Managed hosting door True

Arbeidsmarkt

Top tien EXIN-examens

Dat het volgen van cursussen en opleidingen voor een ict'er belangrijk is, dat is wel duidelijk. Maar wat zijn nu de meest gevolgde cursussen en opleidingen?

Dat het volgen van cursussen en opleidingen voor een ict'er belangrijk is, dat is wel duidelijk. Maar wat zijn nu de meest gevolgde cursussen en opleidingen?

• ITIL, Foundation Certificate in IT Service Management (ITILF)
• ITIL, Manager's Certificate in IT Service Management (Service Support/ITSS)
• ITIL, Manager's Certificate in IT Service Management (Service Delivery/ITSD)
• ITIL, Practitioner's Certificate in IT Service Management (IPRC)
• PRINCE2, Foundation (PR2ES)
• TMap, TMap Professional Advanced (TMPA)
• ITIL, Practitioner's Certificate in IT Service Management (Incident Management/Service Desk(ITIM)
• I-Tracks, Hardware and Network Components Foundation (HNCF)
• I-Tracks, Infrastructure Management Foundation (IMF)
• I-Tracks, Information Systems Foundation (ISyF) 

Voor meer informatie over de inhoud van deze examens, de exameneisen en voorbeeldexamens, surf naar de site van EXIN.  Kijk voor een overzicht van alle ICT-opleidingen hier.

Minder ervaring door vergrijzing

De vergrijzing heeft voor de ict geen extra tekort tot gevolg. De vergrijzing zorgt wel voor een verschraling van kennis en ervaring. Volgens directeur Human Resources van IBM, Bert Ferwerda, gaat er door de vergrijzing veel kennis en vaardigheden verloren. Jonge, onervaren werknemers volgen vaak de oudere, ervaren werknemers op. "Vooral bij systeemanalisten bijvoorbeeld zijn heel specifieke vaardigheden nodig. Het is voor mensen die net van school komen vaak moeilijk om de geleerde kennis te vertalen naar een geautomatiseerde omgeving". Ferwerda pleit daarom voor het langer in huis houden van oudere werknemers. Maar dat stuit vaak op verzet. "Je moet zorgen dat mensen het leuk blijven vinden. Je moet je personeelsbeleid daarom inrichten op het feit dat sommige werknemers langer aanwezig zullen zijn", zegt Ferwerda. Zo moeten ook oudere werknemers de mogelijkheid krijgen om cursussen en trainingen te volgen. Door de kennis op peil te houden kunnen ze weer als coach dienen voor de jongere werknemers.

Ict’er verdient niet bovengemiddeld

In strijd met de beeldvorming en ondanks de krappe arbeidsmarkt houden ict-bedrijven de hand op de knip. De marktstijging van lonen in de sector is niet groter dan in de rest van Nederland en die is nog steeds bescheiden. Van een inhaaleffect na de magere jaren in de ict is geen sprake. Dat blijkt uit het ict beloningsonderzoek van de Hay Goup. Uit het onderzoek blijkt dat een ict'er in dienst bij een leveranciersorganisatie minder verdient dan een ict'er in dienst bij een gebruikersorganisatie. Een ict'er bij een leveranciersorganisatie heeft gemiddeld een vast salaris van 42.500 euro. Een ict'er binnen een gebruikersorganisatie verdient gemiddeld 49.400 euro. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een ict'er bij een gebruikersorganisatie gemiddeld 4 jaar ouder is en het dubbele aantal jaren in dienst is.
"Met name de financiële sector en de chemische industrie betalen bovengemiddeld. Daar krijgen ook de ict'ers bovengemiddeld betaald. Zij krijgen gecorrigeerd voor leeftijd en werkervaring, ongeveer tien procent meer", aldus Bernadette van den Berg van de onderzoeksafdeling van de Hay Group.

