Managed hosting door True

Nederland loopt fors achter met het percentage vrouwen in de ict

Het blijft een mannenwereld

Het aandeel vrouwen in de Nederlandse ict-sector ligt al lange tijd op 11 procent. In de toekomst zal dit percentage eerder dalen dan stijgen. Dat concludeert de Taskforce 'Werken aan ict' na afloop van een project, gericht op vrouwen in de ict.

De daling in de toekomst heeft te maken met het aantal vrouwelijke studenten dat momenteel een opleiding informatica volgt. Uit een vergelijking met negen andere landen blijkt dat ons land het slechtst scoort wat betreft het aandeel vrouwen dat afstudeert in de wiskunde of informatica/informatiekunde. Daarnaast geven meer vrouwelijke dan mannelijke gediplomeerden (hbo) aan dat ze achteraf gezien niet weer voor dezelfde opleiding zouden kiezen.

Zachte arbeidssectoren

Uit onderzoek van de Taskforce bleek verder dat vrouwelijke ict'ers vaker in een 'zachtere' arbeidsmarktsector werken, zoals de gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Dit is vooral te wijten aan de gunstige arbeidsvoorwaarden in die sectoren, een breed takenpakket met keuzemogelijkheden en de mogelijkheid taken te verschuiven of te ruilen. De vrouwelijke ict'ers die daadwerkelijk in de ict-sector werken gaven aan aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden te willen. De Taskforce concludeert dat verdere inspanningen op dit gebied nodig zijn en dat opleidingen, bedrijven en brancheverengingen gezamenlijk actie moeten ondernemen om te komen tot een grotere diversiteit in de ict-sector.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.