbonden met de geografische en fysieke wereld om goed online te kunnen werken. De meest effectieve manier om dit nieuwe systeem te bouwen is de Online Dispute Resolution, oftewel de ODR. De ODR maakt het mogelijk om een goedkoop rechtssysteem te ontwikkelen dat grenzen overschrijdt en onafhankelijk werkt van nationale wetgeving. Dit past ook beter bij de structuur van internet’, aldus Rule.  

In zijn presentatie gaat Rule in op de online rechtssystemen die al in werking zijn, zoals de systemen van eBay en PayPal. Deze lossen zestig miljoen zaken per jaar op, veel meer dan het Amerikaanse rechtssysteem. Ook vertelt hij over hoe ODR een internationaal systeem zou kunnen creëren waardoor mensen wereldwijd toegang hebben tot gerechtigheid. 

Online ruzies oplossen

Rule geeft ook een workshop waarin je leert hoe je systemen kunt bouwen om online ruzies op te lossen. Online ruzies, van internetpesten tot ruzies op Marktplaats, kun je volgens hem oplossen met ODR. Dit systeem gebruikt informatie- en communicatietechnologie om ruzies te voorkomen of op te lossen. ‘Hoewel het werkveld van ODR relatief nieuw is, is het gebaseerd op tientallen jaren onderzoek op het gebied van Alternative Dispute Resolution (ADR), wat zich al meer dan vijftig jaar richt op het oplossen van ingewikkelde juridische kwesties’, aldus de coo van Modria.com. Rule stelt tenslotte dat het ODR-systeem in de toekomst wellicht het huidige ‘face-to-face’ systeem zal vervangen. 

Campus Party - Digital - Internet heeft een gerechtelijk systeem nodig

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-02T10:45:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.