Vrouwen kiezen voor praktische ict

De ict bestaat uit een homogene groep blanke mannen. Vrouwelijke ict'ers zijn er wel, maar zijn nauwelijks vindbaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek uit 2001 blijkt dat slecht 10 procent van de ict'ers een vrouw is. Wetende dat er de komende jaren een tekort aan ict'ers is, is het niet handig om de helft van de wereldbevolking uit te sluiten voor een baan in de sector. Organisaties als het VHTO en Technika 10 proberen meisjes en vrouwen warm te maken voor een baan in de ict.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ict vaak te technisch en saai vinden. Opleidingen proberen meisjes nu te interesseren door het over een andere boeg te gooien. Kenmerkend voor bijvoorbeeld snijvlakopleidingen, zoals communicatie- en multimedia design, is dat ze proberen om de technische vaardigheden in de praktijk te brengen. Leerlingen leren wel programmeren, maar anders dan de traditionele ict-opleidingen. En dat lijkt te helpen. De snijvlakopleidingen zien steeds meer vrouwen deelnemen aan een studie. Het hardst groeide de opleiding forensisch onderzoek. Van de nieuwe studenten is 56 procent vrouw. Ook communicatie- en multimedia design doet het goed. Daar was 22 procent van de studenten in 2005 vrouw. De enige snijvlakopleiding die het aantal vrouwen zag teruglopen is de opleiding grafimediatechnologie.
Het aantal vrouwen in de traditionele opleidingen loopt wel terug. De opleiding technische informatica kende in 2005 de minste vrouwen, namelijk 1 procent. Informatie dienstverlening en management (IDM) had in 2005 de meeste vrouwen, 37 procent.

Welke certificering is de beste?

Je wilt gecertificeerd worden in Microsoft of Cisco. De keuze is makkelijk. Kijk bij de fabrikant wat deze te bieden heeft aan opleidingstrajecten. Voor Linux is het niet zo makkelijk: er zijn veel aanbieders van Linux-software en vele daarvan hebben hun eigen certificering.
Het is niet te zeggen welk certificeringprogramma het beste uit de bus komt. Dat is namelijk sterk afhankelijk van wat de kandidaat wil.
Wil je aantonen dat je in staat bent op helpdeskniveau Linux-gebruikers te helpen? Dan is CompTIA Linux + een uitstekende certificering voor je. Wil je aantonen dat je op beheerderniveau veel van Linux weet zonder dit te beperken tot één distributie? Kies dan voor L.I. Ben je een netwerkprofessional die wil laten zien in staat te zijn SUSE of Red Hat te beheren, dan zijn de overeenkomstige SUSE- en Red Hat-certificeringen de beste keuze.

Toekomst salarissen ict’ers

Uit het ict-beloningsonderzoek van Hay Group blijkt dat de salarissen van ict'ers niet veel sneller stijgen dan de rest van Nederland. Dat zal ook niet veranderen. Het afgelopen jaar stegen de lonen in ons land gemiddeld met 3 procent, ict'ers kregen er 1 procent meer bij. De toenemende schaarste van ict'ers heeft dus niet geleid tot enorme loonstijgingen. Volgens Hay Groups senior consultant ict Loek Bosman komt dat ook niet. Hij voorziet wat hij noemt een ‘scheiding der geesten'. Aan de ene kant is er behoefte aan ict'ers voor hoogwaardig werk; het zoeken van nieuwe toepassingen, ontwikkelen van nieuwe oplossingen en het kunnen vertalen van businessproblemen in ict-oplossingen. Ik verwacht dat de salarissen voor deze professionals stijgen naarmate de schaarste toeneemt. Het gaat daarbij om bruggenbouwers, om ict'ers die ofwel met meerdere programma's overweg kunnen ofwel een brug tussen organisatie en ict-behoefte slaan. ‘Conceptuele denkers dus, en dat zijn in de regel hogeropgeleiden.'
Aan de andere kant is er ook nog het meer ‘routinematige' ict-werk. "Dat zijn de uitvoerders die bijvoorbeeld maar een programma beheersen en uitvoeren. Zij zullen in salaris hooguit meelopen met de rest van Nederland. Misschien blijven ze er wel onder zelfs, want zij hebben ook te duchten van concurrentie met collega's uit India."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-08T15:02:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.