Managed hosting door True

Systeembeheerder toen

Systeembeheerder toen

Bij het begin van zijn carrière in de jaren zeventig stond een systeembeheerder nog op een voetstuk, zegt Jacques de Bakker, die zijn carrière afsloot als hoofd ict bij de Hogeschool Brabant.

Toen en nu
Automatiseringsfuncties: wat is er de afgelopen 35 jaar veranderd, wat is hetzelfde gebleven en hoe ziet detoekomst eruit?
  1. Applicatieprogrammeur toen
  2. Applicatieprogrammeur nu
  3. Hoofd automatisering toen
  4. Hoofd automatisering nu
  5. Systeembeheerder toen
  6. Systeembeheerder nu
  7. Consultant toen
  8. Consultant nu
  9. Installateur/helpdesk toen
  10. Installateur/helpdesk nu
"Ik ben begonnen als systeembeheerder van een NCR 8200 bij een Tilburgse groothandel in haarmode en naaigaren", zegt De Bakker. "Een belangrijke taak was het uitvoeren en terugplaatsen van een backup na invoer van verkoopgegevens en het draaien van een factuurrun in het administratiesysteem. Het in de lucht houden van dit systeem was destijds een belangrijke taak waar andere werknemers alleen op afstand naar mochten kijken. Logging-functionaliteit die mogelijke fouten bij dergelijke handelingen weergeeft bestond toen nog niet. Bij het mislopen van een backup of een andere handeling kreeg je alleen een hardware-fout terug. Met deze binaire hexadecimale codes konden leveranciers aangeven wat er precies fout was gegaan."

Omschakeling

Leveranciers hadden destijds een machtige positie. "Ik heb zelf ook met een soldeerbout wijzigingen op moederborden uitgevoerd, maar dat was altijd op uitdrukkelijke aanwijzing van de leverancier. Een groot deel van de instabiliteit in de oude systemen kwam voort uit problemen met de hardware, die vervolgens samen of in samenspraak met een technicus van NCR werden verholpen. De leverancier had ook veel in de melk te brokkelen bij een opwaardering van het systeem. De accountant bepaalde dat voor een goede dataconversie het nieuwe NCR-systeem het beste was."
Eind jaren tachtig kreeg De Bakker bij zijn werkgever Hogeschool Brabant te maken met het eerste client/server-systeem. "In een mainframe is de systeembeheerder oppermachtig. Datatypistes voeren de scripts uit zoals de beheerder deze gedefinieerd heeft. Meer kunnen eindgebruikers niet. In een netwerkomgeving liggen die rollen heel anders. Voor adequaat gebruik van het ict-systeem ongeschoolde mensen kunnen achter de pc gewoon hun gang gaan. Ze krijgen de ruimte om zelf te denken wat ze moeten kunnen met een pc. Het was een hele omschakeling voor mij om me op dit soort gebruikers in te stellen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.