Managed hosting door True

Getronics wijst kritiek op topinkomens af

'We wachten vaststelling code Tabaksblat af'

Getronics pareert de kritiek van FNV Bondgenoten op de beloning van de bedrijfstop. De ict-dienstverlener stelt in een brief aan de vakbond en gepubliceerd op de website dat er "geen beloningsbeleid werd en wordt gevoerd dat in strijd zou zijn met 'persoonlijke ethiek en burgermansfatsoen'".

  
Klaas Wagenaar (links) en Axel Rückert, de huidige interim-topmannen van Getronics.
Getronics stelt in de brief dat het beloningsbeleid juist is uitgevoerd. De raad van commissarissen vindt dat er geen sprake is van disproportioneel beloningsbeleid, aldus Wagenaar. De dienstverlener wacht het oordeel van de Tweede Kamer of een eventuele wetswijziging naar aanleiding van de commissie Tabaksblat af. "Naar aanleiding daarvan zal de onderneming zich beraden over wat een aanvaardbare beloningsstructuur is voor het topmanagement."
De FNV uitte in september kritiek op het beloningsbeleid van de dienstverlener. De bond stelt onder meer de 7,3 miljoen euro aan de kaak, die zijn betaald aan de begin dit jaar opzij geschoven bestuursvoorzitter Peter van Voorst en financiële topman Jan Docter. De bond vindt daarnaast de bonus van 1,6 miljoen euro teveel die de huidige twee interim-topmannen, Axel Rückert en Klaas Wagenaar, halverwege dit jaar kregen boven op hun gage van 900.000 euro.
De bond wijst in de brief op de salarisbevriezing die gold voor het bedrijf in 2002, de 1250 ontslagen die er sinds 2001 zijn gevallen en de vermindering van secundaire arbeidsvoorwaarden. De bij de bond aangesloten Getronics-medewerkers zijn hier verontwaardigd over, aldus de FNV.

Verdisconteerd

"Wij delen uw mening niet dat bij topmanagers het risico van voortijdig vertrek altijd is verdisconteerd in de hoogte van het salaris", schrijft Wagenaar onder meer. Van Voorst kreeg volgens hem maar een beperkte vergoeding. Van Voorst bereikt per 1 december 2003 de pensioengerechtigde leeftijd en tot die tijd wordt zijn vaste salaris (340.335 euro) doorbetaald, net als de sociale premies, vakantiegeld, pensioen en de secundaire arbeidsvoorwaarden. De 'optielening' (1,9 miljoen euro) is hem kwijtgescholden. Docter kreeg een bruto afvloeiingsregeling van 2,4 miljoen euro en ook zijn 'optielening' (1,8 miljoen euro) is kwijtgescholden. Aan de pensioenverzekeraar van Docter is 1,2 miljoen euro overgemaakt.
Wagenaar, die in maart het stokje overnam van Jan Docter: "Met de persoonlijke vennootschappen van de heren Rückert en Wagenaar zijn, via een interim management bureau) contracten voor een jaar afgesloten. Hun vergoeding is gebonden aan een bruto bedrag, dat wil zeggen dat de sociale lasten en pensioenpremies en dergelijke voor eigen rekening komen." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-17T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.