Managed hosting door True

‘Het vertrouwen winnen is het lastigst’

Wat voor werk doe jij?

In de ict zijn er zo’n zestigduizend unieke titels. Zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt om de week een it-functie aan u voor. Machiel Appel (30) is netwerk engineer.

Hebt u een auto, gsm of laptop van uw baas?

Vanuit mijn werkgever, Legian, een consultancy & detacheringsbureau, beschik ik over een lease-auto en een mobiele telefoon. Een laptop behoort tot de mogelijkheden zodra deze voor het uitvoeren van een opdracht noodzakelijk is.


Hoe bent u er gekomen?

Na mijn opleiding MTS elektronica ben ik enige tijd werkzaam geweest op een reparatieafdeling in de elektronicabranche. Al snel ontdekte ik dat ik meer uitdaging vond in it-omgevingen en ben ik mij gaan specialiseren op systeembeheer. Nadat ik in de praktijk via verschillende werkgevers ook in aanraking kwam met netwerken wist ik dat daar mijn passie lag. Na het behalen van vijf Cisco-certificaten kreeg ik bij meerdere opdrachtgevers de kans mij in de praktijk te specialiseren op netwerkgebied. Nu ben ik in de functie van netwerk engineer werkzaam bij Legian. Ook opdoen van kennis op niet-technische gebieden (ITIL en PRINCE2) heeft mij geholpen te komen waar ik wilde komen.


Wat houdt uw baan in?

Ik houd mij op technisch gebied bezig met netwerken. Momenteel ben ik werkzaam als ontwerper bij een telecomprovider en maak ik de configuraties van routers voor klantnetwerken. Deze klantnetwerken variëren in grootte; van 3 tot 100 en meer locaties. Daarnaast is ook de complexiteit van de netwerken heel verschillend. De meest uitdagende projecten zijn de migraties van bestaande netwerken naar een nieuw netwerk waarbij de netwerken parallel moeten draaien en de migratie gefaseerd uitgevoerd wordt.

Bij andere opdrachtgevers ben ik weer meer bezig geweest in LAN-omgevingen waar meer gesproken wordt over laag-3-switching in plaats van over dedicated routing.


Hoe ziet uw dag eruit?

De dag begint met het verdelen van de opdrachten over alle collega’s. De rest van de dag bestaat voor het grootste gedeelte uit het maken van de routerconfiguraties op basis van de klantwensen. Regelmatig heb ik overleg, telefonisch of op locatie, met de klanten om bijvoorbeeld afspraken te maken omtrent een migratieplan. Ook overleg met collega’s omtrent technische kwesties komt regelmatig voor. Het zijn vaak hectische dagen, omdat er tussendoor ook vaak vragen binnen komen over lopende migraties en/of wijzigingen.


Wat vindt u het leukste aan uw baan?

Omdat ik werkzaam ben bij een consultancy- & detacheringsbureau varieert het soort werk per opdrachtgever en dat is hiermee één van de leuke dingen in mijn werk.Naast het technische aspect is er juist doordat ik bij verschillende opdrachtgevers ‘over de vloer kom’ ook een groot sociaal aspect aan mijn werk verbonden. Hiermee kom ik op één van de meest lastige maar wél leuke zaken uit mijn werk; snel het vertrouwen van de mensen waarmee je werkt, de opdrachtgever, winnen.


Wat is minder leuk?

Het behalen van certificaten en met name het up-to-date houden hiervan is een lastig en tijdrovend gebeuren om mijn werk goed te kunnen blijven doen. Het hoort er bij, zeker in detachering en consultancy. Je bent immers pas de beste kandidaat als je én veel ervaring, maar zeker ook certificaten hebt.


Welke carrièreplannen hebt u?

Voorlopig zal ik nog zeker een aantal jaar technisch bezig blijven en mij verder specialiseren op technisch netwerkgebied. Dat doe ik door meer certificaten te behalen en uiteraard nog meer ervaring op te doen in veel verschillende opdrachten.

Wat verdient een netwerk engineer?

Gemiddelde jaarbeloning: 44.065 euro

Gemiddeld jaarsalaris: 33.889 euro

Verdeling man/vrouw: 97 procent is man

Auto van de zaak: 62 procent

Meest gereden bedrijfsauto: Renault Megane

Laptop van de zaak: 84 procent

Mobiele telefoon van het bedrijf: 75 procent

Gemiddelde leeftijd: 35 – 39 jaar

Gemiddelde totale werkervaring: 11 jaar

Studeerde: Electro-/ telecommunicatie-/ informatietechniek (13 procent)

Vorige functie: Netwerkbeheerder (20 procent)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-01T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.