Managed hosting door True

‘Sterk punt: het managen van relaties’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week de laatste aflevering. Aan het woord zijn Amelieke Brinkhoff en Karin Buzing, eigenaren van softwaremaker Lexter.

Wat doen jullie?

Samen zijn wij eigenaar van Lexter, een allround softwarehuis dat zich met producten en diensten richt op het midden- en kleinbedrijf. Allebei houden we ons bezig met verkoop, relatiebeheer en projectmanagement. Daarnaast hebben we de taken verdeeld op het gebied van human resource management, marketing en financiën. Wij zijn sterk in het vertalen van de wensen van onze opdrachtgevers aan onze architecten en ontwikkelaars, en volgen met andere collega’s stapsgewijs de ontwikkeling van de producten op resultaat en dus ook gebruik en gebruiksvriendelijkheid. Intern leidt dit geregeld tot spannende discussies, en levert dit voor onze klanten een prachtig eindproduct op.


Hoe zijn jullie er gekomen?

Geen van beiden hebben wij een primaire achtergrond in de ict.

Voordat wij, vijf jaar geleden, zijn gestart met Lexter waren wij collega’s bij een ander bedrijf. Daar hebben wij alle aspecten opgedaan van het implementeren van crm-software (customer relationship management). De voor- en nadelen van maatwerk, de noodzaak van gebruiksvriendelijkheid van software en de impact van het implementeren van software binnen organisaties. Voldoende bagage in de rugzak dus om een eigen onderneming te starten.


Wat is het leukste aan jullie baan?

Karin: “De diversiteit van projecten en werkzaamheden vormt een enorme uitdaging. Niet alleen ben ik betrokken in het voortraject, ook voor implementatie en training staan wij direct in contact met de klant. Dit zorgt ervoor dat je de voorgestelde oplossing met de klant aan de ene kant en met de collega’s van het ontwikkelteam aan de andere kant kunt uitvoeren en implementeren. De langetermijnrelatie die volgt is daardoor zeer waardevol en geeft mij veel voldoening. De sport is om deze vervolgens verder uit te bouwen en te blijven voldoen aan de externe verwachtingen.”

Amelieke: “Ik geniet ervan dat we voor vele organisaties het werk efficiënter en aangenamer kunnen maken. Ik ben reuze trots op ons team Ook geniet ik ervan dat onze oplossingen niet branchespecifiek zijn. We komen bij de meest bijzondere bedrijven, die zelf uiteenlopende producten en diensten leveren. Van prachtige technische productiebedrijven tot de ‘groene sector’ en dienstverlenende bedrijven. Elke organisatie met zijn eigen verhaal en zijn eigen vragen. Dit ervaar ik als erg inspirerend.

Daarnaast is het een genoegen om met Karin en met ons ‘mannenteam’ samen te werken.”

Wat merken jullie als vrouw van de ict als mannenwereld?

Amelieke: “Wij behoren niet alleen tot de minderheid van vrouwen in de ict, maar ook tot de minderheid van vrouwelijke ondernemers in de branche. De genderwerking is een aspect dat altijd aanwezig is, voornamelijk in nieuwe situaties of bijeenkomsten. Dat weten we en daarmee weten we om te gaan. Een enkele keer pakt dat negatief uit, maar overwegend positief. Uiteindelijk ontmoet iedereen elkaar om zaken te doen. Zaken doen is elkaar gunnen en vertrouwen hebben in elkaar, dan maakt de sekse niet uit.”

Karin: “Daar wil ik graag aan toevoegen dat de uiteindelijke kennis en ervaring altijd het belangrijkste zijn. Weten waar je het over hebt en adequaat reageren. Sterke punt als vrouw is het managen van de relaties en het signaleren van vragen en behoeftes. Hiermee kun je jezelf als vrouw binnen de ict positief onderscheiden richting je klanten.”


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Net zo goed als er vanuit de techniekrichting al vanaf de basisschool aandacht wordt besteed aan deze branche, is het een idee om dit ook op die manier aan te pakken voor de ict. Ict in al haar facetten is onlosmakelijk verbonden met het leven in onze maatschappij en valt in praktisch geen enkel beroep te ontkennen. Op basisscholen en vervolgopleidingen is het gebruik van ict op het moment vooral ondersteunend. Het is wenselijk dat het vak als zodanig ook onder de aandacht wordt gebracht om op die manier kinderen en dus ook meisjes hiervoor te interesseren. Daarbij is het van belang het imago van ‘de ict’ te ontwikkelen, want er zijn zoveel aspecten die het vaak technische vakgebied ook voor vrouwen interessant maken. Wij zijn daar het levende bewijs van!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-29T16:23:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.