Managed hosting door True

‘Ik leg met liefde het vak uit’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt de vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Barbara Oosterveld.

Wat doe je?

Officieel heet mijn functie chief knowledge officer, maar ik gebruik product manager, dat is duidelijker. Ik ben binnen NedSecure Solutions verantwoordelijk voor de kennis en informatie van de securityproducten en diensten die wij leveren, en voor het samenstellen van het portfolio en inkoopbeleid samen met mijn marketingcollega’s.


Hoe ben je er gekomen?

Ik ben in de ict begonnen nadat ik Bestuurlijke Informatica had gestudeerd aan de Universiteit Twente. Ik was een van de vijf vrouwen in een klas van honderd.

Gelukkig vond ik wiskunde erg leuk, want daar lag toch wel het zwaartepunt van de studie. Daarna heb ik een aantal jaren vanuit BSO Origin geprogrammeerd, toen een paar jaar ict manager bij Svedex Kasten en Deuren, en een tijd Informatiemanager bij OHRA Zorg.

Hier ben ik ook verder met informatiebeveiliging bezig gegaan, zowel technisch als organisatorisch.

Toen mijn man door een vriend werd gevraagd om een securitybedrijf op te helpen zetten ben ik meegegaan, en sinds 2000 ben ik dus full-time bezig met informatiebeveiliging ofwel it security. We zijn nu met zo’n 15 mensen, en ik heb al diverse rollen vervuld binnen NedSecure, maar product manager is toch wel de leukste.Wat is het leukste aan je baan?

It security is een ontzettend dynamisch geheel, meer nog dan de algemenere ict. Mijn werk is dus nooit saai, er zijn altijd weer leuke nieuwe ontwikkelingen. Ik schrijf zelf artikelen over security en -producten, en wordt gebruikt als vraagbaak door mijn collega’s. In een wereld waar alles snel verandert, is dat een bijzondere positie, en ik vertel graag over mijn vak.Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

In de meeste gesprekken en trainingen ben ik als enige vrouw aanwezig. Omdat it security een klein wereldje is kennen de meeste mensen mij wel en word ik ‘normaal’ behandeld. In eerdere functies werd ik wel eens aangezien voor de secretaresse of zo! Daarom gebruik ik ook nog steeds mijn titel op mijn visitekaartje. Bij onbekenden zie je dan ineens de uitdrukking veranderen.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Pc’s en computerlessen op de lagere school zijn al een goede stap; mijn kinderen van vier en zeven werken al dagelijks met computers. Ict wordt steeds breder, en er zijn veel functies waar juist de vrouwelijke eigenschappen van belang zijn. Als vrouwen inzien dat ict en beveiliging helemaal niet zo moeilijk zijn, zullen ze die banen snel gaan vervullen. Ook NedSecure kan nog wel wat goede vrouwelijke collega’s gebruiken! En ik leg het vak met liefde aan ze uit...


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-10T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.